Daimler začal individualizovať vozidlá a využíva 3D tlač

Divízia Daimler Buses využíva výhody 3D tlače na plnenie zvláštnych požiadaviek zákazníkov, na výrobu malých sérií a náhradných dielov značiek Mercedes-Benz a Setra. Ako technologický líder v autobusovom odvetví stavila divízia Daimler Buses na pozitívne vlastnosti tejto vysokomodernej digitálnej technológie konštrukčných dielov a výrobnej technológie. Dnes už je možné do interiéru autobusu vyrobiť komplexné konštrukčné diely, ktoré sa doteraz skladali z viacerých a čiastočne dokonca pohybujúcich sa komponentov. Daimler Buses profituje z vyše 25 ročných skúseností s 3D tlačou pri výrobe nákladných motorových vozidiel a prototypov.

3D výroba dielov umožňuje dokonale splniť denne prichádzajúce požiadavky zákazníkov, ktorí túžia po špeciálnych prvkoch výbavy alebo čakajú na vhodný náhradný diel.

„V digitálnych technológiách výroby vidíme v strednodobom horizonte veľký potenciál vo flexibilnom reagovaní na požiadavky zákazníkov a trhu a zároveň v minimalizovaní investičného rizika,” vyjadril sa Hartmut Schick, vedúci Daimler Buses.

Divízia autobusov v koncerne Daimler môže vďaka 3D tlači reagovať na mimoriadne želanie zákazníka a dopyt po náhradných dieloch rýchlo, flexibilne, ekonomicky a ekologicky. V najvyššej kvalite a s výhodnými výrobnými nákladmi – 3D diely sú v súlade so štandardom výroby vstrekovaného plastu, ktorý stanovila spoločnosť Daimler AG, zatiaľ čo náklady spojené s výrobou náradia, s uskladnením dielov a s likvidáciou prebytkov materiálu sú nulové.

Potenciál 3D tlače na seba značne upozorňuje – či už v prípade mimoriadnych želaní zákazníka, alebo v oblasti náhradných dielov pre Daimler Buses. Momentálne sa tlačí už 780 konštrukčných dielov pre vozidlá našich zákazníkov. Okrem toho sa práve podrobne skúma a schvaľuje viac ako 150 rôznych náhradných dielov pre autobusy z hľadiska ich zaradenia medzi 3D tlačené diely.

3D tlač spôsobila revolúciu vo výrobe konštrukčných dielov pre autobusy

Daimler Buses zdokonalil výrobu rýchlo dostupných 3D dielov v oblasti náhradných dielov a špeciálnych dielov na želanie zákazníka. Tlačené náhradné a špeciálne diely pozostávajú z kvalitných polyamidových plastových zložiek. Vznikajú vďaka najmodernejším 3D tlačiarňam fungujúcim na základe metódy selektívneho laserového spekania (SLS – Selective Laser Sintering). Pri tomto generatívnom vrstviacom postupe sa pomocou laseru z práškových polyamidových látok vrstva po vrstve vyrábajú trojrozmerné štruktúry vopred naprogramovaného 3D dielu.

3D tlač umožňuje aj neobmedzené geometrické stvárňovanie komplexných konštrukčných dielov pre autobusy. Špeciálne a malosériové diely možno ľubovoľne meniť, prispôsobovať špeciálnym požiadavkám zákazníkov a vyhotovovať v atraktívnom dizajne. S mimoriadne výhodnými podmienkami to možno využívať najmä v rámci malosériového rozsahu výroby s veľkosťou jednotlivých výrobných dávok od 1 do 50 jednotiek. Od prvej myšlienky o konštruovaní, kalkulácii a vyhotovení až po dodanie prejde len pár dní.
Každý 3D konštrukčný diel môže zákazník neskôr doobjednať na základe špecifického čísla dielu, pod ktorým je zapísaný v zozname objednávacích kódov a v katalógoch náhradných dielov Daimler Buses. Po viacerých desaťročiach je tak zabezpečené rýchle zásobovanie, a to celosvetovo.

