Svet si pýta novinky. Mercedes-Benz: sedan Triedy A

Rodina kompaktných vozidiel z dielne Mercedes-Benz sa opäť rozrastá: koncom roka 2018 príde na trh Trieda A sedan. Štvordverový sedan má rázvor 2 729 milimetrov a proporcie dynamického a súčasne kompaktného sedanu s krátkym previsom vpredu a vzadu. Čo sa týka voľného priestoru nad hlavou v oblasti zadných sedadiel, dostáva sa na čelo svojho segmentu. Popri tom má sedan známe prednosti Triedy A. Medzi ne patria moderné, úsporné motory, vysoká úroveň bezpečnosti vďaka najnovším asistenčným jazdným systémom s funkciami Triedy S a intuitívne obsluhovaný, informačný a zábavný systém MBUX so schopnosťou učiť sa – Mercedes-Benz User Experience. Hodnotou súčiniteľa cw 0,22 a čelnou plochou 2,19 m² dosahuje nový sedan Triedy A najnižší odpor vzduchu zo všetkých sériových vozidiel na svete a vyrovnáva tak svetový rekord CLA kupé.

   

Nový sedan Triedy A sa bude vyrábať v mexickom Aguascalientes a v nemeckom Rastatte, vyvinutý bol však v Sindelfingene v Nemecku. Nový model sa prvý raz ukáže širokej verejnosti na parížskom autosalóne (4. až 14. októbra 2018). Na tohtoročnom autosalóne Auto China v apríli v Pekingu značka Mercedes-Benz už predstavila model Trieda A sedan L. Tento sedan bol vyvinutý ako dlhá verzia exkluzívne pre čínsky trh a je vyrábaný výlučne tam.

„Bezprostredne po úspešnom štarte Triedy A pokračuje Mercedes-Benz novým členom rodiny kompaktných vozidiel. V súlade so želaním mnohých zákazníkov ponúkame Triedu A teraz prvý raz aj ako sedan“, vysvetľuje Britta Seeger, členka predstavenstva Daimler AG, zodpovedná za predaj divízie Mercedes-Benz Cars. „Kto túži po kompaktnom, športovom sedane so samostatným batožinovým priestorom, má teraz novú, príťažlivú alternatívu. Získame s ňou nových zákazníkov pre značku Mercedes-Benz na celom svete.“

Nová generácia kompaktných vozidiel podstatne prispela k omladeniu a zmene imidžu značky Mercedes-Benz. Štvordverovým kupé CLA bolo v roku 2013 prvý raz zavedené na americký trh kompaktné vozidlo značky Mercedes-Benz. V roku 2017 takmer každý druhý zákazník kompaktného vozidla značky Mercedes-Benz v USA predtým jazdil na vozidle konkurenčnej značky, a pre viac ako 50 percent zákazníkov CLA to bolo ich prvé vozidlo značky Mercedes-Benz.

Trieda A v roku 1997 založila súčasný segment kompaktných vozidiel značky Mercedes-Benz a odvtedy bolo na celom svete dodaných už viac ako šesť miliónov modelov. Trieda A sedan ako siedmy model opäť rozširuje portfólio kompaktných vozidiel značky Mercedes-Benz. Logické doplnenie, pretože na základe Tried C, E a S získala značka Mercedes-Benz takú kompetenciu na výrobu prémiových sedanov ako akýkoľvek iný výrobca.

Najdôležitejšie rozmery nového sedanu Triedy A:

  • Dĺžka/šírka/výška 4 549/1 796/1 446 (mm)
  • Rázvor: 2 729 mm
  • Objem batožinového priestoru: 420 litrov
  • Priestor nad hlavou vpredu/vzadu: 1 024/944 mm
  • Priestor na lakte vpredu/vzadu 1 457/1 446 mm
  • Priestor v oblasti ramien vpredu/vzadu 1 400/1 372 mm
  • Efektívny priestor na nohy vpredu/vzadu: 1 062/861 mm

Sedan Triedy A poskytuje vysokú úžitkovú hodnotu. Jeho súčasťou je nadpriemerne veľký priestor na ramená a lakte, priestor nad hlavou a jednoduchý nástup do oblasti zadných sedadiel. V prípade voľného priestoru nad hlavou v oblasti zadných sedadiel (944 mm) sa dostáva na čelo svojho segmentu. Batožinový priestor zahŕňa 420 litrov a bol navrhnutý na praktickú využiteľnosť. Otvor batožinového priestoru so šírkou 950 mm a uhlopriečkou medzi zámkou a spodnou hranou zadného skla 462 mm vychádza tiež veľmi veľký. Takto možno pohodlne nakladať a vykladať aj väčšie kusy batožiny.

