Porovnávací test Mercedes-Benz Trieda X a VW Amarok

Trieda úžitkových vozidiel určených do terénu sa začala rozširovať v EU a tým pádom aj v SR. Teraz vám ponúkame porovnanie dvoch zástupcov nemeckých značiek, VW Amarok a Mercedes-Benz Triedy X.

Porovnávací test nebol úplne tak vyrovnaný. Od Volkswagenu sme dostali k dispozícii trojlitrový diesel V6 s manuálom a vzadu s listovými pružinami a v interiéri s lacnejšou výbavou. Mercedes-Benz mal bohatší interiér menší motor, automat a vzadu tlmiče a vinuté pružiny. Zatiaľ čo VW ponúka v Amaroku iba naftové motory V6 s rôznym výkonom, Mercedes-Benz ponúka aj dvojlitre, aj trojliter. Z príplatkovej výbavy sa dajú vybrať rôzne doplnky, je na každom čo si vyberie.

Dáta testovaných pikapov

VW Amarok Mercedes-Benz X250d
Motor: naftový 3.0 V6 naftový 2.3 R4
Výkon [kW (k) / ot/min]: 120 (163) / 2750 – 4500 140 (190) / 3750
Krútiaci moment [Nm / ot/min]: 450 / 1250 – 2500 450 / 1500 – 2500
Prevodovka: 6° – manuálna 7° – automatická
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h [s]: 9,9 10,9
Pohon: zadná náprava (pripínateľný predný náhon 4MOTION) zadná náprava (pripínateľný predný náhon 4MATIC)
Celková hmotnosť [kg]: 2900 3200
Užitočná hmotnosť [kg]: 876 1016
Hmotnosť ťahaného brzdeného prívesu [kg]: 2900 3200
Ložná plocha [m^2] 2,52 2,48
Počet Euro-paliet na zavretej korbe (t.j. 1200×800 mm) 1 1
Priemer otáčania [m]: 12,95 13,4

Podľa tabuľky sú autá dosť vyrovnané čo do výkonu, s ľahkým náskokom pre Amarok. V úžitkovej sfére je ale Amarok zmätený Triedou X na plnej čiare. Aby sa Amarok vyrovnal Triede X aspoň úžitkovými hmotnosťami, musíte si zakúpiť variant s listovými pružinami 3+2 a v takom prípade získate užitočnú hmotnosť 1080 kg. Na dĺžku ložnej plochy je na tom Trieda X tiež lepšie, no ani na jeden pick-up nezavriete a neuzamknete 2 Euro-palety. Bude to akási poistka toho, aby ľudia nenaložili na autá 2 x 800kg palety, ale pre tých uvedomelých, ktorí potrebujú naložiť 2x 400 kg palety, je to výrazné obmedzenie.

Jazdné vlastnosti v civilizovanom svete

Na bežných cestách je Trieda X pohodlnejšia, v naloženom, aj prázdnom stave. Vďačí za to tlmičom s vinutými pružinami, ktoré dostanete štandardne. Za príplatok možno Mercedes zvýšiť o 20mm. Amarok je na bežných cestách v prázdnom stave hrozný – listové pružiny dokážu chytiť od nerovností frekvenciu a vytrasú z vás peniaze, zuby, aj dušu. V naloženom stave je Amarok mäkučký, ale pri prudkom uhýbacom manévre zistíte, čo s vami listové pružiny urobia, budete lietať po ceste ako vlajky vo vetre, kým dostanete auto pod kontrolu. Amarok možno vystrojiť ešte jednou listovou pružinou navyše, nevieme aké má jazdné vlastnosti, no v prázdnom stave bude ten podvozok ešte tuhší = nepríjemnejší.

Na diaľniciach je opäť Mercedes na koni, na mäkšom koni. Automatická prevodovka na Mercedese nie je doladená v prípadoch, kedy tlačíte na plynový pedál. Správa sa doslova ako CVT prevodovka, motor sa ženie do vysokých otáčok, pohyb auta je tomu neúmerný, nasleduje odmlka a potom preradenie o stupeň vyššie. Radšej sme radili v polomanuálnom režime a tak sme udržovali motor v efektívnych otáčkach.

  

V meste sa lepšie točí s Amarokom vďaka menšiemu priemeru otáčania. Ale inak je Amarok nevyvážený, kvôli ťažkému motoru V6 sa auto nedokázalo (NEDOKÁZALO) dostať cez obrubník na zvýšené parkovacie miesto a zadné kolesá prešmykovali na mokrom asfalte po daždi. Je nemysliteľné, aby v meste pri obyčajnom parkovaní bolo nutné pripínať náhon na prednú nápravu. A pri tom na tom parkovacom mieste zaparkuje bez problémov aj Dacia 4×2 s motorom 0,9. Hanba Volkswagenu! Na drahšom Amaroku je stály náhon 4×4, takže neucítite, že auto muselo zapnúť aj pomoc, len aby prešlo cez obrubník. Fakt skvelé riešenie od vedenia VW – prečo by mali vyladiť auto, keď si môžete priplatiť tisíce € a problém síce nebude odstránený, ale bude zakrytý. 

