Test Mercedes-Benz Trieda B. Veľké s nízkou spotrebou, tak sa to všetkým páči

Športový turista v novom obale so skvelou spotrebou a obrovským priestorom pre vaše ratolesti. Presne takto sa dá charakterizovať Trieda B od Mercedes-Benz.

Zveziem manželku, deti a pár vriec cementu, ale všetko inkognito

Okrem toho, že Mercedes B je vynovený v novom kabáte, ponúka bohatý priestor pre členov rodiny, pre športové aktivity, ale aj pre prácu. Každý musí zvážiť, či mu nový vzhľad B-éčka vyhovuje, no predpokladám, že drvivá väčšina si ho ani nevšimne v premávke. Nie je ničím vyzývavé, nie je agresívne, nie je ani oku lahodiace. Z profilu typické MPV – rodinné viacúčelové vozidlo.
Aspoň že sa dizajnérom podarila predná maska a to už vytvára lepší dojem.

Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 03Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 02

Interiér nie je ničím špeciálny. Tradičná Mercedes prístrojová doska je už voči novému C-éčku, GLC-čku, E-čku a S-ku trochu nudná, ale budíš, konečne je rozdiel v nižšej triede a nie je všetko rovnaké. Ďalšou dobrou vecou tejto prístrojovej dosky je, že už ju detailne pozná mnoho ľudí a nemusia sa zoznamovať s niečim novým a aj táto prístrojová doska a všetky jej ovládacie prvky sú maximálne praktické a nevidím zmysel meniť ich polohu, alebo tvar.

Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 12Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 20Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 13

Prečo takýto začiatok testu? Pretože za celým tým všetkým obyčajným a nič nehovoriacim je jedno šikovné, praktické a veľké auto. V predných sedačkách sa plnohodnotne usadia osoby rôznych výšok a bez toho aby ich tlačila chrbtová opierka v oblasti ramien (ako je to u modelov A, CLA, GLA). Okolo seba majú mnoho odkladacieho priestoru a keďže bol testovaný model s automatickou 7-stupňovou prevodovkou, tak stredová konzola mala na miesto radiacej páky ďalší odkladací box.

Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 15Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 18
Aj zadná lavica je podriadená praktickosti a je robená s ohľadom na ratolesti. Priestor medzi zadnými a prednými sedačkami je obrovskýýýýýýý. Nemusíte sa teda báť, že by vám deti odzadu dokopali predné sedačky – a ak aj áno, tak sú tu plastové kryty, ktoré sa dajú ľahko ošetriť. Okrem toho predné sedačky ponúkajú stolík pre zadných pasažierov, ktorý nepadne/nezaklapne sa ani počas jazdy a bez problémov naň poukladáte napr. aj jedlo. V zadnej časti stredovej konzoly, pod lakťovou opierkou medzi sedačkami nájdete aj malý smetný kôš, čo sa vždy v aute hodí.

Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 07Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 09Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 10

Kufor je takisto objemný. Doslova má objem 488l a po sklopení sedačiek (ktoré sa sklápajú v pomere 2:1) získate až 1487l. Nakladanie vecí je rýchle a praktické aj vďaka zníženej odkladacej hrane. Pod pohľadovou podlahou kufra sa nachádza ďalší priestor v ktorom sú rôzne veci potrebné hlavne pri problémoch na cestách. No je tu aj skladacia prepravka na bežný nákup (to aby nelietali veci po celom kufri).

Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 05Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 06

Podvozok, motor, spotreba

200 CDI (po novom už iba 200 d) v názve určuje motorizáciu tohto Béčka. Je to naftový 4-valcový motor o objeme 2,2l s výkonom približne 136k. Nie je to nič “asfalt-rvúce”, no vďaka objemu je týchto 130 koní viac, ako tých, ktoré vypumpujete z 1,6l motora inej značky. No a keďže je sila motora “prirodzená”, tak aj spotreba ja veľmi príjemná. Dlhodobá spotreba vyšla na 5,5l nafty na 100km. Ekologická jazda v obci a mimo obce bola celkovo za 4,4l/100km a ekologická jazda mimo obce a po rýchlostných cestách vyšla dokopy takisto na 4,4l/100km. Je to prekvapivé, pretože tak vysoké auto by malo mať aj vysoký odpor vzduchu, ale ! je tu to ale. Ale Mercedes vo vysokej miere zapracoval na aerodynamike všetkých svojich vozidiel a aj takýmto spôsobom dosiahol tak krásne čísla na spotrebe a Triedy B.
Silnejší motor nemá uplatnenie v tomto aute, pretože športiak z neho nebude, ale brániť človeku chovať viacej koní určite nikdy netreba. A koniec koncov sa vám výkonnejší motor môže zísť aj pri ťahaní karavanu. Menší/slabší motor si ale už predstaviť nevieme, resp. vyrábajú sa rôzne agregáty, ale tento sadol autu ako riťka na šerbeľ a ešte má aj vynikajúcu spotrebu, tak prečo skúšať niečo menšie?

Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 01Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 02Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 03

Podvozok je totožný s podvozkom napríklad Triedy GLA, CLA a aj A. Je to spravené v záujme zníženia nákladov automobilky. Za normálnych okolností dostanete iba predný náhon. Za príplatok ale dostanete náhon 4×4 a ten sme mali aj v testovanom B. Oceníte ho najme za daždivých a zimných časov na cestách. No CLA sme mali iba s predným náhonom a prešli sme s ním Alpy aj v daždi a dokonca sme s ním prechádzali po zasnežených miestach a ani raz nenastala situácia, kedy by sme si povedali: “ten náhon 4×4 treba!” Takže je to na vás, no ak sa chystáte jazdiť na chatu, prečo nie, 4×4 určite pomôže.
Treba ale vyzdvihnúť schopnosti podvozku v zákrutách, pretože napriek vyššiemu ťažisku auta (napr. voči A, alebo CLA) nestratilo auto ani štipku zo svojej agilnosti a pocit z prehnaného nakláňania do zákrut sa nikdy nedostavil.

Ach tá cenovka

Mercedes-Benz Triedy B zakúpite v základnej výbave s naftovým motorom (160 d = 66kw/90k) za 22.499€ (s DPH), s benzínový motor (160 = 75kW/102k) za 20.999€ (tak isto s DPH). Ešte takúto cenu by človek prijal bez väčších problémov. No testovaný model 200 d 4MATIC (aj napriek tomu, že má štandardne automatickú prevodovku) je ešte vďaka pár nadštandardným balíčkom na cene približne 42.000€. V takomto prípade už človek pozerá, že prečo toľké peniaze, keď v kľude môže mať štýlové a priestranné CLA ShootingBrake, alebo dokonca luxusnejšiu Triedu C.
Ťažko sa Mercedesu pred zákazníkom obhajuje cenovka tým, že už v štandardnej výbave máte mnoho asistentov (napríklad asistent sledovanie pozornosti ATTENTION ASSIST – pri riadení rozpoznáva typické príznaky únavy a silnej nepozornosti a vizuálne a zvukovo upozorní vodiča na hroziaci mikrospánok; regulačný systém ADAPTIVE BRAKE udržuje za mokra kotúče suché. Brzdové obloženie sa automaticky priblíži ku kotúču hneď, ako vodič prudko pustí plyn. V stúpaniach zase zabraňuje nechcenému posunutia sa dozadu), máte aj tzv. náladové osvetlenie zložené z LED svetiel v rôznych častiach auta, čo vytvára pekný vzhľad. Dverové panely sú vyrobené ekologickými technológiami a tak nebude mať ani príroda problém s autom po jeho živote.

Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 17

No a nakoniec je tu od Mercedes-Benz služba Bezplatný servis na 6 rokov alebo do 160 000 kilometrov a nesmierna ochota a pružnosť ľudí tejto spoločnosti. To je už viac než atraktívne a v konečnom dôsledku keď si toto všetko premietnete do ceny, tak nie je taká horibilná, no treba uznať, že na prvý dojem je odstrašujúca.

Recenziu vykonal odborný strojársky inžinier: Ing. Vladislav Baniari; Foto: autor

*Akékoľvek narážky na relevanciu testu a hanlivé slová v podobe komentárov sú právne napadnuteľné.

Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 01 Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 04 Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 08 Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 11 Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 14 Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 16  Mercedes-Benz B-Class Trieda B 200 CDI 4MATIC interior interiér exteriér exterior 2015 19

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.