Nové systémy podpory vodiča od spoločnosti Volvo Trucks posúvajú bezpečnosť na inú úroveň

Vyššia bezpečnosť cestnej premávky a lepšie pracovné prostredie pre vodičov To sú ciele spoločnosti Volvo Trucks, s ktorými predstavuje svoje nové systémy podpory vodiča založené na systéme Volvo Dynamic Steering – ocenenej inovácie, ktorá pomáha s riadením ťažkých nákladných vozidiel prelomovým spôsobom.

„Volvo Dynamic Steering skutočne úplne zmenilo prácu vodiča za volantom. Lepšia smerová stabilita, ľahšie manévrovanie a vyššie pohodlie znížili riziko dopravných nehôd a zranení súvisiacich s namáhaním. Teraz nadväzujeme na náš úspech s novými funkciami, ktoré prispejú k bezpečnejšej premávke. Všetko robíme v súlade s našou víziou, v rámci ktorej by nákladné vozidlá Volvo nemali byť účastníkmi žiadnej dopravnej nehody. Tieto funkcie sa vyvinuli preto, aby pomohli vodičom vyhnúť sa niektorým z najčastejších nehôd, ktoré boli identifikované prostredníctvom nášho programu na výskum dopravných nehôd,‟ hovorí Carl Johan Almqvist, riaditeľ pre bezpečnosť premávky a produktov v spoločnosti Volvo Trucks.

Integrovaním systému Volvo Dynamic Steering s ostatnými systémami, ktoré zvyšujú pohodlie a bezpečnosť, vyvinula spoločnosť Volvo Trucks dva systémy podpory vodiča na predchádzanie dopravným nehodám: Volvo Dynamic Steering so stabilizačnou asistenciou a Volvo Dynamic Steering s asistenciou jazdy v jazdnom pruhu.

Čelí šmyku ešte predtým, než k nemu dôjde

„Predstavte si, že jazdíte na mokrej, klzkej ceste a náhle si všimnete, že zadná časť nákladného vozidla stráca priľnavosť k asfaltu. Skôr, ako nastane šmyk, jemne otočíte volantom do druhej strany, dokým toto nebezpečenstvo nepominie. Presne tak funguje Volvo Dynamic Steering so stabilizačnou asistenciou. Veľkým rozdielom je, že systém dokáže rozpoznať riziko a pomôcť stabilizovať vozidlo ešte predtým, než si všimnete, že sa k niečomu schyľuje,” vysvetľuje Carl Johan Almqvist.

Znižuje riziko vybočenia z cesty a neúmyselného vybočenia z jazdného pruhu

Ďalšia bezpečnostná inovácia, Volvo Dynamic Steering s asistenciou jazdy v jazdnom pruhu, poskytuje vodičovi pomocnú ruku, keď systém zaznamená, že nákladné vozidlo vykazuje znaky posunu smerom k okraju jazdného pruhu. Jemné otočenie volantu vhodným smerom a jemná vibrácia volantu vodiča upozorní a pomôže mu nasmerovať vozidlo späť do svojho pruhu.

Nastavuje odpor volantu podľa individuálnych potrieb

Okrem dvoch nových systémov podpory vodiča predstavuje spoločnosť Volvo Trucks prelomovú funkciu, ktorá umožňuje v nákladných vozidlách vybavených systémom Volvo Dynamic Steering individuálne nastaviť odpor volantu.

„Každý vodič má iné vnímanie, aké ľahké alebo ťažké by malo byť riadenie. Teraz si každý vodič môže nastaviť odpor volantu presne podľa svojej predstavy pre pohodlnú, uvoľnenú a bezpečnú jazdu. Ide o veľmi praktickú funkciu, a to nielen v nákladných vozidlách, ktoré majú často rôznych vodičov,” hovorí Carl Johan Almqvist.

Údaje o nových funkciách

  • Volvo Dynamic Steering bolo vyvinuté na automatickú kompenzáciu nerovností na povrchu vozovky a tlmenie vibrácií a trhnutí volantom. Počas jazdy pri nízkych rýchlostiach sa odpor volantu zníži približne o 75 %, čo je obrovskou výhodou pri cúvaní a manévrovaní v obmedzenom priestore. Volant sa automaticky vycentruje, hneď ako vodič uvoľní jeho zovretie. Pri vyšších rýchlostiach si nákladné vozidlo smelo uchová svoj smer aj na obtiažnych povrchoch a pri silnom nárazovom vetre. Táto technológia je založená na hydraulickom posilňovači riadenia nákladného vozidla s pomocou elektronicky regulovaného elektrického motora, ktorý nepretržite nastavuje riadenie a v prípade potreby poskytuje dodatočnú otáčavú silu.
  • Volvo Dynamic Steering so stabilizačnou asistenciou V tomto prípade spolupracuje systém Volvo Dynamic Steering so systémom elektronického riadenia stability nákladného vozidla. Senzory na ráme nepretržite sledujú uhlovú rýchlosť nákladného vozidla (nakláňanie). Keď sa zaznamená aj najmenšia náchylnosť na šmyk, systém sa aktivuje a poskytne miernu asistenciu volantu, aby tým pomohol vodičovi riadiť vozidlo do opačného smeru a stabilizoval ho.
  • Volvo Dynamic Steering s asistenciou jazdy v jazdnom pruhu V tomto prípade spolupracuje systém Volvo Dynamic Steering pri rýchlosti nad 55 km/h so systémom podpory jazdy v jazdnom pruhu. Systém monitoruje polohu vozidla pomocou kamier. Ak spozoruje, že nákladné vozidlo riskuje jazdu mimo svojho jazdného pruhu, aktivuje sa riadenie a pomôže vodičovi vrátiť sa do pôvodného smeru. Ak je potrebná ďalšia asistencia, vodiča upozorní namiesto výstražného zvuku jemné vibrovanie volantu.
  • Volvo Dynamic Steering s osobnými nastaveniami Individuálne nastavenie odporu volantu pre príjemnú a pohodlnú jazdu.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.