Test BMW 330e iPerformance sedan hybrid. Je ekologické a úsporné?

Hybrid nie je zrovna typ automobilu, ktorý by sa predával, ako teplé rožky. Hovorí sa o mnohých výhodách tejto technológie a predsa si ľudia radšej kúpia naftový motor. Mali by začať premýšľať nad zmenou?BMW neponúka hybridnú technológiu prvý rok. Už tu bolo BMW radu 7 s kombináciou spaľovania benzínu a vodíka. Neskôr prišla aj kombinácia spaľovania benzínu a využívanie elektrickej energie. A na koniec ponúkajú aj autá jazdiace na čistú elektriku. BMW i je podznačkou BMW založená v roku 2011. Na konte majú zatiaľ oficiálne sériové vozidlá i3 a i8. Avšak ako podznačka spolupracujú so svojou matkou a dodávajú rôzne inovatívne technológie aj do iných radov svojej značky.




Motorizácia BMW 330e

Ak hľadáte hybridný sedan radu 3, nemáte veľmi na výber. K dispozícii je momentálne iba verzia 330e. Kombináciou benzínového motora a elektrického motora ponúka ale viacero možností využitia tohto auta.

Benzínový motor 20i

Radový 4-vlacový benzínový motor s označením 20i s technológiou TwinPower Turbo, objemom 2l, výkonom 135kW (184koní) pri otáčkach od 5.000 do 6.500 za minútu a krútiacim momentom 290Nm pri otáčkach od 1.350 do 4.250 za minútu je celkom príjemnou voľbou ku tichému elektromotoru. Jeho kultivovaný chod, no stála pripravenosť na prudké vyštartovanie sú kombináciou veľmi vhodných vlastností, ktoré od motora očakávate. Pri jazde iba na fosílne palivo má vodič pocit ako zo športového auta. Tento pocit dotvára hlavne zvuková kulisa spaľovacieho motora.

Elektrický motor

Synchronizovaný elektrický motor s BMW eDrive technológiou je integrovaný do osemstupňovej automatickej prevodovky Steptronic. Dokáže auto pohánať, ale dokáže fungovať aj v režime generátora. V druhom prípade energiu rekuperuje do vysokonapäťovej batérie, čo znamená, že ju vyrába z brzdenia, presne ako v minulosti dynamo na bicykli. Výkon ktorý ponúka elektromotor špeciálne neohúri. Je to “iba” 65kW (88k). Elektromotor ale nikdy nie je výkonný, ani to nie je potrebné. Čo od elektromotora potrebujete je krútiaci moment a ten aj dostanete. 250Nm už od 0 otáčok za minútu, až po 2.500. Pri jazde na uloženú elektrickú energiu  nemáte z auta športový pocit. Ale elektromotor zatiahne za silný koniec ihneď od začiatku a v skutočnosti dosahuje športovejšie výsledky hlavne v šprinte, ako benzínožrút. Jediný “problém” je zvuková kulisa. Dopredu vystrelíte ako tichý šíp a pri stiahnutých okienkach počujete iba “vžžžžžžžžžžžž”, ktoré sa viacej stupňuje.

Hybridný pohon

Riadiaca jednotka zariaďuje spoluprácu oboch motorov samostatne aj súčasne. V takom prípade sa hovorí o permanentne nabudenom synchrónnom stroji. Spoločný systémový výkon je 158kW (252k) – aj preto má hybrid označenie 30e, pretože dosahuje rovnaký celkový výkon ako benzínová verzia 30i. O spoločnom krútiacom momente oficiálne technické dokumenty nehovoria. Ale je citeľný rozdiel v akcelerácii, ak beží systém v hybridnom režime.

Pomocou tlačidla eDrive pod radiacou pákou si môžete voliť medzi 3 jazdnými režimami hybridného pohonu.

