Test Yamaha Tracer 900 GT

Tracer 900 a Tracer 900 GT vyšli z modelu MT-09 Tracer (prezývaný aj iba Tracer a v Severnej Amerike zase FJ-09), čo by športového turistu pre páry. Dôvod prečo sa rozhodli v Yamahe zmeniť označenie bude asi preto, že aj keď vychádzajú z koncepcie MT-09 Tracer, aj tak sa jedná o úplne novú motorku.

Zhrnme si veci ktoré sú zmenené voči modelu MT-09 Tracer, aby vznikol lepší náhľad na samotný test:

  • vyladenie motora do vyššieho výkonu a krútiaceho momentu a zároveň uhladeniu vibrácii motora v nízkych a zároveň aj vo veľmi vysokých otáčkach,
  • vyladenie prevodovky,
  • plné LED osvetlenie,
  • nový podvozok, resp. zadná vidla je dlhšia o 60mm,
  • displej vodiča,
  • nové brzdy a ich rozmery.

To sú ale iba rozdiely voči modelu vyrábanému do roku 2017. Následne prišiel pre rok 2018 Tracer 900 a pre rok 2019 už prišiel aj Tracer 900 GT. Základný rozdiel medzi týmito dvomi sú u GT postranné kufre a nový typ spojky umožňujúci radenie nahor bez jej vypínania jazdcom. To ale nie je všetko:

  • plne nastaviteľné predné tlmiče a zadný centrálny tlmič a to ako aj kompresia, tak aj odtrh,
  • nový väčší predný štít,
  • nové madlá spolujazdca,
  • nové vyššie sedlá jazdca aj spolujazdca a to až o 5mm,
  • štandardne vyhrievané rukoväte,
  • nové ovládacie “panely” na rukovätiach,
  • nový TFT displej meniaci svoj podklad zo svetlého na tmavý podľa okolitej svetlosti prostredia.
Športový spoločník na výlete v Banskej Štiavnici.

Tracer 900 GT nie je na trhu tak osamotený vo svojej kategórii športových turistov. Je tu Ducati Multistrada 950 so svojím typickým L-kovým dvojvalcom, BMW F 800 GT a tak trochu nepriamo aj od Triumphu je to trojvalec Tiger 800. Ostatné motocykle sme ale v rukách nemali a povenujme sa preto iba Traceru.

Minigaléria

Motor Tracer 900 GT

Vodou chladený trojvalec s objemom 847 ccm a otváraním ventilom typom DOHC s viacerými technickými novinkami ako aj nové sanie a vačkový hriadeľ. Domnievať sa ale, že je to úplne totožný motor s MT-09 by bola chyba. Motor má síce medzinárodné označenie CP3, ale Tracer má tento CP3 motor upravený pre pohodlnú jazdu a to nielen elektronicky cez výkonové mapy, ale aj fyzicky cez iný kľukový hriadeľ.

Výkonný a zároveň uhladený trojvalcový 847 ccm motor.

V Yamahe sa snažili spraviť motor s ohľadom aj na kľudnú cestu párov na výletoch. V celku sa im to vydarilo. Motor ťahá pekne odspodu, ako trojvalec voči štvorvalcu nemá taký krútiaci moment, ale má nižšiu celkovú hmotnosť a aj nižšiu hmotnosť pohybujúcich sa častí a tým pádom dokážete motor dostať rýchlejšie do vyšších otáčok. Pre jazdu vo dvojici je z motora cítiť, že stále vládze a nemá problém v žiadnej situácii. K dispozícii má 3 výkonové krivky, inak povedané aj mapy: B, STND, A.

Mapa A je najvýkonnejšia, ale voči MT-09 je to slabší odvar. Mapa STND je taký štandardný stred, mapa B neprenáša žiadne trhnutie a cuknutie pri prudkom pridaní plynu do podvozku, čo oceníte hlavne pri mokrej vozovke.

Spotrebou v režime A a s potrebou športovej jazdy v zápästiach je Tracer stále veľkým milým prekvapením. Celková priemerná spotreba na 800km vyšla iba na 4,4l/100km a to aj s batožinou a spolujazdcom, v kopcoch, aj obciach, aj na diaľniciach.

