MAN Lion's Coach autobus bus nový new interiér exteriér exterior interior mixmotor motormix 02

MAN Lion’s Coach: Ekonomicky presvedčivý, štylisticky pôsobivý

Nová európska norma ECE R66.02 definujúca sprísnené požiadavky na odolnosť skeletu pri prevrátení bola stimulom ku komplexnej modernizácii modelu MAN Lion’s Coach. Výsledkom je autobus, ktorý vytvoril štandardy z hľadiska ekonomickosti prevádzky aj spoľahlivosti. Nový Lion’s Coach bude oficiálne predstavený koncom októbra na výstave Busworld 2017 v Kortrijku.

• MAN Lion’s Coach s pevnejšou konštrukciou, novým pohonným ústrojenstvom a novým produktovým dizajnovým jazykom MAN

• Na vyššej úrovni hospodárnosti sa podieľajú: optimalizovaná stratégia preraďovania prevodových stupňov spolu s viacerými asistenčnými systémami, vylepšenia v oblasti údržby a tiež zlepšenie aerodynamiky o 20 %

• Hlavné aj zadné svetlá sú teraz po prvý raz k dispozícii kompletne vo vyhotovení LED

MAN Lion’s Coach s nadčasovým dizajnom a technikou

Na prvý pohľad je zrejmé, že toto je rýdzi MAN. Moderný, avšak nadčasový Lion’s Coach novej generácia uvádza do života nový charakteristický produktový dizajn autobusov značky MAN, v duchu ktorého štylisti stvárnili prednú i zadnú časť aj boky karosérie. Dizajnéri sa zamerali na jasné odlíšenie pracoviska vodiča, priestoru pre cestujúcich, batožinového priestoru a pohonnej jednotky. Navyše toto segmentovanie prináša výhody z hľadiska údržby aj ekonomiky prevádzky, keďže poškodené časti karosérie možno vymeniť rýchlo a bez zvýšených nákladov. Vďaka novým materiálom a výrobným procesom je autobus ľahší, no súčasne odolný, pričom napríklad menšiu hmotnosť krytov batožinového priestoru vodič ocení pri ich otváraní a zatváraní.

MAN Lion's Coach autobus bus nový new interiér exteriér exterior interior mixmotor motormix 02

Nový MAN Lion’s Coach sa predstaví verejnosti na tohtoročnom veľtrhu Busworld v belgickom meste Kortrijk. Od uvedenia na trh bude nový zájazdový autokar k dispozícii v troch dĺžkach: 12 101 mm, 13 361 mm a 13 901 mm s dvoma alebo troma nápravami. Na konci tohto roka pribudne v ponuke ďalšia možnosť – dvojnápravový variant dlhý 13 091 mm, ktorý je v porovnaní s 12-metrovou verziou z ekonomického hľadiska veľmi atraktívnou voľbou, pretože má o šesť sedadiel viac. Podobne maximálna povolená celková hmotnosť až 19,5 ton prispieva k flexibilnosti jeho využitia. Možnosť objednať si výťah pre nakladanie invalidného vozíka zohráva v tejto verzii dôležitú úlohu pri ideálnom rozložení hmotnosti. Keďže je umiestnený nad prednou nápravou, odľahčuje zadnú nápravu a okrem toho neobmedzuje batožinový priestor. Všetky štandardné verzie majú výšku 3870 mm. Nové modely MAN Lion’s Coach s trojhviezdičkovým systémom sedadiel (nemecké hodnotenie) odvezú 53, 57, 59 alebo 63 cestujúcich. Objem batožinového priestoru je podľa modelu od 11,7 do 14,3 m3.

Nové reflektory okamžite upútajú pozornosť. Po prvýkrát – podobne ako štandardne dodávané zadné LED svetlá – môžu byť LED, pričom stretávacie aj diaľkové svetlá s využitím technológie LED sú približne o 50 % jasnejšie ako halogénové žiarovky. Navyše LED svetlo sa lepšie rozptyľuje, má oveľa väčší dosah a tiež výrazne dlhšiu životnosť. Veľmi pôsobivým štylistickým prvkom v nových reflektoroch sú pre značku MAN typické dynamicky pôsobiace denné svetlá vo forme prúžku, ktorý plní aj funkciu ukazovateľa smeru.