Svetový rekord je obhájený: lepšiu aerodynamiku nemá nikto

Nový sedan Triedy A využíva priaznivé predpoklady svojej dlhej zadnej časti, aby prekonal už beztak vynikajúcu Triedu A so šikmou zadnou časťou (hodnota cw od 0,25). Rekordne nízkym súčiniteľom cw 0,22 nový sedan dokonca dosahuje pôvodný svetový rekord CLA kupé. Vďaka v porovnaní s CLA zmenšenej čelnej ploche 2,19 m² má nový sedan Triedy A najnižší odpor vzduchu zo všetkých sériových vozidiel na svete.

Dobré obtekanie vzduchu v rozhodujúcej miere prispieva k nízkej spotrebe paliva v každodennom používaní. Vďaka množstvu výpočtových kôl, simulácií CAE (computer aided engineering, počítačom podporený vývoj) a meraní v aerodynamickom tuneli v Sindelfingene bolo optimalizované množstvo detailov. Medzi opatrenie patrí rozsiahla koncepcia utesnenia (o. i. s utesnením okolia svetlometov) ako aj takmer úplné obloženie spodku vozidla, ktoré zahŕňa o. i. motorový priestor, hlavnú podlahu, časti zadnej nápravy a difúzor. Špeciálne optimalizované boli spojlery kolies vpredu a vzadu, s cieľom dosiahnuť obtekanie kolies podľa možnosti bez strát. Aerodynamickej optimalizácii boli podrobené aj disky a pneumatiky. Na želanie a v závislosti od trhu je vozidlo vybavené dvojdielnym systémom žalúzie za maskou chladiča, ktorý minimalizuje pretekanie vzduchu cez motorový priestor.

Motory: štart s jedným naftovým a jedným benzínovým motorom

K okamihu štartu sedanu Triedy A budú k dispozícii nasledujúce dve motorizácie⁰:

  • A 200 (120 kW/163 k, 250 Nm); s dvojspojkovou prevodovkou 7G-DCT (kombinovaná spotreba paliva 5,4 – 5,2 l/100 km, kombinované emisie CO₂ 124 – 119 g/km);
  • A 180 d s dvojspojkovou prevodovkou 7G-DCT (85 kW/116 k, 260 Nm; kombinovaná spotreba paliva 4,3 – 4,0 l/100 km, kombinované emisie CO₂ 113 – 107 g/km).

Výbava: k dispozícii aj KEYLESS-GO s BEZDOTYKOVOU OBSLUHOU

Už základný model má rozsiahlu výbavu, sériovo má okrem iných systém infotainmentu MBUX s dotykovým displejom a asistenčnými jazdnými systémami najnovšej generácie ako aktívny asistent brzdenia a aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu. Popritom možno sedan Triedy A individualizovať líniami výbavy Style, Progressive a AMG Line, balíkom Night ako aj ďalšími prvkami mimoriadnej výbavy.

Ako mimoriadna výbava bude k dispozícii napríklad komfortný balík KEYLESS-GO s BEZDOTYKOVOU OBSLUHOU. Komfortná funkcia BEZDOTYKOVÁ OBSLUHA umožňuje bezdotykové a plnoautomatické otvorenie veka batožinového priestoru naznačením kopnutia v oblasti pod zadným nárazníkom.

V roku uvedenia na trh bude sedan Triedy A ponúkaný ako Edition 1. Tak v exteriéri ako aj v interiéri vyniká tento exkluzívny mimoriadny model početnými prvkami s akcentami medenej farby.

Dizajn: suverénny športový a moderný vzhľad

Svojím puristickým dizajnom s dôrazom na plochy sedan Triedy A oslovuje srdce aj rozum súčasne a dokonale tak rozpráva dizajnovou rečou zmyselnej čistoty. Jej súčasťou je čistý, formálny tvar s dôrazom na plochy s redukovanými líniami. Nový sedan Triedy A má proporcie dynamického a kompaktného sedanu s krátkym previsom vpredu a vzadu.