Jazdné vlastnosti v necivilizovanom svete

Na nespevnených cestách necítite rozdiel v podvozkoch. Amarok má výhodu opäť aj v teréne vďaka menšiemu priemeru otáčania, čo určite oceníte. Pohon 4×4 sa na oboch autách pripínal cez ovládač, rovnako možno zapnúť redukovanú prevodovku a uzávierku medzinápravového diferenciálu a zadného diferenciálu. S autami sme sa pohybovali v kameňolome, lesných cestách a pod. Ani jedno auto nebolo s M+S pneumatikami skúšané v málo únosnom teréne. Ale už teraz je jasné, že Amarok s tým ťažkým motorom a hrozne rozloženou váhou na nápravy by mal menšie šance voči Triede X.

Vyšlo iba s náhonom 4×4.

Vyšlo s náhonom 4×2.

Trieda X sa vyhrabala z miest s prudkým stúpaním dokonca iba so zadným náhonom.

Hmotnosť je vec ktorú VW nepochopilo, alebo skôr nechcelo riešiť pre znižujúci sa zisk z každého auta pre koncern.

Interiér

Mercedes-Benz dal do testu drahšie auto, VW nebolo ochotné dať drahšiu verziu (keď ju mali k dispozícii) a tak ťažko porovnávať. Preto oddelené zhodnotenie interiérov:

Mercedes-Benz zabezpečil mäkké sedačky s elektrickým ovládaním, ale sú pomalé ako z časov, keď elektriku do sedačiek ešte len zavádzali. Poloha volantu nemá veľké rozsahy nastavenia, takže ak máte dlhé nohy a kratšie ruky, máte problém. 360° kamerový systém je pri tomto type auta zmysluplný a dokonca nápomocný aj v teréne. Hudobná sústava bola hrozná, zvuk vychádzal z plastových reproduktorov za nie veľmi vysokú cenu, dokonca ani nie za strednú cenu. Auto je odhlučnené a zadné sedačky sú na túto triedu pohodlné. Ovládanie prvkov jazdy (4×4 a pod.) je umiestnené nerozumne pred radiacou pákou bez akejkoľvek ergonomiky.

VW Amarok v pracovnom prevedení neponúka žiaľ ani lakťovú opierku pre ľavú ruku vodiča a pravá opierka je dosť tvrdá a viacej od lakťa, ako k nemu. Ovládanie prvkov jazdy (4×4 a pod.) je umiestnené rozumne okolo radiacej páky. Zadné sedačky sú typicky nepohodlné pre triedu pick-up. Amarok ponúka odkladacie miesto na papiere nad rádiom, ale keď zasvieti Slnko, všetko sa odráža v čelnom skle. Medzi zadnými miestami je držiak nápojov, ktorý sa dá z časti schovať. Je umiestnený nezmyselne, akurát tak, aby ste náhodou nemohli nič položiť medzi sedačky na podlahu.

 

Muchy áut

Na Mercedese išlo zadné veko otvárať len veľmi ťažko, jeden by sa zasmial, že je to ochrana proti zlodejom, ale majitelia modelov X budú nespokojní. Mercedes-Benz má výrazne nechránený podvozok v zadnej časti a ochrániť ho možno iba dielmi na zákazku, nakoľko samotný Mercedes neponúka takéto prvky (zatiaľ). Mercedes má klasickú anténu, ktorú chytíte pri vjazde do každého druhého podzemného parkoviska. Tá automatická prevodovka je hrozná keď tlačíte na plyn. (Spotreba priemerná kombinovaná 7,6l/100km; na dialnici 9,8l/100km.)

VW dokázal terajším riešením vyrobiť auto ktoré trasie, je tvrdé, ESP dovolí zadnej náprave prešmykovať vždy keď je mokro (a bude to robiť aj na snehu) a vy nedáte pozor koľko plynu pridáte, v štandardnej verzii odvezie menej čo do hmotnosti a rovnako aj potiahne menej. Auto má vysokú spotrebu kvôli hmotnosti a motoru a celkovému tvaru a to kombinovaný priemer 9,5l/100km, na diaľnici 11,5l/100km a to sa budete tešiť.

Obe autá neponúkajú nástupný schodík na korbu keď otvoríte zadné veko. Hrubý nezmysel, aby človek vykladal nohu 850m nad zem. Musíte si zakúpiť kryt korby, lebo ak vám veci neodfúkne vietor, tak vám ich vyfúkne zlodej. Dlhé veci odvezte radšej v dodávke, alebo v Touaregu, alebo GLS-ku, kde môžete sklopiť prednú aj zadné sedačky, inak sa pripravte, že vám všetko bude trčať z korby a vy si budete musieť nadchádzať ako náklaďák s drevom.

Galéria Mercedes-Benz X 250d

     

Galéria Volkswagen Amarok V6

        

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.