  • Jeden je čisto elektrický tzv. MAX eDrive.Využijete ho pokiaľ nechcete štartovať benzínový motor z akéhokoľvek dôvodu počas jazdy.
    V režime MAX eDRIVE si môžete vychutnať čisto elektrickú jazdu rýchlosťou do 120 km/h. Pri vyššej rýchlosti alebo pri potrebe maximálnej akcelerácie sa automaticky zapne aj spaľovací motor.
  • Druhý je čisto beznínový tzv. SAVE BATTERY. Využijete ho pokiaľ chcete aby vás poháňal iba benzínový motor a zároveň chcete vyrábať elektrickú energiu a ukladať ju do batérie. Spotreba benzínového motora nezanedbateľne rastie. Necítiť pokles otáčok, ani zhoršené reakcie na pridanie plynu. Benzínový motor ale musí prekonávať odpor generátora/elektromotora.
  • Tretí je automatický režim tzv. AUTO eDrive. Batéria je dobíjaná pri brzdení, resp. už pri uvoľnení plynového pedála. Batériu nedobíja benzínový motor. Pri jemnom zošliapnutí plynového pedála akceleruje a jazdí auto na elektromotor. Pri prudkom zošliapnutí pedálu sa naštartuje benzínový motor a spoločne s elektrickým vyvíjajú 252 koní.
    Tento režim má dve fázy. Ak je batéria nabitá na 12 až 100%, dokážete si vychutnať čisto elektrickú jazdu rýchlosťou do 80 km/h. Pri vyšších rýchlostiach alebo náročnejších požiadavkách na výkon sa automaticky zapne benzínový motor. Ak stav nabitia batérie klesne pod 12%, BMW 330e iPerformance dokáže ísť v čisto elektrickom režime pri stredne intenzívnej akcelerácii do 20 km/h a pri miernej akcelerácii a stálom tempe jazdy do 55 km/h.
Spolupráca s mapami:

Ak chcete jazdiť na automatický režim eDrive, odporúča sa nastaviť si cieľ do navigácie a spustiť navigovanie. Inteligentný systém si skontroluje koľko obcí a ciest mimo obcí je na danej trase. Rozpočíta si koľko energie má uloženej v batérii, koľko dokáže na danej trase ušetriť benzínu a podľa toho zapája daný motor počas jazdy. V prípade, že trasu nepozná (čo je u vynikajúcich BMW máp nízka pravdepodobnosť), môžete zvoliť v možnostiach máp “naučiť trasu”.

Nečakané veci od hybridu

V prípade, že baterka má dostatok svojej kapacity (pri testovanom modeli sa hraničná hodnota pohybovala okolo 6%), auto sa aj v benzínovom režime pohybuje do rýchlosti 10km/h výhradne na elektrický pohon, nedokážete to zakázať. To isté spraví, aj keď znížite rýchlosť pod 10km/h. Systém automaticky prepne na režim elektrický a vôbec mu neprekáža, že ste práve išli po diaľnici 2 hodiny 130km/h. Tu ostáva sa iba modliť, že turbodúchadlo a ďalšie súčasti sú ďalej mazané a chladené. V opačnom prípade hrozí mnohým súčiastkam benzínového motora nízka životnosť. Žiaľ momentálne touto informáciou nedisponujeme, nakoľko nejestvuje oficiálne stanovisko BMW.

Ak batéria nemá hraničnú hodnotu (spomínaných 6%), automaticky odpája elektrický motor a necháva bežať iba benzínový motor, ktorý zároveň ale dobíja batériu, kým nedosiahne svoju hraničnú hodnotu (6%). Trošku atypické je aj to, že keď zastavíte v križovatke a stojíte, spaľovací režim sa vypne a prepne sa na elektrický. Elektromotor je neustále pripravený na akceleráciu, takže aj batéria sa vybíja (nie veľmi, ale predsa). Ďalej beží na veľkokapacitnú batériu aj celý multimediálny systém, kúrenie/klíma, svetlá, atď. a to si už potiahne z kapacity batérie slušnejšiu hodnotu.

