BMW Group pri rozširovaní elektromobility

Spoločnosť BMW Group oznámila plány na rozširovanie elektromobility. Po stretnutí s bavorským ministrom hospodárstva Ilsem Aignerom povedal Oliver Zipse, člen výkonnej rady BMW Group zodpovedný za výrobu: „Spoločnosť BMW Group je priekopníkom a inovátorom v oblasti elektromobility. V roku 2021 začneme v našom závode v meste Dingolfing vyrábať plne elektrické vozidlo BMW iNEXT. Toto rozhodnutie posilní význam našich nemeckých fabrík, ktoré so svojimi inovačnými schopnosťami hrajú vedúcu úlohu v našom výrobnom procese. Najmä v oblasti elektromobility sa snažíme o to, aby sme v rámci našej spoločnosti poskytovali komplexné riešenia v celom reťazci od vývoja po výrobu.”

Ilse Aigner dodal: „Bavorsko je automobilová krajina a Bavorsko sa zároveň po celom svete preslávilo ako región s vysoko kvalitnou technológiou. Preto vítame rozhodnutie, že model BMW iNEXT sa bude vyrábať v Dingolfingu, v najväčšej európskej fabrike spoločnosti BMW Group. Elektromobilita v spojení s digitalizáciou sú dve kľúčové technológie. Bavorský automobilový priemysel a naši dodávatelia sú na tieto výzvy výborne pripravení. Osobne som presvedčený o tom, že automobil budúcnosti sa nebude vyrábať v americkom Silicon Valley, ale tu, v Bavorsku.”

Všetky výrobné fabriky BMW Group po celom svete budú ťažiť zo skúseností a z technologických schopností nadobudnutých v nemeckých fabrikách. V deviatich fabrikách po celom svete sa už vyrába deväť elektrifikovaných modelov vrátane ôsmich modelov s nabíjateľným plug-in hybridným pohonom. Plne elektrický model BMW i3, ktorý sa vyrába vo fabrike BMW Group Leipzig, doplní v roku 2019 plne elektrické MINI, v roku 2020 plne elektrické BMW X3 a od roku 2021 model BMW iNEXT. Vo fabrike v meste Dingolfing sa budú pre tieto modely vyrábať komponenty ako vysokonapäťové batérie a elektromotory.

Oliver Zipse: „S týmto prístupom vytvorí výrobný systém BMW štruktúry, ktoré umožnia, aby sa v našich fabrikách súčasne vyrábali modely so spaľovacími motormi, nabíjateľné plug-in hybridy aj modely s plne elektrickým pohonom. Získame tak jedinečnú flexibilitu a prinesie nám to úspory aj v oblasti nákladov.”

Závod BMW Group Dingolfing: Kompetenčné centrum pre komponenty pre čiastočne a plne elektrické vozidlá

S dlhoročnými skúsenosťami v oblasti elektromobility, so špičkovým výrobným vybavením a so špeciálne vyškolenými zamestnancami tvorí výrobné miesto Dingolfing, spolu s fabrikou v meste Landshut, výnimočné centrum spoločnosti BMW Group na výrobu vysokonapäťových batérií a elektromotorov. V meste Dingolfing sa už od roku 2013 vyrábajú vysokonapäťové batérie pre modely BMW i. V ostatných rokoch tam vznikla aj nová výrobná linka pre vysokonapäťové batérie a elektromotory pre nabíjateľné plug-in hybridné modely spoločnosti BMW Group. V meste Dingolfing sa okrem toho vyrábajú aj nabíjateľné plug-in hybridné verzie modelov BMW radu 5 a BMW radu 7. Od roku 2021 sa bude v tejto továrni vyrábať aj plne elektrický model BMW iNEXT. Dingolfing tak bude po Lipsku druhou fabrikou spoločnosti BMW Group, v ktorej sa bude vyrábať plne elektrické vozidlo BMW i.

