Volvo XC90 a jeho prestížne ocenenie Red Dot „Best of the Best“

Spoločnosť Volvo Cars získala za svoje revolučné luxusné SUV XC90 jedno z najprestížnejších ocenení na svete v oblasti produktového dizajnu.

Tridsaťosemčlenná medzinárodná odborná porota vysoko uznávanej dizajnérskej súťaže Red Dot udelila ocenenie „Best of the Best“ (najlepší z najlepších) modelu Volvo XC90 za priekopnícky dizajn a vysokú úroveň kvality. Toto vozidlo uspelo v konkurencii takmer 5 000 produktov súťažiacich v 31 kategóriách.
„XC90 je ohlasovateľ nového dizajnového smerovania značky Volvo. Pri vývoji tohto vozidla sme si veľmi dobre uvedomovali význam dedičstva značky Volvo a hodnotu autentickosti a škandinávskeho dizajnu, no odvážili sme sa urobiť niekoľko progresívnych krokov s cieľom dosiahnuť štýl dizajnu a úroveň spracovania, ktoré nás opäť posunú ďalej. Zisk prestížneho ocenenia Red Dot: Best of the Best pre našu vlajkovú loď ma napĺňa hrdosťou,“ povedal Thomas Ingenlath, hlavný viceprezident oddelenia dizajnu spoločnosti Volvo Cars.

The all-new Volvo XC90

Model XC90, ktorý povýšil luxusné SUV na novú úroveň, predstavuje pre značku Volvo nový začiatok, čo sa týka dizajnovej filozofie. Volvo XC90, ktorého dizajn charakterizuje precíznosť a dôraz na detail, dláždi cestu budúcim modelom Volvo prostredníctvom nezameniteľných dizajnových prvkov. Patrí sem napríklad nová predná maska s novým logom Volvo a „plávajúcou“ maskou chladiča alebo denné prevádzkové svetlá v tvare písmena T, pripomínajúceho kladivo severského boha Thora.

146730_The_all_new_Volvo_XC90

Za svoje dynamické, vyvážené proporcie vďačí model XC90 najmä novej modulárnej architektúre SPA (Scalable Product Architecture), ktorá je základom mnohých pripravovaných modelov Volvo.
Šéfovi dizajnu značky Volvo Thomasovi Ingenlathovi a jeho tímu sa podarilo vniesť precíznosť a novátorský charakter zovňajška aj do interiéru. Priestor pre cestujúcich pôsobí pokojne a relaxačne aj vďaka použitiu tých najkvalitnejších prírodných materiálov, ako je koža, drevo alebo krištáľ, a upokojujúceho, luxusného škandinávskeho dizajnu.
Odrazilo sa to aj na tom, ako dôkladne vývojári spoločnosti Volvo prepracovali informačné displeje a používateľské rozhranie vo vozidle, ktoré je teraz oveľa jednoduchšie a výnimočne intuitívne.
„Je mimoriadne náročné vyvíjať nový dizajnový jazyk, ktorý má zachovávať tradičné hodnoty značky, a súčasne pôsobiť moderne a atraktívne. Kompletne prepracované Volvo XC90 predstavuje základný kameň úplne novej generácie modelov, ktorých progresívny dizajn kombinuje inovatívne technológie s kvalitami škandinávskeho dizajnu a reprezentuje nový individuálny prístup v segmente prémiových vozidiel.“

The all-new Volvo XC90 - interior

Ocenenie Red Dot: Best of the Best (najlepší z najlepších) sa udeľuje za priekopnícky dizajn a je najvyšším individuálnym ocenením v súťaži Red Dot Award: Product Design. Toto ocenenie dostanú len naozaj špičkové produkty v každej kategórii – v ročníku 2015 túto pečať kvality získalo len 81 produktov v 31 kategóriách.
„Už 60 rokov sa v Essene schádzajú najuznávanejší odborníci na dizajn, aby ocenili tie najlepšie diela dizajnérov. Tento rok sme tu mali takmer 5 000 produktov, čo je rekordný počet. To predstavuje extrémnu záťaž pre našich porotcov, ktorí hodnotia každý jeden produkt, a zároveň svedčí o mimoriadnom význame týchto ocenení. Víťazi súťaže Red Dot Award: Product Design 2015 dokázali vytvoriť mimoriadne kvalitné produkty, takže uznanie od porotcov najväčšej dizajnérskej súťaže na svete si plne zaslúžia,“ povedal profesor Dr. Peter Zec, zakladateľ a riaditeľ súťaže Red Dot Awards.

Zdroj+foto: Volvo Cars

The all-new Volvo XC90  The all-new Volvo XC90  150052_The_all_new_Volvo_XC90_Clean_Zone

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.