Ďaleko dozadu posadená kabína a kompaktná zadná časť dávajú vozidlu formálne dynamickú dravosť. Vďaka diskom s priemerom 16 až 19 palcov a vytvarovaným podbehom kolies vzbudzuje sedan Triedy A na ceste športové emócie.

Dizajn prednej časti pôsobí veľmi progresívne. K tomuto dojmu prispievajú hlboko ťahaná, dlhá kapota motora, ploché svetlomety s pochrómovaným prvkom a denným osvetlením vozidla v tvare fakle, ako aj jednolamelová diamantová maska chladiča s pochrómovanými kolíkmi (na želanie) a centrálnou hviezdou.

Svalnaté a zmyselné plece vozidla s presnou hranou tvaru prebiehajúcou pod ním zdôrazňuje dokonale vymodelovaný bočný objem. Vonkajšie zrkadlo sedí na línii boku.

Dvojdielne zadné svietidlá podčiarkujú čisto tvarovanú zadnú časť a zdôrazňujú jej šírku. Odrazky boli presunuté do modulárne riešeného dvojdielneho zadného nárazníku. V závislosti od výbavy je tento zadný nárazník dostupný s čiernym difúzorom alebo s ozdobnou lištou a pochrómovanými koncovkami výfuku.

Dizajn interiéru: revolúcia zvnútra

Interiér novej Triedy A je úplne novou definíciou avantgardy a moderny. Značka Mercedes-Benz ide novou cestou a zvnútra revolucionizuje kompaktnú triedu pocitom priestoru na novej úrovni. Jedinečná priestorová architektúra vzniká predovšetkým vďaka avantgardne tvarovanej prístrojovej doske: nad prístrojovou doskou sa vôbec nenachádza klenutie. Prístrojová doska v tvare krídla sa tak bez formálneho prerušenia klenie od predných dverí k ďalším dverám. Širokouhlý displej (na želanie) stojí v priestore úplne samostatne. Zaujímavým prvkom sú ventilačné dýzy so športovým vzhľadom turbín.

  

Pod týmto základným telom je hlboko ležiaca pevná časť, takzvané krídlo. Krídlo akoby sa vznášalo, pretože nevidno žiadne napojenie príp. prechod tvaru do okolia. Náladové osvetlenie dodávané na želanie tento efekt spodnej časti ešte umocňuje. Na želanie sa dodáva náladové osvetlenie so 64 farbami, čo je päťkrát viac farieb ako doposiaľ. Nestúpol len počet farieb, štandardy v tomto segmente stanovuje aj emocionálna prezentácia: rôzne farby spája do farebných svetov a vytvára avantgardný svetelný obraz so zmenami farieb podľa nálady.

Kokpit sa dodáva v troch vyhotoveniach:

  • s dvoma 7-palcovými displejmi (17,78 cm),
  • s jedným 7-palcovým a jedným 10,25-palcovým displejom (26 cm) a
  • s dvoma 10,25-palcovými displejmi.

Úplne nový multimediálny systém MBUX – Mercedes-Benz User Experience: jedinečný zážitok

Ako prvý konštrukčný rad značky Mercedes-Benz získala nová Trieda A úplne nový multimediálny systém MBUX, ktorý zároveň ohlasuje novú éru v oblasti služieb konektivity Mercedes me. Je teda sériovo na palube aj v novom sedane Triedy A. Tento systém je jedinečný svojou schopnosťou učiť sa vďaka umelej inteligencii. MBUX je možné prispôsobiť vlastným potrebám a upraviť podľa používateľa. Vďaka tomu vytvára emocionálne prepojenie medzi vozidlom, vodičom a cestujúcimi.

K ďalším prednostiam tohto systému patria v závislosti od výbavy širokouhlý kokpit s vysokým rozlíšením a sériovo dodávaným ovládaním prostredníctvom multimediálneho displeja, zobrazenie navigácie s technológiou rozšírenej reality, ako aj inteligentné ovládanie hlasom so schopnosťou rozpoznávania prirodzeného jazyka, ktoré sa aktivuje heslom „Hey Mercedes“ (Ahoj, Mercedes). Zároveň je k dispozícii aj projekčný displej. Dotykový displej je v rámci systému MBUX súčasťou ucelenej koncepcie dotykového ovládania – táto koncepcia je súhrou medzi dotykovým displejom, dotykovým poľom na stredovej konzole (na želanie) a dotykovým ovládaním na volante.