Rovnováha medzi hospodárnosťou a komfortom

Pohľad pod kryt motora naznačuje, že nový MAN Lion’s Coach je taký ekonomický ako vždy. Spolu s optimalizovanou pohonnou sústavou Euro 6 ťaží z vyššieho stáleho prevodu i = 2,73 a zväčšeného výstupného výkonu (zväčšeného o 20 k). Nový sekundárny retardér poskytuje optimálny brzdiaci účinok spoločne s vysokým stálym prevodom. Dosahuje vyšší maximálny krútiaci moment 4000 Nm namiesto 3200 Nm a výkon zvýšený na 500 kW, čo je nárast o 80 kW. To znamená väčšie rezervy dokonca aj pri prudkom brzdení, a teda zvýšenú bezpečnosť.

Súčasťou elektronického brzdového systému MAN BrakeMatic v novom autokare MAN Lion’s Coach aj v ďalších zájazdových a medzimestských autobusoch MAN a NEOPLAN bude výkonnejšia motorová brzda EVBec. Elektronická regulácia protitlaku výfukových plynov umožní zvýšiť brzdový efekt v celom režime otáčok – veľký brzdiaci účinok sa dosiahne dokonca aj pri nízkych otáčkach motora.

Prevodovka MAN TipMatic dodávaná štandardne k motorom s výkonom 460 k (337 kW) a viac využíva novú stratégiu rozbiehanie a preraďovania prevodových stupňov optimálne prispôsobenú motorom D26. Navyše zahŕňa niektoré nové prvky. Nová funkcia SmartShifting zohráva významnú úlohu pokiaľ ide o vyváženosť preraďovania z hľadiska hospodárnosti a komfortu. Spája nový princíp rýchleho preraďovania na všetkých prevodoch s podporou radenia nahor a preraďovanie prispôsobené aktuálnemu režimu jazdy. Nový motor D26 má vylepšené schopnosti pre optimálnu výkonnosť pri rozbiehaní autokaru v náročných podmienkach alebo pri plnom zaťažení. Zásluhu na tom má väčší krútiaci moment, ktorý vzrástol o 200 Nm. Motor s výkonom zvýšeným o 20 k podporuje špičkové jazdné vlastnosti autokaru v širokom rozsahu otáčok.

„Jazda na voľnobeh“ umožňuje vodičovi komfortné riadenie autobusu pomalým tempom bez toho, aby sa dotkol pedála akcelerátora. S touto novou funkciou autobus/autokar bez námahy „kĺže“ v pomalej premávke pri voľnobežných otáčkach so zapojenou spojkou. Pritom je možné manuálne preraďovať nahor od prvého po šiesty prevodový stupeň, ale podraďovanie prebieha automaticky, keď krútiaci moment už nie je dostatočný alebo ak vodič brzdí.

Okrem toho má nový Lion’s Coach k dispozícii širokú paletu asistenčných systémov, napríklad GPS tempomat MAN EfficientCruise s funkciou jazdy na voľnobeh EfficientRoll, adaptívny tempomat (ACC), asistenta udržiavania jazdného pruhu (LGS) a monitorovanie pozornosti vodiča (MAN Attention Guard). Nová generácia tlmičov pruženia a optimalizovaná konfigurácia vozidla sa prejavuje na zvýšenom komforte jazdy, zlepšených jazdných vlastnostiach aj na väčších bezpečnostných rezervách. Okrem toho asistenčné systémy významnou mierou prispievajú k hospodárnosti prevádzky, podobne ako aerodynamika, ktorá je o 20 % lepšia než pri predchádzajúcom modeli. Napríklad aktivovaná funkcia EfficientRoll zlepšuje efektívnosť jazdy už pri veľmi miernych klesaniach – automaticky preradí do neutrálnej pozície „N“ a umožní, aby sa autobus pohyboval s čo najmenšími stratami trením v pohonnej sústave. Predchádzajúci EfficientCruise dokázal usporiť až 6 percent paliva a nová generácia má ambície spotrebu paliva ďalej zlepšiť.

