test Mercedes-Benz Trieda S 2017 S-Class S-Klasse S400d S500 S350d 2017 V8 V6 V12 V limuzína sedan interiér exteriér exterior interior video mixmotor tit video Maybach Klasa S S560

Test Mercedes-Benz Trieda S 2017. Pasia, ladnosť, elegancia

Mercedes-Benz Trieda S skrášľuje cesty, ako diamant zásnubný prsteň, už od roku 1958. Označenie “S-Klasse” dostali tieto vlajkové lode ale až od roku 1972. Trieda S bola vždy priekopníkom inovatívnych bezpečnostných prvkov a aj keď sa hovorí o švédskej značke Volvo ako o bezpečnom kráľovi. S-ko bez zbytočných upozorňovaní na svoju maličkosť prišlo s ABS, ESP, airbagom v bezpečnostnom páse a semi-autopilotom.V našom minuloročnom teste Triedy E sme sa pýtali, či si Trieda S nevytvorila lacnejšieho konkurenta. S novým modelom Mercedes-Benz Trieda S 2017 teraz prišla chvíľa na odpoveď: “nie”, a tu sú dôvody.

V tomto teste nebudú spomenuté všetky inovácie do detailu, tie si môžete prečítať v tomto článku.

Motorizácia Mercedes-Benz Trieda S 2017

Testovaný model mal motorizáciu 400d. Tento naftový agregát osadený v šasi auta je spolu s jeho ďalšími bratmi výrazne vynovený. Nový šesťvalcový dieselový motor je navrhnutý na splnenie budúcej emisnej legislatívy (RDE – Real Driving Emissions). Medzi charakteristické prvky špičkovej motorizácie rodiny prémiových dieselových motorov patria proces spaľovania v stupňovitej priehlbine piestov, dvojstupňové preplňovanie turbodúchadlom a prvý raz použitie variabilného ovládania ventilov CAMTRONIC.

Naftové motory Mercedes-Benz Trieda S 2017

Model Usporiadanie/
počet
valcov
Zdvihový objem (cm³) Menovitý výkon
(kW [k] pri 1/min)[1]
Maximálna rýchlosť (km/h) Spotreba paliva, kombinovaná[2] Emisie CO2, kombinované (g/km)[2]
S 350 d 4MATIC R6 2 925 210 (286)/3 400 – 4 600 250, elektronické obmedzenie 5,7 – 5,5 150 – 145
S 350 d 4MATIC dlhá verzia R6 2 925 210 (286)/3 400 – 4 600 250, elektronické obmedzenie 5,7 – 5,5 150 – 145
S 400 d 4MATIC R6 2 925 250 [340]/3 600 – 4 400 250, elektronické obmedzenie 5,7 – 5,6 150 – 147
S 400 d 4MATIC dlhá verzia R6 2 925 250 [340]/3 600 – 4 400 250, elektronické obmedzenie 5,7 – 5,6 150 – 147

Benzínové motory Mercedes-Benz Trieda S 2017

Model Usporiadanie/
počet
valcov
Zdvihový objem
(cm³)
Menovitý výkon
(kW [k] pri 1/min)[1]
Maximálna
rýchlosť
(km/h)
Spotreba paliva
kombinovaná
(l/100 km)[2]
Emisie CO2, kombinované (g/km)[2]
S 560 4MATIC V8 3 982 345 (469)/5 250 – 5 500 250, elektronické obmedzenie 8,8 – 8,5 200 – 195
S 560 4MATIC dlhá verzia V8 3 982 345 (469)/5 250 – 5 500 250, elektronické obmedzenie 8,8 – 8,5 200 – 195
Mercedes AMG S 63 4MATIC+ dlhá verzia V8 3 982 450 (612)/5 500 – 6 000 250, elektronické obmedzenie 8,9 203

Na pláne je aj hybridný model využívajúci kombináciu benzínového motora a elektromotora s dojazdom na čistú elektriku 50km.

Model 400d bol ešte v zábehu a tak sme mu nespôsobovali šoky športovým režimom. Napriek tomu v režime Comfort je auto veľmi živé, cítiť potenciál tohto motora a hlavne jeho abnormálny krútiaci moment až 700Nm. Akcelerácia je ale príjemná, s ohľadom na klientelu, akú ma auto voziť. Práca 9-stupňovej prevodovky je tak dobrá, že ani človek nepostrehne, že radí prevodové stupne.

test Mercedes-Benz Trieda S 2017 S-Class S-Klasse

Podvozok

Parametre štandardnej aj dlhej verzie S-ka si môžete pozrieť nižšie. Treba spomenúť, ako podvozok pracuje. Auto je uložené na pneumatických tlmičoch. Pneumatické tlmiče sú u Mercedesu už dlhoročne overené a ponúkajú väčšie možnosti práce s podvozkom, keď hovoríme o pohodlnej jazde. Tlmiče pracujú na základe príkazov od skenera povrchu vozovky.