Aj čo sa týka váhy sú 3D tlačené diely vo väčšine prípadov značne výhodnejšie než diely v konvenčnom prevedení. Výrobca potom nie je viac obmedzovaný doterajšími metodickými rámcovými podmienkami a môže napríklad optimálne prispôsobiť dizajn konštrukčných dielov funkcii.

3D konštrukčné diely vyrobené na mieru pre linkové autobusy a autokary ručia za rozmanitosť dielov a individualitu

Daimler Buses už prispôsobili množstvo konštrukčných dielov požiadavkám zákazníkov a vyrobili ich na 3D tlačiarni jednoduchým stlačením tlačidla. Zásuvky, krytky, prídržné lišty, adaptérové a lemové krúžky sú len niekoľkými príkladmi hospodárnejšej výroby osobitných dielov a náhradných dielov v špičkovej kvalite, ktorú umožňuje využívanie technológie 3D tlače.

Pomocou 3D tlače teraz možno v jednom kroku bez nákladnej montáže vyrobiť komplexné a pohybujúce sa konštrukčné diely i také, ktoré sa doteraz skladali z viacerých komponentov, pričom sa výrazne zredukujú najmä výdavky. Jedným z mnohých príkladov je niekoľkodielny odkladací priečinok na bankovky, ktorý Mercedes-Benz integruje na želanie do mestských autobusov do bočného obloženia na ľavej strane od sedadla vodiča namiesto držiaka na poháre. Tento komplexný konštrukčný diel sa skladá z viacerých samostatných prvkov – z boxu, rôznych montážnych svoriek, pántu, veka, držadla a zakladacích priečinkov. Pri konvenčnom spôsobe výroby by bolo potrebné vyhotovenie jednotlivých dielov pomocou väčšieho množstva nákladného náradia určeného na termoform a vstrekovaný plast, ako aj následné spájanie jednotlivých dielov. 3D tlač je obzvlášť zaujímavá pre zákazníkov, ktorí kladú väčší dôraz na špeciálne tvarovanie farebne ladiacich konštrukčných dielov v interiéri svojich autokarov.

3D tlač znižuje náklady a je ekologickejšia

Popri šetrení na výrobe špeciálneho náradia vyplývajú z používania 3D tlače pre malé série a osobitné diely aj ďalšie výhody, a to šetrenie nákladov plynúcich z uskladnenia. Pomocou 3D technológie sa predíde problémom výrobného prebytku, ale aj nedostatočného množstva dielov. Výroba osobitných dielov, ale aj dodanie náhradných dielov je tak zabezpečené v želanom množstve. Keďže konštrukčné diely môžu byť dodané rýchlo a bez nákladného zásobovania, nie je potrebné ani žiadne uskladňovanie.

Zároveň sa šetria náklady, zdroje, prostredie a materiál nie je v nadbytočnom množstve. Okrem toho je rozhodujúcim najmä rýchle dodanie. 3D tlač ponúka jedinečnú možnosť ako rýchlo a efektívne splniť individuálne požiadavky zákazníkov.

„Vďaka technológii 3D tlače môžeme inštalovať lokálne tlačiarne na miestach výroby Daimler Buses a reagovať na mimoriadne želania zákazníkov a dopyt po náhradných dieloch. Keďže sú teraz diely dostupnejšie, vyhneme sa aj dlhým prepravným trasám, ale aj veľkým prepravným a colným nákladom“, vysvetľuje Hartmut Schick.

V spoločnosti Daimler AG v odvetví úžitkových vozidiel sa technológia 3D tlače úplne zaviedla do vývojového procesu a sériovej výroby. Všetky inovácie týkajúce sa 3D tlače pre divíziu Daimler Trucks & Buses patriace do výskumného a vývojového projektu presahujúceho hranice koncernu, v ktorom hrá dôležitú rolu aj oblasť inovácie v biznise, sa vo veľmi krátkom čase stali aktuálnymi a boli ďalej vyvíjané.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.