Nové Audi A8 a jedinečné Audi Space Frame šasi

Audi Space Frame je pojem predstavujúci ľahkú konštrukciu modelov značky Audi a to už od roku 1994.U novej generácii Audi A8 a A8L je táto premyslená konštrukcia ešte vylepšená a prvý krát sa hovorí o nej ako o “inteligentnom mixe” štyroch materiálov, ktoré boli použité na jednom sériovom modeli.

Audi Space Frame

Prečo sa takéto kroky v rozvíjaní konštrukcií, resp. šasi áut robia? Pre zníženie hmotnosti (=zníženie spotreby paliva a emisií), zvýšenie celkovej tuhosti a pevnosti.  Prvý krát využíva Audi Space Frame (ASF) 4 materiály a to konkrétne hliník (v skutočnosti je to vždy hliníková zliatina a nie čistý hliník), oceľ magnézium a plasty zosilnené uhlíkovými vláknami (CFK). Do bodky sa tak napĺňa moto: správny materiál na správnom mieste v správnom množstve.

  

Nové Audi A8. Samé moderné materiály

Informácie o novej generácii A8 sa držia zatiaľ pod pokrievkou, napriek tomu Audi oznámilo, že nastupovací priestor zadných dverí bude o 36mm širší, 14mm vyšší a pre nohy zadného pasažiera bude o 28mm viac miesta. Stále hovoríme o štandardnom modeli A8, nie o predĺženej verzii A8L Dá sa teda predpokladať, že všetky rozmery nových modelov narastú, okrem hmotnosti. O zníženie hmotnosti sa postarali nové materiály.

CFK

Plošne najväčšie miesto je zadná stena a práve na ňu bol využitý nový materiál CFK, čo v novej A8 zvýši celkovú tuhosť šasi voči krutu o 33% (voči terajšej verzii). Aby boli správne prenesené zaťaženia/sily v pozdĺžnom aj priečnom smere, ako aj bočné sily, sú na rôznych miestach použité rôzne vrstvy uhlíkových vlákien. Od šesť až po devätnásť vlákien z uhlíka, ktorý dáva vysokú pevnosť, čo je jeho hlavná vlastnosť. Jednotlivé vlákna sú v baloch o šírke 50mm a vrstvia sa pod rôznymi uhlami na seba do požadovaného tvaru. Vlákna sa zalievajú novým spojivom epoxid-harz, ktoré tvrdne v priebehu niekoľkých minút.

Oceľ

Bočné steny priestoru zadných pasažierov dopĺňa teplom tvárnená oceľ. Jedná sa o B-stĺpiky, zadné časti nárazovej zóny a predná časť naväzujúca sa na strechu. Zaujímavosťou je, že aj keď sú diely vyhotovené, ako jednodielne, majú rôznu hrúbku po svojom priereze. Opäť je tak znížená hmotnosť a hlavne zvýšená pevnosť v oblasti bezpečia.

Kabína starajúca sa o bezpečnosť.

Hliník

Hliníkové diely majú na šasi A8 najväčší pomer, až 58%. Ako odliatky, lisované profily a plechy sú významnými elementami ASF konštrukcie. Vďaka moderným technológiám majú aj tieto hliníkové zliatiny vyššie mechanické vlastnosti, ako predošlé používané materiály. Skrz tepelné procesy (ako aj popúšťanie) a legovanie počas procesu liatia dosiahla hliníková zliatina medzu pevnosti v ťahu až 230MPa. Medza klzu sa pohybuje okolo 180MPa (pre nezasvätených do sveta strojárstva je táto hodnota už na úrovni ocelí, čo doteraz nebolo u sériovo dostupných hliníkových zliatin k videniu). U legovaných lisovaných profilov je medzka klzu 280MPa a medza pevnosti až úžasných 320MPa.

Magnézium

Držiaky tlmičov sú vyrobené z magnéziových zliatin čo znížilo hmotnosť voči predchodcovi o 28%. Na uchytenie ramien poloosí boli použité skrutky z hliníkovej zliatiny odolnej voči vysokému krutu.

Typy spojov rôznych materiálov.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.