Zima, resp. chlad spôsobujú všetkým batériám problém. Je to spôsobené spomalenou chemickou reakciou vplyvom chladu a batérie sa tak rýchlo vybíjajú a (nadnesene povedané) klamlivo sa dobíjajú. Pri -2°C klesal dojazd batérie na 1,5km nasledovne. Štart, z batérie si potiahlo energiu kúrenie a vyhrievanie sedačiek, čo ale na druhej strane prebehlo ihneď a žiadny benzínový motor sa na to nechytá. Elektromotor je asi do jednej milisekundy pripravený na jazdu, netreba ho nechávať zohrievať, ako benzínový motor a už vôbec nie ako naftový. Zatiaľ skvelé informácie. Akurát, že tento proces stiahol batérii reálny dojazd o 2km. Po príjazde do cieľa, t.j. po 1,5km jazde klesol dojazd o 9km. Žiaľ toto je problém ale všetkých výrobcov a neustále sa pracuje na vývoji technológie, ktorá by nebola vôbec citlivá na zmenu teplôt.

Štandardné jazdné režimy od BMW a ich prepojenie s hybridným systémom

Štandardne je v každom BMW vozidle tlačidlo, ktoré umožňuje zmenu jazdného režimu. Na výber je z EKO, Comfort, Sport a Sport+. V BMW 330e nie je režim Sport+. Režim EKO dovoľuje plachtenie (t.j. vyradí kvázi do neutrálu), čo ale vo väčšine prípadov odpája aj dobíjanie batérie pri jazde dole kopcom a vy chcete dobíjať batériu, pretože získate tak viacej energie na neskorší dojazd, akoto, že získate pár voľných metrov navyše plachtením. Takže neostáva nič iné, len sa prepnúť do režimu Comfort. Režim Sport zapája automaticky benzínový motor a nedovolí ihneď vypnúť tento motor a prepnúť sa do elektrického režimu. na druhej strane režim Sport drží benzínový motor vo vyšších otáčkach, nepreradí mu na vyšší prevodový stupeň tak, ako by to urobil režim Comfort.

Spotreba

BMW tvrdí, že kombinovaná spotreba je 2,1l/100km a dojazd na batériu je 36 až 40km. Aj s plne nabitou batériou píše dojazd iba 28km a kombinovaná spotreba rozhodne nebola 2,1l/100km. Ale! Je tu obrovské ale, pretože nik nevie, za akých podmienok boli ich hodnoty merané a áno, dajú sa dosiahnuť aj také. Avšak realita funguje trošku inak.

Vzhľadom na to, že v kufri sa o miesto delí batéria s nádržou na benzín, tak dojazd auta je výrazne nižší, ako štandardného spaľovacieho auta. Plne nabité a natankované 500km. Ak bývate na mieste, kde si môžete auto nabíjať jednoduchým spôsobom, nič a nikoho neobmedzujete a okruh v ktorom jazdíte má do 28km, tak dokážete jazdiť na spotrebu 0l benzínu na 100km. Ak robíte väčší okruh, stále môžete väčšinu trasy jazdiť na elektriku a spálite minimum benzínu. Ak však potrebujete spraviť 100km s autom, batéria už nepostačí a musíte ísť na benzínový motor. Najnižšia kombinovaná spotreba na (niečo cez) 100km trase s prevýšeniami v automatickom režime (+ Comfort) a s plne nabitou batériou na začiatku tak vyšla na 4,6l/100km. Tá istá trasa s nenabitou batériou a s dobíjaním od spaľovacieho motora vyšla na 6,7l/100km.

Spotreba na diaľnici pri tempomate nastavenom na 125km/h s nejakým obiehaním a akceleráciou až na 130km/h vyšla na 6,2l/100km v automatickom režime (+ EKO), ale s hraničnou hodnotou nabitia batérie. Pri zapnutom nabíjaní vybitej batérie (dobíjací režim + EKO) na tej istej trase vzišla spotreba až 7,8l/100km.

