Aston Martin Rapide S na vodík

O Alset Global

Alset Global vznikol v roku 2005 ako technologická spoločnosť s hlavným zámerom na vodíkový sektor. S európskym sídlom v rakúskom Grazi vyvinul Alset jedinečný, patentovaný vodíkový hybridný systém. Ten môže fungovať na benzín, vodík, ale aj na mix týchto pohonných látok. Takýto systém ponúka automobilovým výrobcom, automobilovým parkom, ale aj mestám čisté riešenie mobility. Najprísnejšie emisné predpisy vstúpia totiž do platnosti v 2015 a v 2020.

Čistý Aston Martin

Aston Martin, anglickú prestížnu automobilku pozná aj ten, čo si pozrel iba Jamesa Bonda. Čo sa už ale vo filmoch nedozvieme je, že Aston Martin oslavuje tento rok sté výročie od založenia svojej značky. Samozrejme že takýto vek musia prezentovať verejnosti. Aj preto sa Aston Martin spojil s konštruktérmi z firmy Alset. Výsledkom je prvý Aston Martin Rapide S (štvordverová verzia) s vodíkovým pohonom.ASM00308ASM00303

Skúšky ako prvé

Žiadna automobilka (teraz dajme niektorých čínskych a inak podobných výrobcov bokom) nevydá do sériovej výroby niečo, čo predtým nebolo otestované. Chráni sa tým v prvom rade výrobca, pretože podľa skúšok vie, akú záruku môže výrobku dať.
Preto aj tento model bol odskúšaný. Zaujímavejšie je ale, že tento Rapide skúšali rovno na Nürburgringu počas 24 hodinovej súťaže.G27P1247 G27P2815

Jedináčik

Aston Martin Rapide S s vodíkovým hybridným systémom mal číslo 100 a bol ako jediné vozidlo v špeciálnej triede E1-XP2. Hybridný systém pozostáva z vodíkovej nádrže a samostatného riadiaceho systému motora. Je neuveriteľné, že tento nový systém vydržal tak náročnú súťaž a to po celý čas. Myslím, že predsudky mnohých boli potlačené. Hlavne keď auto dosahovalo iba na čistom vodíku rýchlosť 255km/h.
Celé preteky boli nakoniec odjazdené na vodíku a tak auto malo nulové emisie. V podstate ukázali všetkým (aj spotrebiteľom, aj výrobcom), že Ottove ( benzínové) motory nepovedali svoje posledné slovo. Hlavne keď to slovo je “vodík”.

Technika

Vodík bol tankovaný z plynovej nádrže pri tlaku 350 barov a naplnenie nádrže trvalo 30 sekúnd. Tento Ottov 12 valec do V, teda motor na benzín dosahuje výkon (bežných astoňáckych) 560 koní . Samozrejme prepĺňaný vzduchom a to majú na starosti dve turbodúchadlá. Elektronika vyhodnotí, akú zmes aktuálne potrebuje, či výkonnú (benzínovú), alebo bežnú (vodíkovú), poprípade mix a podľa toho púšťa palivá do motora.

ASM00314

(Jazdci si ale môžu zvoliť pohonnú látku sami)
Vodík bol uskladnený v 4 nádržiach z karbónového vlákna. Kapacita nádrží bola 3,2kg. 3,2kg vodíka je rovné 12 litrom benzínu. Dve z týchto nádrží boli umiestnené na pozícii spolujazdca a zvyšné dve boli v kufri Rapide S. Z nádrží sa vodík privádzal potrubím do motora tlakom 4 až 5 barov.3D-wireframe-depicting-trunk-mounted-hydrogen-storage-tanks-for-Aston-Martin-Hybrid-Hydrogen-Rapide-S-race-car
Riadiaca jednotka motora (po anglicky ECU) bola zmenená tak, aby obsahovala aj program pre riadenie vodíkového pohonu. Program vyvinula firma Alset a volá sa Alset Engine Operating System (operačný systém motora Alset).  Ďalej boli zmenené ventily, trysky, regulačná jednotka tlaku, hlava motora a samozrejme nejaké to prídavné potrubie pre potreby plnenia vodíkom.

3D-rendering-of-typical-V8-gasoline-powertrain-architecture-with-conventional-and-Hybrid-Hydrogen-fuel-systems
Zmeny sa týkali ešte motora a turba pre potreby/pravidlá súťaže. Bol zmenený kompresný pomer z 11,5:1 na 9,5:1. To je trošku zarážajúce, pretože čím vyšší pomer, tým je nástup výkonu lepší. V tomto prípade to ale bolo spravené kvôli vyšším tlakom turbodúchadla.3D-wireframe-of-Aston-Martin-Hybrid-Hydrogen-Rapide-S-powertrain-architecture

Každý motor na vodík

Tento spôsob plnenia je robený teoreticky na každý benzínový typ motora. Ako som už spomínal vyššie, sú potrebné prakticky len zmeny sacieho potrubia.
Dokonca sa dá vodík dostať do valcov aj priamym vstrekovaním (tryska ústi priamo vo valci), nie len externým, ako je to u Rapide S (vstrekovacia tryska sa nachádzala v sacom potrubí motora, teda sa vodík zmiešal so vzduchom už predtým, ako vošiel do valca). Potrubie potrebné pre vodík je veľmi podobné potrubiu na (dnes bežne používaný) zemný plyn CNG.3D-rendering-depicting-typical-gasoline-direct-injection-gasoline-hydrogen-port-injection-installation3D-rendering-of-complete-Hybrid-Hydrogen-fuelling-system-as-used-on-Aston-Martin-Rapide-S-race-car

Bulvár

Zarážajúce je, že terajšia politika automobiliek nechce pustiť vodíkové systémy do sériovej výroby. Pri tom náklady koncového spotrebiteľa by boli menšie ako sú teraz. Možno práve to je ten problém. Dnes sa predávajú nízkoobjemové motory s takou istou (niekedy aj vyššou) spotrebou paliva, ako doteraz. Automobilky sa oháňajú slovami, ako znížili emisie. Ale len minimálne narážame na prípady, kedy boli emisie skutočne znížené!

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj: Alset GmbH; Foto: zdroj

ASM00315

(Kontrolný panel motora a jeho plnenia)

ASM00311

(Karbónový kryt vodíkových nádrží v kufri auta)

ASM00310

(Karbónový kryt vodíkových nádrží na mieste spolujazdca)

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.