Systémom SKENOVANIA POVRCHU VOZOVKY zaviedla Trieda S v roku 2013 novú technológiu na zabezpečenie komfortu. Systém skenuje nerovnosti vozovky pred vozidlom a podľa toho nastavuje podvozok ACTIVE BODY CONTROL. V novej Triede S je táto regulácia podvozku opäť vylepšená: stereokamera systému teraz ešte lepšie rozpoznáva vozovku, aj za šera a pri rýchlosti do 180 km/h. Komfort teraz ďalej zvyšuje aj funkcia nakláňania v zákrutách ZÁKRUTY, ktorá je v sedane Triedy S dostupná prvý raz. V rámci nej sa karoséria nakloní až o 2,65° smerom k vnútornej strane zákruty a zníži tak priečne sily pociťované cestujúcimi.

Okrem tohto aktívneho náklonu  v zákrutách ešte pomáha držať pasažierov v sedačkách aj práca samotných sedačiek. Pri jemnom natočení volantu sedačky sa strana, do ktorej vás bude vytláčať odstredivá sila, pritlačí celým bočným vedením bedrovej a krížnej časti o vaše telo. Spracovanie nerovností je ukážkové a ťažko sa to ku niečomu prirovnáva, ak ste to neodskúšali.

Rozmery štandardnej verzie

Rozmery dlhej/long verzie

Pohodlie v interiéri

Azda najväčší rozruch vytvoril Mercedes-Benz Trieda S 2017 novým volantom, konkrétne novým ovládaním na ňom. Mercedes-Benz bol donútený premyslieť svoje doterajšie umiestnenie ovládania adaptívneho tempomatu a jeho prídavné funkcie vo forme páčky na ľavej strane pod volantom. Všetky Mercedesy to majú takto a ovládanie je jednoduché, od seba, ku sebe, hore, dole, otočiť. Lenže americký spotrebitelia nevedia ani to, že mačka nemôže ísť do mikrovlnnej rúry, nie to ešte aby vedeli ovládať takýto tempomat. A keďže skupina Daimler predala najviac kusov Triedy S práve na americkom trhu, museli spraviť ovládanie tempomatu výrazné. Povedzme, ak ste človek čo jazdil s inými značkami a využíval tempomat, viete, že ovládanie na volante je bežná vec. Nie však ak ste odovzdaný značke Mercedes, takýto krok je pre EU trh ako by vám niekto podpálil vašu národnú vlajku.

Predsudky ale bokom, terajšie ovládanie je rovnako jednoduché a príjemné a v priebehu pár minút sa ho naučí ovládať poslepiačky aj Američan. Na ľavej aj pravej strane ramien volantu pribudli aj dotykové plochy pre ovládanie pravého a ľavého displeja prístrojovej dosky. Prvý krát malo toto ovládanie premiéru v Triede E a ukázalo sa, že je to veľmi jednoduché. Aj keď BMW prešlo do ovládania rôznych funkcií gestami sledovaných kamerou v prístrojovej doske, toto manuálne ovládanie Mercedesu reaguje vždy a presne. Jediný “problém” nového volantu je v jeho vzhľade. Leštené plochy ramien volantu a ovládače vyzerajú ako konceptové riešenie a pýtajú si akési dotiahnutie do konečného stavu. Ale je to iba vzhľad a ako sa hovorí, sto ľudí = sto chutí.

Sedačky boli obdarené novými masážnymi programami s peknými názvami. Zvláštna výbava prepája rozličné komfortné systémy vo vozidle. Cielene využíva funkcie klimatizácie (vrátane aromatizácie), sedadiel (kúrenie, vetranie, masáž), vyhrievania plôch (lakťové opierky na všetkých dverách) ako aj svetelnej a hudobnej pohody a v závislosti od nálady alebo potreby zákazníka umožňuje špeciálne nastavenie wellness. Tým sa zvýši pohoda a výkonnosť počas jazdy, prípadne počas prestávky. V závislosti od výbavy možno komfort ENERGIZING zažiť na všetkých miestach na sedenie.

   

Vybrať možno niektorý z týchto šiestich programov:
  • Čerstvosť
  • Teplo
  • Vitalita
  • Radosť
  • Pohodlie
  • Tréning (tri tréningové programy – uvoľnenie svalov, aktivácia svalov a uvoľnenie – každý s viacerými cvičeniami)

Zadné sedenie sa zlepšilo v oblasti hlavne stredovej opierky. Aj keď sedíte “iba” v štandardnej verzií a nie v dlhej, stredová opierka ponúka kvalitnú oporu pre lakeť, nabíjaciu bezdrôtovú plochu pre nabíjanie smartfónov, úložný priestor pre dokumenty, diaľkové ovládanie a pohárov s nápojom. Nové monitory pre zadných pasažierov, ktoré ovládate pomocou spomínaného diaľkového ovládača a ešte lepšie nastavenie náklonov častí zadných sedačiek. Ale to nie je všetko.

Myslené na podnikateľov

Zvláštna výbava „telefónia pre podnikateľov vzadu“ bola rozšírená o funkcie ako pripojenie druhého mobilného telefónu a odovzdávanie hovoru medzi cestujúcimi vpredu a cestujúcimi vzadu. Prepracované bolo aj obslužné slúchadlo Bluetooth.