Nabíjanie

So štandardne dodávanou nabíjačkou možno prázdnu batériu dobiť doplna za 3,5h. Pozor, je to iba v prípade, že to vaše domáce ističe zvládajú. Ak nie, musíte si v nastaveniach auta zmeniť režim nabíjania na pomalší. V takom prípade bude nabíjačka odoberať menej ampérov zo siete. Proces nabíjania sa však môže natiahnuť až na 5,5h. Preto je v nastaveniach k dispozícií aj časovač, kde zadáte dobu odjazdu, napojíte auto na elektrický prúd a o zvyšok sa postará samotný systém. Samozrejme už BMW ponúka aj rýchlonabíjačky. S jednou takou by malo trvať dobitie z 0 na 80% kapacity batérie za 1,5h.

Podvozok

BMW 330e iPerformance sa predáva iba so zadným náhonom. Momentálne nie je k dispozícii pohon xDrive, teda 4×4 a kto chce tento pohon, musí siahnuť po naftovej, alebo benzínovej verzií. Čo do pohodlia podvozku BMW konečne pochopilo, že keď sa nejedná o športovú verziu sedanu, tak sa chcú pasažieri viezť ako v bavlnke. Toto síce nie je prípad bavlnky, tú ponúka rad 7 a takmer aj rad 5, ale rad 3 už takisto zmäkol. Hlavne odtrh tlmičov (moment kedy sa má absorbovať nerovnosť) sa výrazne zlepšil.

Auto jazdí na pneumatikách s nízkym valivým odporom, je to s cieľom zabezpečenia čo najhladšej cesty ku získaniu najväčšieho dojazdu na elektrický pohon. Niečo si za tieto pneumatiky priplatíte, s tým treba počítať a rovnako treba počítať aj s tým, že sa rýchlejšie opotrebujú. V zákrutách drží auto dobre, ale mohlo by lepšie, miestami je nedotáčavé až príliš. Obávam sa ale, že to je vďaka pneumatikám s nízkym valivým odporom.

Vzhľadom na to, že v kufri si veziete batériu a pri prevodovke, resp. v prevodovke ešte aj elektromotor a ku nemu kopu káblov a riadiace jednotky navyše, je auto ťažšie. Čo je ale prijateľné, pretože v zime nebude auto také “nebezpečné” a nebude sa chcieť dostávať aj pri každej nemožnej príležitosti do pretáčavého šmyku.

Riadenie sa prispôsobuje jazdnému režimu a ešte aj rýchlosti, takže je vždy plne pod kontrolou a maximálne príjemné.

Pohodlie v interiéri

BMW 330e iPerformance je ako už každý model radu 3 veľmi pohodlný a prívetivý. Generácia od generácie má stále viac a viac miesta a nie je čo vytknúť. Ani čo sa týka ergonómie prvkov, predných a zadných sedačiek, odkladacieho priestoru, celkovej funkčnosti. Príjemné nastupovanie a vystupovanie a ak si objednáte dopredu “športové” sedačky, nebude ľutovať hlavne na dlhších trasách.

Zlepšenia

Vzhľadom na to že sa jedná o takzvaný facelift, je zmien mnoho. Napríklad v interiéri došlo k viacerým a to konkrétne máte na výber z bežných prístrojových budíkov, alebo za príplatok je už k dispozícii Multifunkčný displej. Celý multimediálny systém BMW ConnectedDrive bol ešte vylepšený a odladený do detailu. Je ešte intuitívnejší, s krajším grafickým spracovaním a s viacerými možnosťami dokonca aj s lepším spárovaním s vašim mobilným zariadením ak v ňom máte nainštalovanú aplikáciu BMW Connected (žiaľ iba pre Android a iOS). Ovládač iDrive je mierne pozmenený a na dotyky prstov (ak chcete prstom písať napr.) úplne ukážkovo.

