Priekopnícka automatizácia spoločnosti Volvo Trucks kladie ľudí a bezpečnosť do centra

Neustály postup automatizácie vozidiel ponúka vzrušujúce možnosti pre dopravný priemysel a spoločnosť ako celok. Spoločnosť Volvo Trucks je v popredí tohto vývoja už viac ako dve desaťročia. Najnovší dvojdielny film prináša pohľad spoločnosti Volvo Trucks na to, ako je automatizácia nastavená s cieľom zmeniť spôsob života, akým žijeme a pracujeme,v najbližších rokoch.

Technologické možnosti zajtrajška sú inšpirujúce a fascinujú nás po generácie. Vývoj technológie dnes napreduje rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Roboty preberajú prácu v odvetví služieb. Osobné aj nákladné vozidlá jazdia samé. To môže vyvolať dojem skôr o budúcnosti bez tváre a funkčnosti. Napriek tomu automatizácia už zohráva veľkú úlohu v našom živote a pre spoločnosť Volvo Trucks ľudia boli a vždy zostanú v samom centre modernej filozofie. Aj keď sa technológia teraz dostáva do bodu, keď sa nové radikálne koncepty stávajú čoraz dosiahnuteľnejšie, spoločnosť Volvo Trucks naďalej rozvíja praktické riešenia. Tie by mali byť bezpečnejšie a uľahčiť život vodičom, zákazníkom a ostatným zainteresovaným v dopravnom priemysle.

Filmy Volvo Trucks pod názvom “Automatizácia – veľká zmena” a “Automatizácia – jazda do budúcnosti” riešia dnešné horúce témy týkajúce sa budúcej technológie nákladných vozidiel. Dvojdielny film sa zameriava na život a prácu dvoch kľúčových hráčov spoločnosti Volvo Trucks, Sasko Cuklev a Ann-Sofi Karlsson. Zahŕňa aj príspevky od vodiča Lukasa Strohmeiera z Rakúska a dopravcu Rohiniho Teathera z Londýna. Filmy predstavujú víziu a účel angažovanosti spoločnosti Volvo Trucks v autonómnych technológiách, ako aj nádeje a obavy tých, na ktorých to bude mať každodenný vplyv.

Sasko Cuklev, riaditeľ autonómnych riešení, má silnú víziu a úprimne hovorí o možnostiach, ktoré vidí v blízkej budúcnosti. “Niet pochýb o tom, že začneme vidieť samoriadiace nákladné vozidlá značky Volvo na našich cestách a stanú sa súčasťou našej spoločnosti. Presné načasovanie závisí od mnohých vecí, ako sú dopravné predpisy, cestná infraštruktúra a samozrejme bezpečnostné normy,” pokračuje Cuklev.

Zatiaľ čo posun smerom k plne automatizovaným vozidlám je súčasťou vývoja, práca sa v súčasnosti naďalej zameriava na implementáciu automatizácie postupne, aby sa posilnila profesia vodičov smerom k ďalšiemu zvyšovaniu bezpečnosti, produktivity a pohodlia. “Automatizácia nie je o zabíjaní pracovných miest,” hovorí Ann-Sofi Karlsson, riaditeľka pre ľudské faktory spojené s automatizáciou. “V budúcnosti bude dopyt po kvalifikovaných vodičoch stále vysoký. Keďže obchod a svetová populácia naďalej rastie, bude rásť aj doprava tovaru. Automatizácia prináša vyššiu účinnosť.”

Spolu s globálnou vyhliadkou je automatizácia spoločnosti Volvo Trucks dôsledne prispôsobená každodennému životu, ako je to u vodiča Lukasa Strohmeiera. Profesionálny vodič, ktorý prepravuje silo v južnom Rakúsku, často nakladá tovar v rušnom meste Graz. “Je veľmi náročné riadiť ťažké nákladné vozidlo počas rušnej premávky. Oči musíte mať všade. Bolo by užitočné mať ďalších sto očí.”

Keďže ľudia sú stále takí zraniteľní a zložitosť dopravy a náročnosť sa neustále zvyšuje, otázka bezpečnosti zaujala veľkú časť nedávneho zamerania v automatizačných tímoch spoločnosti Volvo Trucks. Kľúčové pilotné projekty automatizácie nákladných vozidiel v baníctve, v odpadovom priemysle a v pestovaní cukrovej trstiny ukázali, že automatizovaná technológia nielenže zlepší bezpečnosť, ale značne zvýši produktivitu, zatiaľ čo nákladné vozidlá znížia spotrebu paliva a emisií CO2.

Zapojením zákazníka do prebiehajúceho dialógu a výskumu o takomto vývoji sa spoločnosť Volvo Trucks snaží zamerať svoju pozornosť na ľudí. Práca s automatizáciou vozidiel bude aj naďalej prospešná pre zákazníka, vodiča a pre spoločnosť ako celok.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.