Možnosti príjmu a odosielania správ pre cestujúcich vpredu a cestujúcich vzadu boli rozšírené. Teraz možno SMS prijímať, odosielať, preposielať a hlasovým zadaním nadiktovať. Je možné používať telefónne čísla a URL priamo z textov správ . Hlásenia sa zobrazujú ako automaticky otvárané okno v pravej časti širokouhlého kokpitu. Novinkou je aj oznámenie formou SMS, ak bolo vozidlo počas parkovania zasiahnuté iným vozidlom. Snímače vozidla rozpoznajú takúto situáciu a zabezpečia odoslanie SMS na prednastavené číslo mobilného telefónu.

Špičkový ozvučovací systém Burmester® s priestorovým zvukom s výkonom systému 1 520 wattov bol rozšírený o jeden reproduktor v stropnej ovládacej jednotke a dva bočné reproduktory.

Prostredníctvom novej služby osobného asistenta si zákazníci Mercedes me connect môžu dať vybaviť množstvo individuálnych služieb: či už rezervovanie stola v reštaurácii, odporúčanie turistickej trasy, upozornenie na kultúrne a športové podujatia a ich rezervovanie alebo odoslanie navigačných cieľov priamo do vozidla. Prihlásení používatelia môžu nadviazať telefonické spojenie so službou osobného asistenta v predvolenom jazyku v rámci Európy v 20 krajinách buď cez tlačidlo Info na stropnej ovládacej jednotke alebo cez aplikáciu Mercedes me. Osobný asistent sa postará o všetko ostatné a to či máte Triedu S 350d, alebo Maybach S560.

Asistenti v skratke

O všetkých novinkách si môžete v detaile prečítať v odkaze na článok. Preto spomenieme len praktické veci. Adaptívny tempomat pracuje ukážkovo a mali by si z neho brať príklad aj iné automobilky. Teraz sa už auto dokáže v zápche pohýnať samé, rovnako vie auto samé spomaľovať do križovatky a do zákruty. Bezpečnostný asistenti reagujú lepšie na autá križujúce cestu a rovnako aj na nevšímavých chodcov, ktorí vbehnú do cesty (Mercedes má ku dnešnému dňu databázu 10.000 osôb na základe ktorých systém reaguje na kombinácie).
Zatiaľ nemá asistenta pre svetelné križovatky a nevie zastať na červenú a pohnúť sa na zelenú. No Daimler na tom aktívne pracuje práve na Americkom kontinente a je otázkou času, kedy to zapracujú do nových modelov Triedy S a aktualizujú tieto aktuálne modely.

Nové svetlomety s ultradosvitom sme žiaľ nemali možnosť odskúšať, ale odskúšali sme termokameru. Tá sleduje teplotu všetkých objektov pred sebou a rovnako ako v BMW, aj tu je prepojená so svetlometmi. Ak v noci kamera (bežiaca na pozadí) zaznamená teplotný obrys človeka, alebo zvieraťa, svetlá na tento živý objekt zasvietia, aby ste ho jednoznačne videli. Môžete si dať zobraziť na hlavnom displeji aj aktuálny obraz z termokamery a sledovať tak cestu pred vami – tu však nastáva menšie pokrivkávanie za BMW-čkom, pretože zorný uhol kamery v Mercedese je ešte menší ako bol na BMW X5 pred 2 rokmi.

Kto je strojár/stavbár a pracuje s termokamerami vie, že je to hlavne o cene termokamery, rýchlosti spracovania obrovského toku dát z termokamery a o prepojení kamery so zvyšnými asistentami. Ale ak by použili v Triede S dve termokamery, dve samostatné riadiace jednotky a celé to zapracovali do oboch displejov prístrojovej dosky, cena vozidla by sa možno zodvihla o 4.000€, ale nikto by si to na Triede S ani nevšimol, no bezpečnosť by bola na nezaplatenie.
V tomto Mercedes-Benz tvrdí, že ich nové svetlá osvietia do šírky, aj do dĺžky. Ale my Slováci ešte stále žijeme v dosť zalesnenej krajine a vieme aké to je zbadať jeleňa, alebo diviaka na poslednú chvíľu, keď sa na nás zrovna neodrážajú ich oči.

Cena

Nová Mercedes-Benz Trieda S 2017 v štandardnej dĺžke začína na cene 89.000€ a nejaké drobné. Testovaná verzia s termokamerou, chladničkou za zadnými sedačkami, panoramatickým strešným oknom a mnohým ďalším skončila na cene 150.000€. A samostatná loď na cesty z dielne Maybach, Mercedes-Maybach Triedy S S560 4MATIC začína na cene 142.000€.


test Mercedes-Benz Trieda S 2017 S-Class S-Klasse
test Mercedes-Benz Trieda S 2017 S-Class S-Klasse
  test Mercedes-Benz Trieda S Class Klasse S400d S500 S350d 2017 V8 V6 V12 V limuzína sedan interiér exteriér exterior interior video mixmotor S560 Maybach nová new

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.