Honda 2&4. Bočný projekt so skvelými základmi

Značka, ktorá vyrobí 28 miliónov motorov ročne si dopriala malý bočný projekt na 4 kolesách s vlastnosťami „dvojkolesníkov“.

Honda je celosvetovo jedným z najväčších výrobcov motorov a ešte ku tomu s tak širokou škálou od motorov áut, cez motory motocyklov, úžitkových zariadení (napr. kosačky), lodí až po motory vesmírnych rakiet. Ročne vyrobia dokopy 28 miliónov týchto motorov. Takýto úspech chceli osláviť, no pri tom ukázať svetu, že Japoncov nemožno zahanbiť európskymi technológiami.

Dali si za bočnú úlohu vytvoriť auto s vlastnosťami motorky. Nie sú samozrejme jediní, v tomto smere je už dostatočne úspešná rakúska značka motocyklov KTM s ich X-Bow. No Japonci iba bočným projektom chcú dokázať, že sú Japonci a teda vrcholní inžinieri a aj keď urobia niečo ako „bokovku“, tak to stojí za to. Zobrali vrcholový pretekársky motor ich fabrického motocykla Honda RC213V, upravili ho tak, aby ho mohli prevetrať po oficiálnych cestách a vložili ho do konštrukcie so štyrmi kolesami. Označenie ktoré momentálne nesie toto čudo bez strechy je 2&4 a má ponúkať slobodu motocykla a manévrovateľnosť auta.HONDA PROJECT 2&4 POWERED BY RC213V TO DEBUT AT FRANKFURT: A COMBINATION OF GLOBAL CREATIVITY AND CRAFTSMANSHIP

RC213V sme rozobrali už v tomto článku, ale pre zopakovanie si, jedná sa o motor z MotoGP motocykla o objeme 999ccm, V4, 4-takt. Priškrtený ponúka 215 koní (z pôvodných 235k) pri 13.000ot/min a maximálnym krútiacim momentom 118Nm pri 10.500Nm. Zmenu prevodov zabezpečuje 6-stupňová DCT prevodovka.

HONDA PROJECT 2&4 POWERED BY RC213V TO DEBUT AT FRANKFURT: A COMBINATION OF GLOBAL CREATIVITY AND CRAFTSMANSHIP

Na návrhu podoby auta 2&4 sa podieľalo dokopy 80 dizajnérov, tvorcov a konštruktérov. Svojou otvorenou konštrukciou pripomína skôr Ariel Atom, no ten má aspoň miesto pre dve osoby. 2&4 má miesto iba pre vodiča/blázna a na mieste spolujazdca je motor RC213V. Celkové rozmery sú 3.040mm na dĺžku, 1.820mm na šírku a 995mm na výšku. Hmotnosť vozidla je úžasná, iba 405kg. V porovnaní s Atom-om, je o 207kg ľahšie no aj o 30koní slabšie. Napriek tomu je však váhový pomer a výkon týchto áut obrovský. Atom ponúka 1 koňa na 2,49kg hmotnosti a 2&4 1 koňa na 1,8kg váhy.

Papierovo je zábava za volantom 2&4 zaručená, či však niekto bude tento exemplár skúšať, to ešte nik netuší.

HONDA PROJECT 2&4 POWERED BY RC213V TO DEBUT AT FRANKFURT: A COMBINATION OF GLOBAL CREATIVITY AND CRAFTSMANSHIP

 

 

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.