MBUX je revolúciou používateľského zážitku vo vozidle. Emocionálne zvýrazňujúce prvky zdôrazňujú zrozumiteľnosť štruktúry ovládania a očarujú skvelými trojrozmernými grafickými prvkami s najvyšším rozlíšením, ktoré sa realizujú, teda vypočítavajú a zobrazujú, v reálnom čase.

Prostredníctvom novej generácie infotainmentu MBUX prichádzajú na trh nové a zlepšené služby Mercedes me connect. K týmto službám patria aj funkcie navigácie založené na službách Komunikácia automobilu s okolím (Car-to-X: informácie od vozidla k vozidlu o udalostiach zaznamenaných prostredníctvom snímačov, napríklad o núdzovom brzdení, zásahu ESP®, alebo prostredníctvom systémových hlásení zadaných manuálne vodičom, napr. informácie o nehode) a Lokalizácia vozidla, ktorá uľahčuje vyhľadávanie zaparkovaného vozidla, či správa o náraze do zaparkovaného vozidla alebo o odtiahnutí zaparkovaného vozidla.

Súbor funkcií aplikácie Mercedes me možno jednoducho umiestniť na obrazovke ako ikonu a podobne ako všetky ostatné hlavné aplikácie ho možno ľubovoľne usporiadať na domovskej obrazovke. V rozhraní MBUX sa okrem toho voliteľne zobrazujú aj položky založené na údajoch z internetu, napríklad aktuálne ceny paliva na čerpacích staniciach alebo dostupnosť parkovacích miest v parkovacích domoch. Aktualizácia prostredníctvom internetu jednoduchým spôsobom umožňuje dostupnosť položiek v rozhraní MBUX.

Inteligentné jazdenie: funkcie z Triedy S

Trieda A má k dispozícii najnovšie asistenčné jazdné systémy s kooperatívnou podporou vodiča vďaka rozsahom funkcií z Triedy S a ponúka v oblasti aktívnej bezpečnosti najvyššiu úroveň v segmente. Trieda A dokáže v určitých situáciách prvýkrát jazdiť čiastočne automatizovane. Preto má presný prehľad o dopravnom dianí: zlepšené kamerové a radarové systémy dokážu predvídať na vzdialenosť až 500 m. Okrem toho Trieda A pre funkcie asistenčných systémov využíva kartografické a navigačné dáta. Aktívny asistent udržiavania odstupu DISTRONIC ako súčasť balíka asistenčných jazdných systémov (na želanie) dokáže na báze trasy podporiť vodiča v mnohých situáciách a predvídavo a komfortne prispôsobiť rýchlosť jazdy napr. pred zákrutami, križovatkami alebo kruhovými objazdmi. K tomu sa pridávajú okrem iného aktívny asistent núdzového zastavenia a intuitívne zrozumiteľnejší aktívny asistent zmeny jazdného pruhu.

Sériovo je na palube novej Triedy A aj rozšírený aktívny asistent brzdenia. Dokáže účinne pomôcť, v závislosti od situácie zmierniť závažnosť nehôd alebo dokonca úplne zabrániť nehodám s pomalšie idúcimi vozidlami vpredu, s brzdiacimi alebo stojacimi vozidlami, ako aj s križujúcimi chodcami a cyklistami.

Aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu (tiež sériovo): dokáže vodiča v rozsahu rýchlosti 60 – 200 km/h upozorniť na neúmyselné opustenie jazdného pruhu pulzujúcimi vibráciami volantu a v prípade prejdenia plnej čiary vrátiť vozidlo späť do pruhu pribrzdením kolies príslušnej strany vozidla. V prípade prerušovanej čiary sa tento zásah uskutoční iba vtedy, ak hrozí nebezpečenstvo zrážky vo vedľajšom pruhu (aj s protiidúcimi vozidlami).

PRE-SAFE® PLUS dokáže rozpoznať nebezpečenstvo nárazu zozadu. V prípade pretrvávajúceho nebezpečenstva kolízie systém dokáže stojace vozidlo pred nárazom zozadu zabrzdiť, a tým minimalizovať nebezpečenstvo zranenia znížením trhnutia telom cestujúcich smerom vpred podmieneného nárazom.

