Volvo truck koncept ušetrí 30% paliva

S podporou Švédskej energetickej agentúry vyvinulo Volvo nový koncept vozidla, Volvo Concept Truck. Je výsledkom 5 rokov výskumu šetrnosti a efektívnosti vozidiel. Nový ťahač dokáže ušetriť viac, než 30% paliva.

Jedným z kľúčových faktorov v pozadí šetrenia paliva je obrovská, až 40% zmena na aerodynamike ako aj ťahača, tak aj návesu. Napríklad miesto spätných zrkadiel používajú kamery. Pneumatiky boli novovyvinuté s nižším valivým odporom, náves je ľahší (voči referenčnému návesu o 2 tony, no nik nevie čo je referenčný náves a z ktorého roku) a dokáže odviezť viac. Zmenené schodíky a umiestnenie kolies a oveľa viac.

Volvo FH 420 concept koncept truck ťahač kamión náves nákladné auto aerodynamika spotreba (3)

Na tomto projekte pracuje Volvo už od roku 2011, pričom hlavným cieľom je dosiahnuť 50% zníženie spotreby ťahača s naloženým návesom. Mnohé z týchto prvkov ale už vyšli do sériovej výroby a ďalšie čakajú na optimalizáciu.

Ťahač: Volvo FH 420
Motor: Volvo D13 Euro6

Volvo FH 420 concept koncept truck ťahač kamión náves nákladné auto aerodynamika spotreba Volvo FH 420 concept koncept truck ťahač kamión náves nákladné auto aerodynamika spotreba (2)

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.