Elegantný interiér a hojnosť všetkého: nové prvky vnútorného vybavenia

Samozrejme, že nový MAN Lion’s Coach prináša inovovaný interiér, ktorý tiež zvyšuje jeho atraktívnosť. Integrované pásy z LED osvetľujú priestor pod stropom teplým bielym svetlom, nový koncept farieb a obkladov využíva jasné a svieže tóny farieb. Upútajú aj police na batožiny – majú nový dizajn a boli predĺžené smerom k čelnému sklu. Ďalší presvedčivý prvok interiéru prichádza vo forme integrovaného nastavovania rôznych funkcií. Umožňuje napríklad plynule usmerňovať prúd vzduchu, zapínať a vypínať LED osvetlenie alebo reproduktor. Zásuvky na USB sú namontované na všetkých sedadlách, aby pasažieri mohli pri cestovaní bez obmedzení požívať mobilné telefóny a tablety.

Pracovisko vodiča bolo dôkladne prepracované z hľadiska ergonómie aj praktickosti a dostalo moderný vzhľad. Zmeny zahŕňajú tiež optimalizovanie pozícií spínačov a novo navrhnuté odkladacie možnosti vľavo od vodiča. Vylepšený koncept úložných priestorov poskytuje viac miesta a – svojou novou formou – lepšie vyhovuje odkladaniu často používaných pomôcok ako sú obaly a zložky A4, veľké fľaše s nápojmi alebo mobilné telefóny. Vylepšenie vyhrievaného okna vodiča s takmer neviditeľnými vykurovacími drôtikmi pridávajú svoj diel do mozaiky komfortu a bezpečnosti pre prácu vodiča. Ako voliteľná výbava je takéto okno v ponuke aj vo verzii z laminovaného bezpečnostného skla, v ktorom vyhrievacie vlákna majú priemer iba 0,02 mm. A navyše vďaka UV filtru na vrstve medzi tabuľkami skla prenikne dovnútra autobusu iba 1 % z ultrafialového žiarenia.

MAN Lion's Coach autobus bus nový new interiér exteriér exterior interior mixmotor motormix 02

Norma ECE R66.02, ktorá sa týka všetkých nových autobusov triedy II a III zaregistrovaných od 9. novembra 2017, definuje v karosérii priestor na prežitie v prípade, že vozidlo sa prevráti. Konštrukcia musí byť schopná pohltiť podstatne viac nárazovej energie, aby sa zachoval priestor na prežitie cestujúcich. Aby v spoločnosti MAN splnili túto legislatívnu požiadavku, do skeletu vozidla sú integrované komponenty z vysoko pevnostnej ocele, pričom v oblasti stĺpika B aj v zadnej časti vozidla je na ochranných oblúkoch aplikovaná patentovaná technológia, ktorá zvyšuje ich odolnosť. Obidve tieto opatrenia garantujú potrebnú pevnosť karosérie a významne sa podieľajú na tom, aby energia, ktorá vzniká pri náraze vozidla, mohla byť pohltená v optimálnom rozsahu. Znamená to, že nový MAN Lion’s Coach v prípade nárazu dokáže absorbovať o 50 % viac energie.

Aby prídavná hmotnosť, ktorá z týchto úprav vyplýva, nezhoršila veľké užitočné zaťaženie autobusu, vývojový tím to vykompenzoval inde. Napríklad použitím odlišných materiálov predných a zadných panelov, alebo aj zmenou konštrukcie masky chladiča, čo prinieslo úsporu 15 kg.

Zásluhou širokej palety jednotlivých opatrení je nový MAN Lion’s Coach mimoriadne efektívny a spoľahlivý – nehovoriac o jeho nadčasovom dynamickom dizajne.

MAN Lion's Coach autobus bus nový new interiér exteriér exterior interior mixmotor motormix 02 MAN Lion's Coach autobus bus nový new interiér exteriér exterior interior mixmotor motormix 02

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.