Pasívna bezpečnosť: vysokopevný bezpečnostný rám priestoru pre cestujúcich a moderné záchytné systémy

Nová Trieda A sa ako prvé vozidlo značky Mercedes-Benz prvýkrát vyvíjala v novom technologickom stredisku pre bezpečnosť vozidiel (TFS). Do návrhu štruktúr vozidla boli zahrnuté aj poznatky z reálneho priebehu nehôd. Každý prvok holej karosérie bol vyvinutý s ohľadom na geometriu, hrúbku materiálu, spojovaciu techniku a kvalitu materiálu (zvýšený podiel oceľového plechu s vyššou a najvyššou pevnosťou).

Stredobodom navrhnutej bezpečnej konštrukcie je kabína cestujúcich s vysokou tuhosťou. Jej vysoká tuhosť prispieva k vyššiemu odolaniu na napätia vzniknuté pri nehodách napr. predným, bočným, alebo zadným nárazom a prevrátením, vďaka aplikovaniu vysokopevných ocelí, extrémne vysokopevných ocelí a tvárnených plechov za tepla a tlaku.

Vodič a spolujazdec majú k dispozícii trojbodové bezpečnostné pásy s obmedzením sily pásov a napínačmi bezpečnostných pásov. V kombinácii so systémom PRE-SAFE® (mimoriadna výbava) sú predné sedadlá vybavené reverzibilnými navíjačmi bezpečnostných pásov. Zadné sedadlá sú na oboch vonkajších miestach vybavené trojbodovým bezpečnostným pásom s napínačom navíjačov a obmedzením sily pásov. Nová Trieda A je sériovo vybavená airbagom vodiča a airbagom spolujazdca, airbagom na ochranu kolien vodiča a okennými airbagmi. Okenný airbag v porovnaní s mnohými konkurenčnými produktmi pokrýva aj stĺpik A, a tak lepšie chráni cestujúcich v celom priestore. Bočné airbagy na ochranu hrudníka a panvy vpredu sa dodávajú sériovo a vzadu ako súčasť mimoriadnej výbavy.

Svetlomety MULTIBEAM LED: optimálna viditeľnosť v akýchkoľvek podmienkach

Ďalším príkladom prenosu technológie z triedy luxusných vozidiel do triedy kompaktných vozidiel sú na želanie dostupné svetlomety MULTIBEAM LED. Umožňujú extrémne rýchle a presné prispôsobenie elektricky ovládaného osvetlenia vozidla aktuálnej dopravnej situácii. V každom svetlomete Triedy A sa nachádza 18 samostatne ovládateľných svetelných diód. Farba svetla svetelných diód podobná dennému svetlu šetrí zrak a pôsobí pozitívne na koncentráciu. Vozovka tak bude presne a jasne osvetlená. Ďalšou možnosťou sú vysokovýkonné svetlomety s LED. Sériovo je nová Trieda A vybavená halogénovými svetlometmi s integrovaným denným osvetlením s LED.

Podvozok: agilný a komfortný

Podľa motorizácie a želania vodiča sú pre Triedu A k dispozícii rôzne varianty podvozka. Program diskov siaha od 16 do 19 palcov.

Na prednej náprave má nová Trieda A konštrukciu McPherson. Výkonnejšie verzie a modely s prevodovkou 4MATIC, nastaviteľným tlmením alebo väčšími kolesami majú prepracovanú štvorprvkovú zadnú nápravu. Ostatné modely majú odľahčenú vlečnú nápravu prepojenú s torzným stabilizátorom.

Výroba: v mexickom Aguascalientes a nemeckom Rastatte

Výroba nového sedanu Triedy A sa začne ešte v tomto roku v závode Aguascalientes. Spoločný výrobný závod COMPAS (Cooperation Manufacturing Plant Aguascalientes) v strednom Mexiku rozširuje výrobné združenie kompaktného vozidla divízie Mercedes-Benz Cars na päť závodov na troch kontinentoch. COMPAS je projekt spolupráce s alianciou Renault-Nissan. Daimler a Nissan vlastnia na COMPAS-e po 50 %.

V roku 2019 sa okrem toho začne výroba nového sedanu Triedy A v závode Mercedes-Benz v Rastatte v Nemecku. V globálnej výrobnej sieti divízie Mercedes-Benz Cars je Rastatt vedúcim závodom pre kompaktné vozidlá. Závod má na starosti globálne riadenie výroby a manažment kvality a dodávateľov. Súčasne podporuje bezproblémový nábeh v ďalších závodoch, napríklad školením pracovníkov. Z generácie novej kompaktnej triedy zbehne v Rastatte z pásu nová Trieda A už v apríli.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.