Premiéra prvého plne elektrického nákladného vozidla spoločnosti Volvo Trucks

Spoločnosť Volvo Trucks predstavuje svoje prvé plne elektrické vozidlo nákladné vozidlo na komerčné využitie – Volvo FL Electric pre mestský rozvoz, zvoz komunálneho odpadu a ďalšie využitie.

Predaj a sériová výroba nového modelu začne v Európe budúci rok. Uvedením tohto produktu na trh sa spoločnosť Volvo Trucks stáva jednotkou v oblasti riešení elektrifikovanej prepravy tovaru v mestských oblastiach.

„Sme nesmierne hrdí, že môžeme predstaviť prvú konfiguráciu z plne elektricky poháňaných nákladných vozidiel Volvo pripravenú na bežnú premávku. Tento model umožňuje mestám, ktoré sa usilujú o udržateľný rozvoj, využívať výhody elektrifikovanej nákladnej dopravy,” hovorí Claes Nilsson, prezident spoločnosti Volvo Trucks.

Vďaka lepšej kvalite ovzdušia a menšej úrovni hluku v mestách bude možné bytovú výstavbu a infraštruktúru plánovať slobodnejšie ako doteraz. Elektrické nákladné vozidlá bez emisií výfukových plynov je možné použiť v krytých termináloch a ekologických zónach. Ich nízka úroveň hluku umožňuje vykonávať viac práce v noci, a tým znížiť záťaž cestnej premávky počas dňa.

Záujem o elektrické nákladné vozidlá na trhu je výrazný

Mnoho potenciálnych zákazníkov má otázky ohľadom príležitosti, ktoré táto nová technológia prináša, a ako môže ovplyvniť ich prácu.

„Aby bol prechod bezpečný a plynulý, budeme ponúkať komplexné riešenie založené na individuálnych potrebách každého zákazníka s ohľadom na jazdné cykly, ložnú kapacitu, prevádzkyschopnosť, dojazd a iné parametre. Takéto riešenie môže zahŕňať všetko od analýzy trasy a optimalizácie akumulátorov až po servis a financovanie. Spoločnosť Volvo Trucks úzko spolupracuje s niekoľkými dodávateľmi nabíjacích zariadení. Ako vždy je našim cieľom ponúkať zákazníkom vysokú prevádzkyschopnosť a produktivitu,” hovorí Jonas Odermalm, vedúci produktovej stratégie Volvo FL a Volvo FE v spoločnosti Volvo Trucks.

Zárukou ponuky spoločnosti Volvo Trucks sú nazbierané skúsenosti v oblasti elektrifikovaných prepravných riešení skupiny Volvo Group. Sesterská spoločnosť Volvo Buses predala od roku 2010 viac ako 4 000 elektrifikovaných autobusov. Technológia používaná na pohon a akumuláciu energie vo vozidle Volvo FL Electric, sa od začiatku dôkladne otestovala v praxi a podporuje ju rozsiahla sieť pre predaj, servis a náhradné diely spoločnosti Volvo Trucks.

„Z vlastnej skúsenosti vieme, že pokiaľ má prísť k rozsiahlej elektrifikácii, je veľmi dôležité, aby mestá, dodávatelia energie a výrobcovia vozidiel spolupracovali. Vďaka atraktívnym výhodám, dohodnutým štandardom, dlhodobej stratégií mestského plánovania a expanzii infraštruktúry nabíjacích staníc je možné tento proces významne urýchliť,” vysvetľuje Jonas Odermalm.

Spoločnosť Volvo Trucks verí, že k elektrifikácii dopravného odvetvia je nutné pristupovať komplexne, aby bolo možné riešiť stále nové výzvy v oblastiach, ako sú výroba elektrickej energie a akumulátorov.

„Aby sme napríklad zaistili, že suroviny na výrobu akumulátorov sa získavajú zodpovedným spôsobom, spolupracuje spoločnosť Volvo Group so sieťou Drive Sustainably, ktorá má zvláštne oddelenie monitorujúce túto problematiku. Spoločnosť Volvo Group sa taktiež zapája do rôznych projektov, ktoré zaisťujú následné využitie vyradených akumulátorov z ťažkých elektrických vozidiel pre uskladnenie energie. Ešte neboli vyriešené všetky otázky ohľadom zaobchádzania s batériami, ale v rámci skupiny a spoločne s ostatnými partnermi aktívne pracujeme na vývoji a vytváraní potrebných riešení,” hovorí Jonas Odermalm.

Prvé nákladné vozidlá v produktovom rade Volvo FL Electric práve vstupujú do bežnej prevádzky u zákazníkov v Göteborgu, sídle spoločnosti Volvo Trucks.

Údaje Volvo FL Electric

  • Plne elektricky poháňané nákladné vozidlo na rozvoz tovaru, zber komunálneho odpadu a ďalšie využitie v mestskom prostredí, celková hmotnosť vozidla 16 ton.
  • Hnacia línia: elektrický motor, maximálny výkon 185 kW / trvalý výkon 130 kW, dvojstupňová prevodovka, hnací hriadeľ, zadná náprava. Max. krútiaci moment elektrického motora je 425 Nm. Max. krútiaci moment zadnej nápravy 16 kNm.
  • Akumulácia energie: 2-6 lítium-iónových akumulátorov s celkovou kapacitou  100-300 kWh.
  • Dojazd: až 300 km.
  • Dobíjanie: dobíjanie striedavým prúdom zo siete (22 kW) alebo rýchle dobíjanie jednosmerným prúdom pomocou systému CCS/Combo2 až pre 150 kW.
  • Čas dobíjania: z prázdnych na plne nabité akumulátory: rýchle dobíjanie 1-2 hodiny (jednosmerný prúd), nočné dobíjanie až 10 hodín (striedavý prúd) s maximálnou kapacitou akumulátora 300 kWh.
  • Prvé dve nákladné vozidlá Volvo FL Electric bude prevádzkovať spoločnosť Renova zaoberajúca sa zberom komunálneho odpadu a recykláciou a prepravná spoločnosť TGM.
  • Projekt Off Peak City Distribution (mestský rozvoz mimo špičku) robil prieskum dopadov nočnej rozvážky tovaru v centre Štokholmu. Vyhýbaním sa najväčším dopravným špičkám boli nákladné vozidlá schopné vykonať svoje úlohy za jednu tretinu času v porovnaní s ich dennou prevádzkou.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.