Dr. Andreas Wendt, riaditeľ fabriky BMW Group Dingolfing: „V Dingolfingu máme množstvo skúseností a schopností so zavádzaním komplexných produktov. Preto sme ideálnym miestom na výrobu nového modelu BMW iNEXT. S plne elektrickým pohonom, širšími rozmermi a s novými technológiami vrátane autonómnej jazdy a digitálnej konektivity bude BMW iNEXT naozajstným nositeľom inovácií. Sme hrdí, že sme v Dingilfingu získali možnosť vyrábať toto vozidlo. Tento rok oslavujeme 50. výročie prítomnosti BMW v Dolnom Bavorsku. Pre mňa je model BMW iNEXT jasným signálom začiatku nového obdobia, ktoré odštartuje ďalších 50 úspešných rokov.”

Spoločnosť BMW Group doteraz investovala do závodu v Dingolfingu už viac ako 100 miliónov eur. Zameriavala sa pritom na elektromobilitu, zvýšenie konkurencieschopnosti a na zabezpečenie pracovných miest. Niekoľko stoviek zamestnancov v Dingolfingu už dnes pracuje v oblastiach spojených s e-mobilitou. Ďalšie pracovné miesta vzniknú v strednodobom horizonte a budú sa viazať so začiatkom výroby, pričom bude stúpať aj podiel elektromobility.

Stefan Schmid, predseda Závodnej rady vo fabrike Dingolfing: „V Dingolfingu sme vložili dôveru do e-mobility a do rýchleho vytvorenia udržateľných pracovných miest. To sa nám teraz vypláca. Model BMW iNEXT pomôže na niekoľko rokov vytvoriť pracovnú náplň a zabezpečiť technologický pokrok. Vďaka tomu majú zamestnanci dobré vyhliadky do budúcnosti.”

Elektrifikácia sériových modelov postupuje

Spoločnosť BMW Group je tretí najväčší výrobca elektromobilov na svete a minulý rok dodala zákazníkom viac ako 62 000 elektrifikovaných vozidiel, z toho bolo 25 500 kusov plne elektrického modelu BMW i3. S celkom 2 864 novými registrovanými vozidlami za rok 2016 (+ 26 %), bolo plne elektrické BMW i3 najúspešnejším elektromobilom v Nemecku.

V prvom štvrťroku 2017 dodala spoločnosť zákazníkom po celom svete už takmer 20 000 elektrifikovaných vozidiel. Cieľom na tento rok je celosvetovo predať 100 000 elektrifikovaných vozidiel.

Spoločnosť BMW Group očakáva, že do roku 2025 budú elektrifikované vozidlá tvoriť 15 – 25 % predajov. S vysokou mierou flexibility je výrobný systém spoločnosti BMW Group schopný rýchlo sa prispôsobovať meniacim sa trhovým požiadavkám a dokáže integrovať požadované pohonné jednotky do aktuálnej výroby.

Ilka Horstmeier, riaditeľka Výroby motorov a elektrifikovaných pohonných jednotiek: „Pri výrobe súčastí elektrických pohonov predstavuje flexibilita kľúčový faktor úspechu. Náš adaptívny výrobný systém je inovatívny a schopný rýchlo reagovať: ak by to bolo potrebné, v priebehu 12 mesiacov sme schopní zdvojnásobiť výrobné možnosti a vyhovieť rýchlemu nárastu objednávok. Vďaka štandardizovanému modulárnemu systému pre komponenty eDrive vieme vyrábať elektromotory a vysokonapäťové batérie rôznych veľkostí, tvarov a výkonov. Podľa nárastu dopytu z jednotlivých regiónov môžeme cielene upraviť podiel elektrických pohonov.”

BMW Group v Lipsku ako základ úspechu BMW i

Pred desiatimi rokmi sa vývoj plne elektrického vozila spoločnosti BMW Group spojil s predstavením projektu i. Fabrika BMW Group v Lipsku zohrala pri tomto rozhodnutí kľúčovú rolu. Ako centrum elektromobility spoločnosti bola miestom, kde sa od roku 2013 vyrábal model BMW i3 a od roku 2014 model BMW i8. Projekt i položil základy pre nové výrobné technológie a procesy, ktoré umožnili pokračovanie v tomto vývoji. Tieto technologické skúsenosti sa odrazili v kvalite komponentov BMW eDrive ako aj vo flexibilnej a na kvalitu zameranej výrobe vo fabrike v meste Dingolfing.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.