Maximálna spokojnosť, nie je čo vytknúť ničomu, až na nastavenie vecí súvisiacich s nabíjaním. Keď vypnete auto, systém vám ihneď ponúkne, či chcete meniť nastavenia nabíjania. Ak tak neurobíte, je pomerne dlhá cesta cez menu k tomuto cieľu. V tomto BMW nemyslelo na ľudí, ktorí nie sú možno tak technicky zdatní, alebo využívajú počítačové technológie v menšom množstve. Ťažko si predstaviť, že niekto takí jazdí s ovládačom iDrive cez menu a hľadá akým spôsobom a kedy chce auto nabíjať. Rovnako sa dá nastaviť aj nezávislé kúrenie/klíma, opäť zložitejšie cez menu. A ten, kto si neprečíta návod, ako vytiahnuť nabíjací kábel zo zásuvky auta predtým, ako je auto nabité, tak ho čaká niekoľkominútové sedenie v sedačke auta hľadajúc ten správny návod.

Predné adaptívne svetlomety, ako aj zadné svetlomety a hmlové svetlomety sú vybavené LED technológiou. Čo sa týka asistentov, konečne sa BMW dotiahlo plnohodnotne na úroveň VOLVO a Mercedes-Benz automobilov.

DRIVING ASSISTANT

Výbava Driving Assistant kombinuje kamerový Varovný systém opustenia jazdného pruhu s Kolíznym varovaním a Varovaním pred chodcami s funkciou mierneho brzdenia v meste.

Varovný systém opustenia jazdného pruhu sleduje značenie na ceste a upozorní vodiča na neželané vybočenie prostredníctvom jemného zavibrovania volantu, pri rýchlosti jazdy cca. 70 km/h a vyššej. Varovanie sa neaktivuje ak je vybočenie úmyselné a vodič ho naznačí zapnutím smerovky.

Kým Kolízne varovanie s funkciou mierneho brzdenia v meste detekuje vozidlá, Varovanie pred chodcami s funkciou mierneho brzdenia v meste reaguje na osoby. Ak vozidlo pred vami prudko zabrzdí, BMW okamžite reaguje, ak je kolízne varovanie zapnuté. Systém funguje v etapách. Najprv sa zobrazí varovný symbol, následne sa rozbliká, spolu s akustickým signálom a nakoniec sa mierne aktivujú brzdy (pri jazde rýchlosťou do 60 km/h). Varovanie pred chodcami upozorňuje jednostupňovo: pri rýchlosti od 10 do 60 km/h aktivuje poplach pri akútnej hrozbe kolízie. Keď systém odhalí riziko zrážky, brzdy sa pripravia do pohotovostného režimu pre rýchlejšiu reakciu v prípade potreby. Ak je hrozba neodvratná, systém aktivuje brzdy.* Táto funkcia môže byť obmedzená v prípade tmy a hmly.

AKTÍVNY SYSTÉM UDRŽIAVANIA RÝCHLOSTI S FUNKCIOU STOP&GO

Aktívny systém udržiavania rýchlosti s funkciou Stop&Go vrátane radarového Kolízneho varovania s funkciou brzdenia* ponúka na želanie vyšší komfort a bezpečnosť v zhustenej premávke. Systém udržiava rýchlosť jazdy, predvolenú vodičom, ako aj odstup od predchádzajúceho vozidla. Automatické ovládanie* sa postará o zrýchľovanie aj spomaľovanie a udržiava prednastavený odstup aj v prípade pomaly sa pohybujúcej kolóny, až do jej úplného zastavenia. Ak sa priblížite k vozidlu pred vami, alebo sa iné vozidlo zaradí pred vás do vášho jazdného pruhu, systém presne prispôsobí vašu rýchlosť jazdy podľa situácie. Aktivovať sa dá pre rýchlosť jazdy až do 210 km/h.

Funkcia Stop&Go nielen automaticky reguluje rýchlosť, až do zastavenia, ale dokáže tiež vozidlo opäť sama rozbehnúť, až na tempo, nastavené vodičom, v rámci obmedzeného časového intervalu, len čo to premávka dovolí.

Ak vozidlo pred vami prudko zabrzdí, BMW okamžite reaguje, ak je Kolízne varovanie zapnuté. Systém funguje v etapách. Najprv sa zobrazí varovný symbol, následne sa rozbliká, spolu s akustickým signálom a nakoniec sa aktivujú brzdy.

