Test MINI Cooper S Cabrio. Rýchlo a bez strechy

MINI Cooper S Cabrio je ďalšia skvelá motokára väčších rozmerov z anglickej dielne, ktorá má dokonca povolenie jazdiť po verejných komunikáciach. Je ale táto motokára praktická?

MINI má hlbokú históriu. Siaha až do roku 1959, kedy Angličania priviedli na hladný trh malé praktické auto. Praktický bol aj názov auta a síce MINI. MINI malo ale vďaka svojej váhe, rozmerom a nízko položenému ťažisku skvelé predpoklady zúčastniť sa rally. Tak sa aj stalo a rally bola obohatená o výborné automobily. Cesta ku vzniku výkonného a športovo ladeného auta bola ale viac než kamenistá.

British Motor Corporation sa chcela s MINI zviditeľniť, no ich predstava bola iná, ako súťažná. Šikovný konštruktér a mechanik pán John Cooper prišiel s myšlienkou presadiť MINI práve v rally. Jeho názor sa nestretol s podporou rady BMC, no nakoniec vedenie presvedčil. V roku 1961 sa objavil po prvý krát MINI Cooper, v roku 1963 MINI Cooper S. Tieto názvy sa zachovali dodnes. Prvý MINI Cooper vyhral v prvom 154 súťaží, pre ďalšie roky predali upravené športové Coopre 24 súkromným jazdcom.

V roku 2001 bola divízia MINI odkúpená nemeckou značkou BMW. Tak sa stal z BMW koncern a z MINI opäť úspešnejšia značka. MINI pod taktovkou BMW koncernu produkuje stále technicky lepšie, no zároveň rozmerovo väčšie autá.

Tak je tomu aj v prípade MINI Cooper S Cabrio model roku 2016. Auto je vybavené viacerými prvkami, ktoré sa budú páčiť obom pohlaviam, starším, aj mladším.

Motorizácia MINI Cooper S Cabrio

Keďže je MINI pod BMW a BMW chce ušetriť každý výdavok na vývoj a výrobu čohokoľvek, tak S-kové modely sú vybavené BMW motorom. Jedná sa o štvorvalcový benzínový ľahký a výkonný zázrak. Valce motora sú prepĺňané vzduchom pomocou TwinPower Turbo technológie od BMW. Objem motora sa pohybuje okolo hranice 2l a charakteristika motora je ladená viac do ostra. Preto dosahuje výkon 141kW/192k a krútiaci moment 280Nm. Spotreba počas testu normálnou jazdou sa pohybovala nasledovne: diaľnica 6,6/100km, mimo obce a obec 5,7l/100km, mesto 7,2l/100km, dlhodobá spotreba 7,4/100km. Dlhodobá spotreba vyskočí predsa len vyššie, nakoľko neodoláte pokušeniu pridať a pocítiť to zrýchlenie.

MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 17MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 09

Dojem z motora

Dojem z tohto motora je omnoho lepší, ako z nového motora 30i v BMW 4 Gran Coupé. Nie je to iba vďaka nižšej hmotnosti auta, ktorá je približne 1350kg (záleží od manuálnej, alebo automatickej prevodovky), ale hlavne vďaka tej spomínanej ostrejšej charakteristike. V režime EKO je auto také bežné, ako väčšina vozidiel, ktoré sa pohybujú okolo vás. V režime NORMAL je cítiť veľký skok od predchádzajúceho režimu. No v režime SPORT pocítite pravú silu motora. Reakcie na plyn sú okamžité a nielenže motor ide ihneď do otáčok, ale aj auto je vystrelené prudko dopredu a všetkých pasažierov oprie do sedačiek. Presne tento pocit chýba v BMW 430i.

MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 10

Je na hanbu BMW, že výkonnejšie auto ako je 430i nedokáže konkurovať MINI Cooper-u S ani v jazdných vlastnostiach, ani reálnym výkonom motora, ani reakciami na plyn, ani zážitkom z jazdy. AJ napriek vyššej hmotnosti 430i voči Cooper-u S je pomer hmotnosť/výkon podobný, no akcelerácia úplne iná.

Podvozok

MINI Cooper S Cabrio je tvrdý, veľmi tvrdý na naše cesty. Ku tomu sa pripočítajú tvrdšie športové sedačky, nízkoprofilové pneumatiky s pevnou bočnou konštrukciou a disky kolies s veľký priemerom. Všetko ale viete tomuto autu odpustiť, pretože si stopu pri prejazde zákrutou udrží stoj čo stoj. Musíte však dbať na vynikajúcu kondíciu pneumatík, pretože prejazd zákrutou vyššou rýchlosťou spôsobí odtrhnutie zadku auta a ocitnete sa v pretáčavom šmyku. Pneumatiky toto auto doslova hlce. Už pri 8000km športového jazdenia pneumatiky prichádzajú o drahocenný dezén.

MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 14

Pohodlie v interiéri

Ako bolo povedané, nielen podvozok ale aj sedačky sú tvrdé. Tuhosť nastavenie podvozka sa prenáša všade a hlavne na pasažierov. Predné sedačky sú plnohodnotné i keď vyzerajú polovične voči sedačkám z BMW 430i. Priestor v aute je stiesnený, aj keď MINI stále rastie čo do vonkajších rozmerov v porovnaní s predošlými modelmi. Všetko v interiéri svieti, od ambientného osvetlenia kľučiek dverí, až po centrálny displej. Farby osvetlenia si môžete meniť lietadlovým ovládačom umiestneným pri vnútornom spätnom zrkadle.

MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 23MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 25

Zadné sedačky sú hrozné. Sú tvrdé, krátke a držia telo v ukážkovej 90° polohe. Nezmestia sa na ne vedľa seba dve objemnejšie osoby. Ak chcete mať stiahnutú strechu, v zadu tvorí obtekajúci vzduch turbulencie a tak si tam bude netreba vôbec sadať, alebo sadať s motorkárskymi okuliarmi. V prípade, že strecha uzatvára auto, nastupovanie na zadné miesta je pohodlné. Leziete dnu, ako do jaskyne, mierne prihrbený, hlavou napred. Vystupovanie je ale trápenie, neviete sa prepchať priestorom medzi prednou sedačkou a stĺpikom.  Preto jednoducho cabrio nie je určené pre 3 a viac osôb. V prípade, že neprevážate vzadu nikoho, smelo môžete vytiahnuť z kufra otváraného (atypicky) smerom dole vetrolam, poskladať ho a umiestniť do otvorov za prednými sedačkami.

MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 24MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 08

Zlepšenia

Ku kabrioletu automaticky pridávajú skladací vetrolam, ktorý zabráni turbulencii obtekajúceho vzduchu so stiahnutou strechou. Látková strecha je z pevného plátna zvnútra pogumovaná a zaizolovaná. Hlučnosť kabrioletov v kabíne sa znížila aplikáciou nových technológií a materiálov. Jazdné vlastnosti sú stále lepšie a lepšie a reakcie motora sú opäť o kúsoček privedené ku dokonalosti. Otvor kufra sa dá zväčšiť pomocou pák a pohyblivej plátenej časti kufra, ktorá prechádza do strechy.

MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 11MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 12

Čo odporúčame zakúpiť

Ak chcete voziť viac ako dve osoby v aute a ak chcete aby druhá osoba bola dáma s dlhými vlasmi, tak kúpte štvordverový MINI Cooper S! Je priestranný, vzadu sa sedí neporovnateľne lepšie a aj kufor je použiteľný. Ak hľadáte zábavné a športové auto, S -ková verzia akéhokoľvek MINI je vynikajúcou voľbou. Motor má vzhľadom na výkon ktorý podáva vynikajúcu spotrebu.

MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 03

Čo je na zváženie

Celý kabriolet ako typ auta je na zváženie. Využiť sa dá iba  pri teplotách nad 23°, v opačnom prípade si potrebujete v aute prikurovať. Ak je teplejšie ako 30°, zhora na vás páli Slnko a vy sa spotíte ako v saune, ak nedostane ku tomu ako bonus úpal. Slnečné okuliare by mali byť v kabriu podmienkou, takže je to dosť nevýhodná voľba pre ľudí s dioptrickými okuliarmi. Kufor je malý a ak chcete zväčšiť otvor do neho, môžete tak učiniť pomocou dvoch pák. Tie odistíte, zodvihnete hornú látkovú časť kufra, zaistíte ju pomocou spomínaných pák. Vložíte tovar a retrospektívne zopakujete predchádzajúci proces.
Štvordverový MINI Cooper S má toľko výhod voči kabrioletu, že kabriolet sa nedá označiť za nič iné, ako za “auto z frajeriny”. A možno práve to je ten pravý impulz pre frajer obľubujúcich rýchlu jazdu osamote.

Cena

Cena MINI Cooper Cabrio je od 23.900€. Cena MINI Cooper S Cabrio je od 29.250€.

MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 27 MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 26    MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 22 MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 21 MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 20 MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 19 MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 18  MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 16 MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 15  MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 13      MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 07 MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 06 MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 05 MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 04  MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 02 MIXMOTOR MINI Cooper S Cabrio 2016 fast cabriolet kabriolet interior interiér exterior exteriér sedačka seat motor engine strecha roof 01

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.