Test Yamaha MT-09 SP

Trojvalec pretvarujúci sa ako krotký posluhovač s plne nastaviteľným podvozkom to vie poriadne rozbaliť. Voči Yamaha MT-09 ponúka lepší podvozok za menej peňazí. Stojí za to?

Základy v Yamaha MT-09

Novinka pre rok 2018 z rodiny  naháčov-pouličníkov vychádza z už známej verzie MT-09. Rodina MT je celkovo robená so vzhľadom a s pocitom z jazdy ako by ste sadli už na pripravený strethfigter len s tým rozdielom, že vás nejde hneď otrieskať o asfalt.
MT-09 a MT-09 SP majú motor o troch valcoch v rade vedľa seba, s objemom 847ccm, prirodzene vodou chladený. Rámy majú z hliníkovej zliatiny, ako je u vačšiny modelov Yamaha zvykom. Hmotnosť motocyklov sa pohybuje na hranici 193-195kg. Výkon motora je 113 koní na motorovej brzde, takže v praxi sa na koleso dostane niečo menej, ale pri tej hmotnosti motocykla budete stále spokojný. Predné kotúče v páre majú priemer 298mm a v celku dost rýchlo sa do nich zahrýza brzdové obloženie vytláčané štvorpiestikovým strmeňom. Zadný kotúč má priemer 265mm s jednopiestikovým strmeňom, takže žiadna sláva ak chcete s motorkou robiť nejaké stunty. Spomínam to iba preto, že táto motorka je ako stvorená na prerábku pre stunt.

Rozdiely neespé a SP

Vzhľadom na zákaznické požiadavky, hlavne na ázijskom kontinente a priľahlých ostrovoch, zmenili na MT-09 farby, displej (teraz s čiernym podsvietením) a hlavne tlmenie a pruženie predného aj zadného kolesa.

Predná plne nastaviteľná vidla je od KYB o priemere 41mm. Na oboch teleskopoch sa dajú samostatne nastaviť tuhosť a odtrh. Zadný centrálny tlmič s pružinou je Ohlins a taktiež plne nastaviteľný. Tieto nastavenia sa dajú vykonať pomocou skrutkovačov, ktoré si môžete kedykoľvek zobrať so sebou na jazdu.

Keď človek presadne z obyčajnej MT-09 na MT-09 SP má vyniakjúci pocit z podvozku a ešte lepší, keď si ho nastaví pre svoje potreby. No pri porovnaní jazdy s MT-10 nemá MT-09 SP ten pocit “zamatovej” jazdy. Pri porovnaní s MT-07 zase nemá také vyváženie medzi ovládateľnosťou a výkonom. Napriek tomu má svoje využitie, aj keď u menšej skupiny ľudí. Myslím si, že radšej by som aj napriek “nepohodliu” siahol po MT-09 SP práve kvôli dostatočnému výkonu a celkovo nízkej hmotnosti. Ale každému sadne niečo iné a preto by bolo vhodnejšie si modely MT vyskúšať.
Po jemnom doladení podvozku pre moje potreby bola motorka naozaj pohodlná. Napriek tomu, že sa jedná o športové tlmiče, mäkkosť voči štandardu sa nedá poprieť. Je to aj tým, ž KYB zvolilo progresívne pružiny s tuhosťou 6,86N/mm pre prvých 75mm výšky pružiny a potom sú trochu tvrdšie, 9,32N/mm. Začiatočná mäkkosť pružín sa odráža v dobrom absorbovaní bežných nerovností na cestách. Zvyšná tuhosť je zase vynikajúca pri brzdení do zákruty, kde jazdec potrebuje pevný podvozok.

Zadný tlmič mi zobral viacej zastávok na ceste, kým som si ho nastavil pre svoje potreby. Zadok sa stále zdal tvrdý a ladvinke k zlému dojmu dopomáhalo aj typické tvrdé a nízke naháčovské sedlo. Sedlo sa dá zmeniť za gélové, čo dnes už robí každý druhý motorkár. A zadná pružina sa len zdá tvrdá, no v skutočnosti je mäkšia voči štandardnej. Jej tuhosť je 95N/mm miesto 99,96N/mm.

Prečo nedali aj dopredu Ohlins? Pretože cena motorky by sa potom dosť priblížila MT-10. V motokrose je KYB naozaj vynikajúca značka, ale Ohlins v cestnom segmente je prepracovanejší.

Mapy motora sa dajú ovládať počas jazdy a to z jemnej, až po agresívnu a v nej vie motorka byť naozaj agresívna a to sa bude skupine, ktorá po tejto moto siahne, veľmi páčiť. Dá sa aj vypnúť kontrola trakcie, ale to nech robia už iba skúsení mimo verejné komunikácie.

Dojem

Mne motorka sadla ako niečo na šerbel. Vystihla moju potrebu pre “agresívnejšie správanie” od motorky, rovnako mi sadla výškovo aj hmotnostne. Charakteristika trojvalca je špecifická, no dokáže pokryť krútiaci moment v spodných otáčkach štvorvalca a zároveň schopnosť vybehnúť rýchlo do otáčok ako dvojvalec. Cenovka sa pohybuje pri SP niekde na hranici 9900€. Cena štandardnej MT-09 je približne o tisícku nižšia, niekde okolo 8900-9000€. Za tisícku prednú vidlu a zadný centrál nekúpite. Môžete si ich dať odladiť, no či sa budete pohybovať v rovnakej komfortnej zóne ako pri SP je otázne.

Galéria

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.