BMW HEAD-UP displej

Plnofarebný Head-Up displej premieta všetky informácie, relevantné pre jazdu, priamo do zorného poľa vodiča, ktorý si tak dokáže udržať plnú koncentráciu na cestu pred sebou. Zobrazujú sa údaje ako rýchlosť jazdy, navigačné pokyny, informácie systému Speed Limit Info o obmedzených rýchlostiach a zákazoch predbiehania, zoznamy telefonických kontaktov a položiek zábavy, ako aj informácie a varovné hlásenia od rozličných asistenčných systémov vodiča.

Zobrazenie priamo na čelnom skle je vo vysokom rozlíšení a v plnom farebnom spektre. Projekcia vytvára dojem, ako keby sa vznášala približne 2,3 metra pred vozidlom. To spolu s optimálnou pozíciou zobrazenia umožňuje zaregistrovať všetky údaje rýchlo, pohodlne a s minimálnym rozptýlením.

Jas zobrazenia sa automaticky prispôsobuje vonkajším svetelným podmienkam, pracuje v odlišnom režime pre deň a noc, k dispozícii je aj možnosť nastavenia výšky projekcie. Navyše, vodič si môže vybrať obsah zobrazení, ktoré displej premietne spolu s aktuálnou rýchlosťou jazdy a varovnými hláseniami od asistenčných systémov.

Parkovanie

Inteligentné systémy pre jednoduchšie manévrovanie na tesné parkovacie miesta sú súčasťou doplnkovej výbavy BMW radu 3 Sedan. Užitoční pomocníci ako Cúvacia kamera, Parkovací asistent alebo Surround View zvyšujú komfort vo všetkých parkovacích situáciách – a obzvlášť tam, kde je málo miesta, prípadne zhoršený výhľad.

Čo odporúčame zakúpiť

Určite je vynikajúce investovať do asistentov, pretože vám uľahčia jazdu a hlavne zabránia nehode v mnohých krízových situáciach. Ďalej je výborné zakúpiť aj športové sedačky do predných radov, pretože sú skutočne pohodlné. No a keďže sa jedná o hybrid, tak rýchlonabíjačka by nebola na škodu, aby ste mohli auto rýchlo nabiť a jazdiť.

Čo je na zváženie

Na zváženie je vlastne to, či sa vám (akýkoľvek) hybrid oplatí. Je vynikajúce byť ekologický, jazdiť čisto a potichu, neničiť prírodu. Ale v konečnom dôsledku aj z batérií vzniká odpad, aj pri výrobe elektriny vzniká odpad (ak pôvodcom energie nie je vodná, alebo veterná elektráreň). Samotná technológia nás všetkých v redakcií chytila za srdce, to úprimne. Kultivovaný chod auta, záťah krútiaceho momentu už od nuly, atď.



Ale pri dnešnom počte vyrábaných hybridných pohonov a tomu závislej celkovej koncovej cene auta, pri dnešnej cene energií (s ktorou sa momentálne štát hrá ako s loptičkou na ping-pongu), pri dnešnom rýchlovybíjaní sa (všetkých) batérií v chladnom prostredí to nevyzerá ako najlepšie investované peniaze. Pri trasách do 70km by bolo vhodnejšie vybrať si skôr čisto elektrické i3 od BMW. Pri trasách nad 70km by bolo výhodnejšie mať už iba benzínovú verziu a na extra dlhé trate naftovú. Na druhej strane Nemecko už zavádza novú ekologickú politiku vo svojej krajine a dieslové motory nebudú mať do ich miest prístup a taký naftovo-elektrický hybrid by bol ideálnym riešením.

Cena (všetky s DPH)

Cena za radu 3 celkovo začína na 31.300€. BMW 320i s rovnakým benzínovým motorom, aký je v 330e sa začína už od 35.900€. Cena 330i (čo je výkonovo rovnaká trieda ako 330e) je od 40.000€. Samotné 330e iPerformance je k dispozícii od 43.600€. Testovaná verzia hlavne s rôznymi asistentmi (bez ktorých si neviem auto v dnešnej dobe predstaviť) je 61.554€.

 

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.