Volvo FE upravené pre mestské prepravné úlohy

Spoločnosť Volvo Trucks rozširuje ponuku kabín s nízkym vstupom o modelový rad Volvo FE a pridáva niekoľko nových funkcií pre náročnú dopravu v mestských oblastiach. Väčšina vylepšení je zameraná na vyššiu bezpečnosť a produktivitu vodiča. Súčasne sa modelový rad Volvo FE rozšíril o motory na plynový pohon pre všetky typy kabín a podvozkov. Súhrn týchto vylepšení robí z modelu Volvo FE vhodnú voľbu pre náročnú mestskú prepravu prispôsobenú špecifickým potrebám prevádzkovateľa.

Pre prepravu odpadu, mestskú distribúciu a stavebné práce v zastavaných mestských oblastiach – kabína s nízkym vstupom prináša vyššiu bezpečnosť a produktivitu, čo si vyžadujú čoraz náročnejšie podmienky pre mestské operácie. V prvom rade, nižšia pozícia počas jazdy zabezpečuje výborný prehľad o situácii v okolí vozidla.

“Keď vidíte, čo sa deje okolo nákladného vozidla a máte očný kontakt s nechránenými účastníkmi cestnej premávky, ako sú chodci a cyklisti, sú to výzvy pre bezpečnejšiu jazdu v preplnenom mestskom prostredí. Teraz môžeme túto oblasť premietnuť do viacerých dopravných operácií”, hovorí Anders Edenholm, manažér pre oblasť distribúcie v spoločnosti Volvo Trucks.
V druhom rade, nízky vstup umožňuje vodičovi pracovať efektívnejšie a súčasne znižuje riziko poranenia kolien a členkov.

Kabína s nízkym vstupom je rozšírená o variant optimalizovaný pre vodiča a jedného spolujazdca s voľbou vzduchom odpruženého sedadla. Ponúka výbornú viditeľnosť z kabíny a nízka poloha počas jazdy prináša bližší kontakt s prostredím okolo vozidla. Navyše, extra okno vo dverách spolujazdca ponúka lepší výhľad.

Nový variant kabíny je rozšírením tej súčasnej s nízkym vstupom, ktorá dokáže prepraviť až troch pasažierov a podklaha kabíny je prechodná. Tieto funkcie sú požadované v niektorých dopravných operáciách, nie však nevyhnutné pre všetky typy, keď je nízky vstup výhodou.

“Napríklad, v mestskej distribúcii vykonáva vodič všetky úkony sám. Nizky vstup je veľkou erginomickou výhodou, ak vystupuje a nastupuje do kabíny viac ako 50 krát denne a rozšírená viditeľnosť zvyšuje bezpečnosť nechránených účastníkov cestnej premávky”, uzatvára Anders Edenholm.
Nová verzia kabíny má stredový tunel namiesto rovnej podlahy. Zlepšený komfort spolujazdca s voľbou sedadla odpruženého vzduchom je povinná pre niektoré trhy s cieľom uzatvoriť zmluvu vo verejných službách.

Volvo FE a menšie Volvo FL sú v ponuke s adaptívnym tempomatom a nastaviteľným obmedzovačom rýchlosti. Tieto funkcie sú navrhnuté tak, aby pomohli vodičovi udržiavať bezpečnú vzdialenosť a správnu rýchlosť. Vďaka nim sú vhodné na mestské úlohy, ktoré sú ohľaduplné voči ľuďom a životnému prostrediu.
Vozidlo Volvo FE je vybavené hnacou líniou, ktorá spĺňa všetky požiadavky na výkon a širokú škálu miestnych environmentálnych stimulov a predpisov. Naftové motory ponúkajú výkon od 250 do 350 k – prevádzka je možná na kvapalný vodík a verzia s výkonom 320 k aj na 100% bio naftu. A čo viac, plynový pohon Volvo FE CNG prináša nízke emisie a je ho možné kombinovať so všetkými verziami kabín – vrátane novej kabíny s nízkym vstupom.

Volvo FE LEC

  • Kabína: Prechodná kabína so sedadlami pre 4 osoby alebo kabína optimalizovaná pre vodiča a jedného pasažiera. Výška vstupu 530 mm, znížený vstup 440 mm (pneumatiky 315/70R22.5). Uhol otvárania dverí je 90 stupňov.
  • Konfigurácia náprav: 4×2 alebo 6×2 s riadenou nápravou.
  • Motor: Volvo D8K Euro 6 s výkonom 250, 280, 320 alebo 350 k, alebo Volvo G9K Euro 6 s výkonom 320 k.
  • Prevodovky: Volvo I-Shift alebo Allison plne automatizovaná prevodovka.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.