Prevodovka

Šesťstupňová prevodovka je na motorkách už nejakú tú dobu štandardným prvkom. Táto je robená s ohľadom na výlety a aj charakteristiku motora a dokáže ťahať aj na 5-tke 50km/h a z nej môžete aj pridať na 90km/h bez nutnosti podraďovať. Ale keď sa lepšie vcítite do podvozku, zistíte, že pri otáčkach motora okolo a pod 2500 za minútu, čo je práve napr. 50km/h na 5-ťke motor cuká. Lepšie mu sedí 4-rka práve pre rýchlosť 50km/h.

Verzia GT umožňuje radiť nahor bez spojky a prevodovka je veľmi tichá a pokojná a rýchlo prídete na chuť tomuto systému.

Na opačnej strane pri rýchlej jazde, keď potrebujete prudko pridať a podradíte, tak 3-jka nemá problém ťahať aj na 150km/h. Dynamika ale aj umiernenosť motora aj prevodovky práve vtedy keď to potrebujete sú úctyhodné a konštruktéri sa museli pri vývoji potrápiť.

Okrem máp si môžete prepínať aj kontrolu trakcie. Donedávna som bol presvedčený, že BMW a KTM jednoducho priamou spoluprácou s BOSH výrazne rýchlejšie napredujú ako importované značky do Európy. Kontrola trakcie ale na Traceri je vynikajúca a dohliada na správnu činnosť aj za dažďa, aj na vyšmýkanom pevnom povrchu.

Kontrolu trakcie si môžete zapnúť v slabom režime 1, alebo v silnom režime 2. Ak ste veľmi skúsený a neberiete ohľad na to, že vám nebudete v prípade nehody vyplatená poistka, môžete si kontrolu trakcie aj vypnúť. Ja som neskúšal iný režim kontroly trakcie ako najsilnejší.

S kontrolou trakcie sa nemusíte báť v zákrutách zlomiť motorku na hranu pneumatiky.

Podvozok

Nastaviteľnosť podvozku je skvelá vec, mnohí však zo strachu rozladenia neexperimentujú s možnosťami, ktoré im výrobcovia ponúkajú. Nemusíte sa však báť a na Traceri to môžete smelo skúsiť:

  • ľavý predný tlmič ponúka nastavenia kompresie, t.j. či sa tlmič stláča mäkko, alebo je tvrdý,
  • pravý predný tlmič ponúka nastavenie odtrhu, t.j. ako sa “odtrhne” zo statickej polohy a uvedie sa do pohybu pri prvotnom nábehu na nerovnosť,
  • zadný tlmič ponúka nastavenie odtrhu,
  • na ľavej strane pod sedlom je vyvedené tzv. diaľkové ovládanie predpätia pružiny zadného tlmiča, čím pružinu buď uvoľníte, alebo dotiahnete a teda buď bude mäkšia, alebo tvrdšia.

Z tohto všetko som zasiahol iba do predpätia zadnej pružiny, zvyšok mi vyhovoval v štandarde. Celkový dojem z podvozku je dobrý, zadná predĺžená vidla zamedzuje aby bol motocykel pri pridaní nepokojný, zároveň lepšie spracováva prekážky na cestách a celkovo robí takéhoto športového turistu stabilnejším.

Diaľkový ovládač nastavenia predpätia pružiny.

Brzdy

Tu prichádza časť s ktorou som spokojný žiaľ nebol. ABS funguje ako má, aj samotný nástup bŕzd je dobre čitateľný, ale brzdný účinok hlavne zadnej brzdy je mimo moju spokojnosť. S podobným niečím sa možno stretnúť aj u BMW motocyklov z rady R nineT, zadná brzda je slabá a mnohí majitelia ju vymieňajú. Rovnako pri porovnaní s MT-09 SP sú brzdy slabé. Nič nie je dokonalé.

