Test Kawasaki Z900RS. Donútený cafe-racer

Motocykel do koča aj do voza je skôr rarita ako každodenná všednosť. Kawasaki Z900RS sa to ale možno podarilo.To čo pôvodne začalo ako obnovenie legendy na podkladoch už jestvujúcej motorky pokračovalo ako vývoj (dá sa povedať) úplne nového stroja.

DNA Z1 a kostra Z900 ako slušný začiatok pre Z900RS

V 70. rokoch minulého storočia sa po cestách pohyboval japonský stroj z dielne Kawasaki s označením Z1, prezývaný aj New-York steak. Objem jeho motora a celková hmotnosť motorky boli na vtedajšiu dobu niečo výnimočné. Nielenže sa táto motorka zapracovala do pamäti pamätníkov ako veľká, ale aj svojím všestranným využitím.

Po x rokoch sa posnažili obnoviť tento model. Miesto toho aby vytvárali úplne nový motocykel, zobrali základy z aktuálneho naháča Z900. Teda motor, rám, podvozok, prevodovku, elektroniku a ďalšie. Tieto začali následne upravovať na obraz Z1 a preto boli (a sú) voči Z900 zmenené nasledovné časti:

  • celkový vzhľad motorky;
  • rám – rázvor kolies;
  • sedlový podrám;
  • uhol sklonu riadidiel;
  • uhol sklonu predných tlmičov;
  • predné tlmiče;
  • veľkosť ventilov a uhol ventilových sediel v hlave;
  • prídavný zotrvačník pre hladší chod motora v nízkych otáčkach;
  • zmena charakteristiky motora posunutá do väčšieho krútiaceho momentu v nižších otáčkach;
  • zmenený prevodový pomer 1. a 6. prevodového stupňa;
  • typ sedla.

Vymoženosti modernej doby

Vďaka modernému prepojeniu elektroniky s mechanickými prvkami je aj Z900RS dodávané s ABS, 3. stupňovou kontrolou trakcie, elektronickým vstrekovaním paliva a predným LED svetlometom s vysokou svietivosťou. Chýba však vypnutie ABS (aby ste zabrzdili na štrkovom parkovisku napr.) a zmena máp zapaľovania motora (minimálne režim pre Dážď a Šport).

Za ďalšie sú to veľké brzdové kotúče vpredu s postačujúcimi brzdovými strmeňmi (nie sú vysokovýkonné) a jedným kotúčom vzadu. Horizontálne uloženým zadným centrálnym tlmičom s možnosťou ručného nastavenia (pomocou kľúčov). Predné tlmiče s možnosťou nastavenia tvrdosti a odtrhu cez “klikací/cvakací mechanizmus” na plochý skurtkovač. Nastavenie tlmenia predného kolesa je preto záležitosťou pár sekúnd ak viete, čo od podvozku chcete.

Motor pracuje výborne, prevodovka má nové sprevodovanie tak akurát ušité na ľahkú turistiku. Napriek predurčeniu motorky, výkon a objem neoklamete a keď podradíte a pridáte, 111 koní zaerdží vie hodiť 215kg motorku aj  na zadné koleso.

Výborné je, že aj v tomto prípade použili spojku zabraňujúcu poskakovaniu (po anglicky Antihopping). Vlastnými slovami Kawasaki je jej funkcia nasledovná:

Spojka používa dva typy zámkov (asistenčný a kĺzavý) k pritlačeniu alebo rozpojeniu lamiel. V normálnom režime funguje asistenčný zámok ako samoposilňovací mechanizmus, ktorý ťahá hlavu spojky a lamely k sebe. Toto umožňuje znížiť silu prítlačných pružín, čo vedie k ľahšiemu ovládaniu spojkovej páčky. Pri nadmernom brzdení motorom – ako výsledok rýchleho podradenia ( alebo nechceného podradenia) – dôjde na rad kĺzavý zámok, ktorý rozpojí spojkové lamely. Dochádza k odľahčeniu spojkového kotúča a to zabráni poskakovaniu alebo zablokovaniu zadného kolesa.

