50 rokov autokaru NEOPLAN Skyliner

Krásne vyvrcholenie jubilejného roka! Na veľtrhu Busworld 2017 bol odovzdaný päťtisíci NEOPLAN Skyliner. Majiteľom sa stala spoločnosť Baltour Group a jej klienti budú odteraz cestovať štýlovým poschodovým autokarom na trasách z Palerma do Turína, z Neapola do Ríma či z Bologne a Benátok do Milána a Turína.

NEOPLAN Skyliner má dôvod na oslavu

Značka NEOPLAN má tento rok naozaj dôvod oslavovať: pred 50 rokmi sa začala písať história poschodového zájazdového autobusu Skyliner, ktorý nadchol zákazníkov aj cestujúcich po celom svete. Okrem okrúhleho výročia však výrobca dosiahol aj významný míľnik v produkcii: na veľtrhu Busworld 2017 v holandskom Kortrijku odovzdal zákazníkovi päťtisíci NEOPLAN Skyliner. Jubilejný autokar rozšíril vozidlový park spoločnosti Baltour Group, ktorá ním bude voziť turistov aj domácich cestujúcich predovšetkým po Taliansku, ale aj po iných európskych krajinách. „Baltour asi 20 rokov kupuje autobusy od spoločnosti MAN – doposiaľ ich bolo už vyše 100. A teraz budú mať vo vozidlovom parku aj jubilejný Skyliner. Tešíme sa rovnako ako oni,“ povedal Franco Pedrotti, obchodný riaditeľ MAN Truck & Bus Italy.

Snehobiely prémiový autobus je skutočný krásavec a určite bude priťahovať pozornosť. Ale aj to, čo je pod elegantnou karosériou, presvedčí. Vznetový motor Euro 6 s výkonom 500 k (368 kW) zabezpečuje spoľahlivý pohon s dostatočnou dynamickou odozvou v každej situácii, bezpečnosť a hospodárnosť prevádzky stráži množstvo asistenčných systémov. Double-decker značky NEOPLAN má vo výbave napríklad elektronický stabilizačný program, adaptívny tempomat, asistenta núdzového brzdenia či prediktívny tempomat EfficientCruise, ktorý pracuje s informáciami o topografii trasy a podľa toho využíva funkciu EfficientRoll (jazda na voľnobeh). Súčasťou bezpečnostného balíka sú svetelné a dažďové snímače. Tieto i ďalšie systémy pomáhajú vodičovi, aby sa mohol maximálne sústrediť na jazdu a situáciu v premávke. Ešte vyššiu bezpečnosť, najmä na diaľkových trasách, poskytuje systém monitorovania jazdného pruhu MAN LGS a asistent pozornosti MAN AttentionGuard, ktorý minimalizuje riziko nehody tým, že dokáže rozoznať prvé príznaky únavy alebo strácanie koncentrácie vodiča a spustí varovanie. „Najmä na zájazdoch musia vodiči autobusov často zvládať veľmi dlhé monotónne úseky a môže sa prihodiť, že sa prestanú sústrediť na jazdu. Systém MAN AttentionGuard v takom prípade pomáha predchádzať nebezpečným situáciám,“ vysvetľuje Franco Pedrotti.

S čerstvými nápadmi

Aby pasažieri cestovali nielen bezpečne, ale aj maximálne pohodlne, spoločnosť Baltour sa rozhodla pre sedadlá „Exclusive Plus“ so stredovými lakťovými opierkami, ktoré poskytujú komfort a viac priestoru. „V Taliansku to bude novinka. Prevádzkovatelia tu vo všeobecnosti do autobusov radšej napchajú čo najviac sedadiel,“ zdôrazňuje obchodný riaditeľ MAN Truck & Bus Italy. Všetkých 64 miest je vybavených aj opierkami pre nohy.

Súčasný vozidlový park Baltour Group pozostáva z 93 vozidiel, pričom 66 je značky MAN a NEOPLAN. Len tento rok si už zakúpili sedem nových autokarov NEOPLAN Skyliner a štyri vozidlá NEOPLAN Cityliner. Autobusy nasadzujú na krátke aj dlhé trasy a za štyri roky s nimi najazdia až 1,4 milióna kilometrov. Baltour Group spája 17 talianskych regiónov a 23 európskych krajín, pričom pokrýva viac než 500 destinácií. Ročne prepraví vyše 4 milióny cestujúcich – a časť z nich bude cestovať jubilejným 5000. autokarom.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.