Test Scania XT

Test Scania XT v priestoroch slovenského okruhu Slovakiaring prebehol nad očakávania dobre. Dojem z nového radu stavebných vozidiel švédskej značky nájdete v tomto článku.

Všetky podstatné informácie o novinkách nového radu XT určeného práve na stavby nájdete v tomto odkaze: mixmotor.eu/24357/scania-xt-nakladne-stavebne-auto-si-razi-trh .

Podstatné dojmy z testovania Scania XT

Po vzore diaľkových nákladných vozidiel Scania, aj nový rad XT prebral kabíny G, P a R, spacie aj denné. Zostavenie interiéru si viete vybrať v rámci určitých ponúkaných produktov. Napr. miesto odkladacích šuflíkov si môžete vybrať odkladací box. Na miesto vonkajšieho odkladacieho boxu pri vodičových dverách si možno zvoliť schodík, aby ste si mohli skontrolovať náklad na korbe. V interiéri panuje vysoký komfort, ako sa na Scaniu patrí.

Rám

Predný nárazník je zosilnený a v prípade jeho poškodenia ľahko vymeniteľný. Ťažné oko, skryté pod predným EČV, je skonštruované na 40t. Rám pre nádstavby vedia v Scanii pri výrobe pripraviť presne pre danú nádstavbu. Rozmery rámu sa dajú meniť už po 10mm na dĺžke. Elektrotechnické zariadenia prislúchajúce nádstavbe sa dajú jednoducho pripojiť na elektrickú skrinku za kabínou na strane vodiča, následne odtiaľ v kabíne po ľavej ruke vodiča pridelíte zariadeniu voľný slot a poistky zase zapnete v poistnej skrinke pred spolujazdcom.

Prevodovka Opticruise

Okrem toho, že každú kabínu viete kombinovať s rôznymi motorizáciami, predajcovia Scanie sa vás budú snažiť dotlačiť do automatizovanej prevodovky Opticruise. Tú poznáme už od roku 2014 z diaľkových vozidiel Scania. Opticruise je vynovená, hlavne po elektronickej stránke. Častokrát výrobcovia vytvoria mechanicky nadčasovú prevodovku a menia jej software, t.z. ako efektívne bude radiť. Opticruise je v podstate poloautomat, je to robotizovaná manuálna prevodovka. Pre rad XT prebehla aj mechanickými úpravami a nie len elektronickými.

Ovládačom pod volantom si nastavíte režim jazdy dopredu/dozadu/neutrál a ďalším tlačidlom dokážete prepínať režim Automat a Manuál. V manuálnom režime podradíte na stupeň aký potrebujete a keď to otáčky motora dovolia, prevodovka poslúchne a podradí. Prečo ísť do prevodovky Opticruise radšej ako do manuálnej? V režime Automat je pekelne rýchla a tí čo jazdia s autami po stavbách vedia, že musia veľa radiť. Režim manuál sme využili iba pri stúpaní, alebo preliezaní cez prekážky. Prekážky a kopce nedokáže Automat vyhodnotiť ako človek a podľa všetkého by ste v Automat režime motor udusili. Inak dostáva prevodovka Opticruise plný počet bodov za jej prácu a v tomto dáme za pravdu predajcom, že robotizovaná manuálna prevodovka je 100x lepšia ako manuálna.

Spojkový pedál nie je ku prevodovke Opticruise dodávaný. Nie je už totiž potrebný. Pre situácie ktoré to vyžadujú si môžete spojkový pedál dokúpiť (jeho suma je smiešna, hrubý odhad hovoril o 200-300€). Pri jazde s valníkom, alebo korbou/domiešavačom spojku potrebovať nebudete. Tá je skôr určená lesákom v hore, kontajnerovým nádstavbám (jemný nájazd s hákom na kontajner), pre jemné nájazdy na rampu a pod.

Celkový dojem

Jazdili sme s motorizáciou 450, čo je 13-litorvý motor s 450 koňmi a 2350Nm. Tento motor je už postačujúci na takéto autá a všetko výkonnejšie bude samozrejme lepšie. Konfigurácia náprav bola 6×4 a 8×4. Voči ostatným konkurenčným značkám je na Scanii XT dobré to, že jej celková výška nie je príliš veľká, ak vezmeme v úvahu niektoré modely iných značiek v rovnakej triede.

Technická špecifikácia v odkaze tu: Scania špecifikácie

 

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.