Ovládacie prvky

Vynovené ovládacie prvky nesú stále jeden znak Yamahy, slabá ergonomika. Ovládače na ľavej rukoväti sú už mierne oddelené a nebudete zakaždým pri zapínaní/vypínaní smerovky stláčať trúbu ako to je napr. u MT-09 SP. Ale aj po 500km som sa stále musel na ovládače jedným okom pozrieť, lebo som presne nevedel určiť či držím tempomat, alebo svetlá. Ovládanie výkonových máp je tiež tak trošku nešťastne riešené, pretože (a rád by som vedel z akého dôvodu) Yamaha musí mať rozpojenú spojku, aby zmenila výkonovú mapu.

Ovládanie Menu displeja na pravej rukoväti je dosť ďaleko na pravý palec a zle sa potvrdzuje/zatláča a celú dobu to bol boj, či už som chcel vynulovať počítadlo trasy, alebo zapnúť vyhrievanie rukovätí. Mám pomerne veľkú dlaň (XL) a aj tak mi miestami palec nestačil na dĺžku, aby som za jazdy dokázal rolovať v menu.

Najťažšie je ovládať menu TFT displeja pomocou rolovacieho ovládača MENU.

Displej je podobný tomu z MT-09 len s tým rozdielom, že mení svoj svetlý podklad na tmavý v tme. Je to príjemný detail. Avšak v dnešnej digitalizovanej dobe budú už mnohí jazdci vyžadovať od toho displeja a softwaru viac, ako napríklad zabudovaná navigácia, alebo ovládanie multimédii cez Bluetooth, alebo sledovanie časov kôl, alebo sledovanie prichádzajúceho hovoru na mobil. Jednoducho doba sa mení a moderní ľudia budú túžiť po moderných prvkoch.

Pohodlie jazdy

Motorka je dobre čitateľná, páči sa mi trojvalec, pretože má dostatok sily pri prijateľnej hmotnosti. S motorkou sa dobre manipuluje na mieste, ale výborne nasleduje pohyby jazdca aj na ceste. Sedlá s vyššou penou sú veľmi príjemné na dlhých cestách a nenútia premýšľať nad gélovými náhradami.

Predný štít dobre chráni vodiča aj spolujazdca a dá sa nastaviť aj počas jazdy jednou rukou. Chrániče rukovätí sú na oko štíhle, ale aerodynamicky prepracované a vzduch aj dážď obtekajú vodičove ruky.

Predný štít sa dá jednoducho nastaviť jednou rukou. LED svetlá sú vynikajúce a hlavne v noci ich oceníte.

Vodičove kolená sú pomerne dobre chránené voči poveternostným vplyvom a zároveň stupačky umožňujú pohodlne si položiť nohu bez toho, aby nútili mať tú nohu v nejakej presnej polohe.

Pohodlné stupačky.

Na prednú nádrž možno upevniť aj tankpad na magnety (Niken má hliníkovú nádrž a na magnety nereaguje). Zadné kufre sme v teste pre malú nehodu nemali, avšak prilby do nich nenapracete, preto je potrebné zakúpiť ešte jeden veľký kufor pre dve prilby na zadný rám.

Celkový dojem

Yamaha Tracer 900 GT pôsobí veľmi dobrým dojmom čo do športovosti aj turistiky. Jej hmotnosť, výkon, spotreba a celkové pohodlie sa radia jednoznačne medzi pozitíva. Do toho je veľkým plusom nastaviteľný podvozok. Medzi negatíva treba zaradiť (pre mnohé moderné osoby) zastarané menu a TFT displej a v neposlednom rade je tu slabá zadná brzda. Nakoniec do toho samozrejme vstupuje cena a 11990€ s DPH je prijateľná čiastka ktorá stavia tento motocykel na podobnú cenovú úroveň ako aj slabšie a menej vybavené BMW F800 GT.

About V

One thought on “Test Yamaha Tracer 900 GT

  1. Souhlasím ve spousty věcech. Že začátku místo blinkrů klakson . Rolovací kolečko je daleko a jeho stisknutí je šílené. Kdyby měl display funkci zrcadlení byla by to pecka. Každé má své plus a minus . Mě osobně nejvíce vadí umístění zrcátek . Krásně se dali umístit do přední části a když člověk chce využít malinko sportovní potenciál tohoto stroje alespoň by mohl vidět co se děje za ním . Takhle je to jízda naslepo. Jinak super stroj

Leave a Reply

Your email address will not be published.