Nečakané pohodlie v dnešnej dobe

Dnes sú motorky všemožného určenia. Naháče, cestné, cestné endurá, terénne endurá, cestovateľské, cafe-racery, atď. Kawasaki Z900RS sa radí do skupiny cafe-racer, čo sú v dnešnom ponímaní motorky určené na 20km trasu, na konci ktorej zosadnete z moto, dáte si kávu a tešíte sa zo slobody na nepohodlnom podvozku, s nepohodlnými reakciami motora a nepostačujúcimi brzdami. Toto všetko u Z900RS nie je. Jej podvozok je maximálne príjemný (nebola potreba prestavovať podvozok), brzdy bohate postačujú, motor je vyvážený, motorka nemá zbytočné vibrácie, sedlo je pohodlné ako pre jazdca, tak aj pre jazdcovu ladvinku.

Kawasaki Z900RS nie je cafe-racer, je to ľahký turista!

Na RS-u sa dá dokúpiť malý štít nad predný svetlomet. Od výrobcov doplnkov sa dajú zakúpiť rôzne typy týchto štítov. Takisto si môžete dorobiť držiak na bočné kufre a šikovný zámočník by dokázal spraviť aj držiak zadného kufra, avšak toto všetko je už mimo ponuku Kawasaki. Napriek tomu odporúčame držiaky kufrov dorobiť a zakúpiť tašky/kufre a nič nebráni v ceste na dlhú trasu.

Zhodnotenie a cena

Kawasaki Z900RS mi bola viac-menej nanútená odporúčaním typu “musíte ju vyskúšať, proste musíte!” Tušil som, že za tým bude niečo viac, aj keď som si na cafe-raceroch odjazdil svoje a skôr som hľadal pohodlnú jazdu ako ponúka Versys. Som ale rád, že ma v Kawasaki presvedčili na testovanie tohto motocykla! Cena v základe (približne) 11.700€ sa zdá byť prehnaná, ale dostanete za ňu nastaviteľný pohodlný podvozok, pohodlné sedlo, rám pre vzpriamené sedenie na dlhšie trasy, čitateľný motocykel a výkonný motor, ktorý vie aj pri dynamickej jazde dvoch osôb bežať na 4,5l/100km.

Za príplatok sú k dispozícií doplnky, prípadne ďalšie verzie tohto turistu, pardon, prinúteného retro cafe-racera.

Galéria

Technická špecifikácia Kawasaki Z900RS:

Motor

Typ motora Kvapalinou chladený, štvortaktný radový štvorvalec
Zdvihový objem 948 cm³
Vŕtanie x zdvih 73,4 x 56 mm
Kompresný pomer 10.8:1
Ventilový rozvod DOHC, 16 ventilov
Palivový systém Vstrekovanie: Ø 36 mm x 4 so škrtiacou klapkou
Štartovanie Elektrické
Mazanie Tlakové mazanie s mokrou skriňou

Výkon a prevodovka

Maximálny výkon 82 kW (111 PS)/ 8 500 ot.
Maximálny krútiaci moment 98,5 Nm/ 6 500 ot.
Spotreba paliva 5,3 l/100 km
emisie CO2 136 g/km
Prevodovka 6-rýchlostná
Pohon nápravy Puzdrová reťaz
Primárny prevodový pomer 1.627 (83/51)
Prevodový stupeň 1 2.917 (35/12)
Prevodový stupeň 2 2.059 (35/17)
Prevodový stupeň 3 1.650 (33/20)
Prevodový stupeň 4 1.409 (31/22)
Prevodový stupeň 5 1.222 (33/27)
Prevodový stupeň 6 0.967 (29/30)
Spojka Mokrá viackotúčová

Brzdy a podvozok

Brzdy, predné Dvojité plávajúce 300 mm kotúče. Štvorpiestikové radiálne brzdiče
Brzdy, zadné 250 mm disk s jednopiestikovým brzdičom
Odpruženie, predné 41 mm obrátená vidlica s nastaviteľným pružením a predpätím
Odpruženie, zadné Horizontal Back-link, nastaviteľný tlmič s plynovým zásobníkom

Rám a rozmery

Typ rámu Priehradový, oceľ s vysokou pevnosťou
Závlek kolesa 98 mm
Prepruženie kolesa – predné 120 mm
Prepruženie kolesa – zadné 140 mm
Pneumatika, predná 120/70ZR17 M/C (58W)
Pneumatika, zadná 180/55ZR17 M/C (73W)
D x Š x V 2 100 x 865 x 1 150 mm
Rázvor kolies 1 470 mm
Svetlá výška 130 mm
Celkový objem palivovej nádrže 17 litrov
Výška sedadla 835 mm
Pohotovostná hmotnosť 215 kg

About V

2 thoughts on “Test Kawasaki Z900RS. Donútený cafe-racer

Leave a Reply

Your email address will not be published.