Citröen C5 Aircross SUV bolo predstavené pre európsky trh

Žijeme momentálne v dobe, keď sa predaj vozidiel typu SUV rapídne zvyšuje. Načrtol to napríklad aj Volkswagen na pekinskom autosalóne, kde pomenovali rok 2018 ako rok v znamení SUV. Takisto Citröen vie, že ak chce držať krok s dobou, musí sa viac venovať vozidlám tohto typu a preto bola predstavená európska verzia Citröen C5 Aircross SUV.

Citröen nazval tento model svojou vlajkovou loďou a niet sa čomu diviť. Auto vyzerá spredu robustne, až agresívne, ale zachováva si typickú masku Citröenu, kde od znaku pokračujú chromové lišty až k úzkym LED svetlám, ktoré lemujú. Výrazné sú červené prvky, ktoré obsahuje predný spojler, medzi ktorými sa nachádza radar. Tieto červené prvky sa nachádzajú aj na boku vozidla pod dverami spolu s ochrannými prvkami Airbump. Červená je použitá aj na strešných nosičoch.

Nový C5 Aircross je dlhý 4,5 metra a jeho svetlá výška je 230 mm. Citröen sa pochválil aj tým, že jazda v novom C5 Aircross je veľmi pohodlná a to aj vďaka hydraulickému odpruženiu v spolupráci s pokročilými komfortnými sedadlami, ktoré sú schopné odfiltrovať nerovnosti na ceste. Zadné sedadlá sú všetky delené a každé je možné posúvať, nakláňať alebo sklápať. Objem batožinového priestoru sa pohybuje od 580 do 720 litrov.

 

V interiéri sú dominantnými prvkami najmä digitálny displej pred vodičom, ktorý má 12,3“ a v strede palubovky zase dotykový infotainment o veľkosti 8“. Interiér vyzerá priam luxusne a je možný výber z mnoho variant. V ponuke budú naftové, aj benzínové motory s výkonmi od 130 do 180 koní a prvýkrát si budete môcť vybrať aj novú 8-stupňovú automatickú prevodovku EAT8. Tento model bude prvým zo značky, ktorý bude dostupný vo verzii plug-in hybrid.

Nový C5 Aircross má až 20 asistenčných systémov, ako napríklad Highway Driver Assist, druhý stupeň autonómneho systému alebo 6 pokročilých technológií v oblasti konektivity. C5 Aircross sa bude vyrábať vo francúzskom závode v Rennes-La Janais a do predaja v Európe vstúpi na konci roku 2018.

Autor: Peter Gurbicz, foto: Citröen

About Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published.