Test Yamaha Niken GT

Pred autami tu boli motocykle. Preto nie je nutné sa diviť trojkolke s vlastnosťami motorky ako sa postupne prediera na trh.

Samotná myšlienka trojkolky s dvomi kolesami vpredu je v hlavách konštruktérov už dlho. Napriek tomu je len pár firiem, ktoré trojkolky pretlačili aj cez predaj do praxe. Začalo to skútrami malých objemov, pokračovalo skútrami väčších objemov, atď.

Yamaha na svojom ázijskom trhu ponúkala Tricity trojkolku v roku 2014, no koncepty športových dravých motocyklov s viacerými kolesami prichádzali už od roku 2007.

Prečo viac kolies? Cieľ je jasný

Viac kolies má všeobecne dodať vyššiu stabilitu, kontrolu nad strojom, pocit bezpečia, schopnosť ovládať stroj aj za zlých poveternostných podmienok na cestách. Fyzikálne zabezpečuje viac kolies viac styčných plôch s povrchom. To pomáha ako v zákrutách, tak aj pri brzdení. Výrazne sa znižuje hroziace podkĺznutie predného kolesa.

Výhod mnoho. Sú ale aj nevýhody

Nevýhodou trojkoliek je ďalšia pneumatika na prezutie, mnoho mechanických prvkov navyše, prirodzene pri servise stúpajúca cena. Toto všetko ale záleží od jazdného štýlu jazdca, od toho či jazdíte vo dvojici, koľko kilometrov za sezónu najazdíte. Takže sa jedná o relatívne položky.

Faktom ostáva, že trojkolka je ťažšia. Niken GT má hmotnosť 263kg (bez kufrov) a aj keď samotnou bezpečnou jazdou je viac než vhodný pre neostrieľaných jazdcov, pri manipulácii na mieste sa “manipulátor” zapotí a ak je štíhlej postavy a hmotnosti ako ja, je to boj.

Technické detaily Niken a Niken GT

Keďže všetci okolo chodiaci zvedavci sa pýtali vždy to isté a síce “ako to točí na ceste?”, tak odpovieme hneď: naklápa sa to rovnako ako normálna motorka. Dokonca keď zložíte Niken zo stojanu, chce sa prevrátiť na bok ako motorka.

Začínajúc vpredu, Yamaha Niken (GT) má 2 tlmiče pre každé koleso. Kolesá nie su spojené priamo dokopy ako dvojmontáž na nákladnom aute. Je to práve z dôvodu, že každé koleso musí odtlmiť nerovnosti samostatne. Tlmiče v prvom rade držia zostavu koleso+brzda a udržujú nastavenie smeru. Priemer tlmičov značky KYB je 41mm.

Tlmiče v druhom rade (bližšie jazdcovi) pružia a tlmia. Dá sa na nich nastaviť predpätie, kompresia a odtrh. Priemer tlmičov KYB je 43mm. Počas testu ale nebolo potrebné tlmiče vôbec prestavovať.

Oba rady tlmičov majú rovnakú dĺžku dráhy tlmenia a to 110mm. Ak sa pýtate, či je to dostatok na utlmenie nerovností, tak áno, je.

Predné kolesá si od seba stále držia konštantnú vzdialenosť 410mm. Predné kolesá majú 15 palcov a špeciálne vyvinuté Bridgestone pneumatiky. Pomerne malé kolesá majú za cieľ vytvoriť menej zotrvačnej energie. Čo má za následok skrátené časy na zmenu hybnej energie. Po Slovensky: vynikajúco sa naklápa do rýchlo sa meniacich zákrut.

Pákový mechanizmus má na starosti viacero funkcií. Pre každú činnosť je jedna páka: nakláňanie, vedenie, riadenie. Celý tento pákový systém umožňuje Niken-u nakláňať sa až pod uhlom 45°. Ak niekto klopí Yamahu R1 alebo R6 až na koleno, 45° u Nikenu mu stačiť nebude. Ale pre túto skupinu ľudí nie je Niken prioritne určený.

Spodná spojovacia tyč, zabezpečujúca riadenie, je dokonca uložená na výkyvných držiakoch. To umožňuje väčšie vytočenie vnútorného kolesa pri klopení.

Pár detailov navyše

Nielen že má Niken atypickú stavbu riadenie. On má voči Yamaha Tracer, alebo MT 09 zmenený ešte aj rám, posed, motor a mnoho ďalšieho.

Riadidlá sú na Niken-e posunuté dozadu voči MT 09. Z dôvodu presunutia jazdca smerom ku zadnému kolesu o celých 50mm. Rozdelenie hmotnosti s jazdcom je tak vyvážené 50/50 na predok a zadok motorky.

Voči Tracer 900 má Niken dlhší rázvor o 10mm, širšie riadidlá o 35mm a to je poriadne cítiť a vidieť na ceste, výška sedla o 30mm nižšia (vhodné pre ľudí s nižším vzrastom) a v podstate aj zvyšnými parametrami.

Niken (GT) má rám tvorený zo zváraných oceľových rúr (väčšinou to bývajú chrómmolybdénové ocele pre svoju medzu sklzu, pevnosti a v neposlednom rade aj medzu únavy), ktorý sa v časti okuliarov napája do ocelových odliatkov a v časti stúpačiek sa zase napája odliatku z hliníkovej liatiny.

Riadenie

To s akou ľahkosťou sa Niken láme do zákrut pri rýchlostiach medzi 50 a 60km/h je úžasné. Nemal som ešte v rukách takú motorku, ktorá by sa tak príjemne ovládala a s takou ľahkosťou točila. A áno, mal som aj niekoľko boxerov pod zadkom, takže hodnotím s nadhľadom :).

Pri klopení do zákrut v rýchlostiach nad 60km/h už nie je citeľný rozdiel medzi dvojkolesovou motorkou a Niken-om. Nič špeciálne nečakajte. Až na to, že neustále máte väčšiu bezpečnosť, na lístí, na štrku, na vode, atď.

Najväčšie prednosti Niken-u sa ukázali za veľkej prietrže mračien, kedy cestou plnej zákrut z Banskej Štiavnice ostatní motorkári išli veľmi pomaly a opatrne. Na Nikene som skúšal s opatrnosťou posúvať hranice. Bez akýchkoľvek problémov sa dalo jazdiť 70km/h v naozaj veľkom daždi.

Brzdené obe predné kolesá a samozrejme aj zadné sa dali cez ABS čitateľne ovládať a tretie koleso nedovolilo na mokrej vozovke podbehnúť si vlastný predok.

Turistická jazda vo dvojici

Yamaha Niken GT je motocykel posadený medzi naháče pre zábavu a medzi cestovné motocykle. Nesie veľmi vela prvkov pripomínajúcich rad MT od Yamahy, zároveň je však jeho sedenie určené na dlhé trasy.

Jazdec má príliš zbytočne veľké sedlo, nevyužije ho, nie je celkom jasné za akým účelom bolo vyrobené tak veľké sedlo. Zadné sedlo je klasické, Niken GT ponúka práve pre spolujazdca navyše pohodlné madlá na sedenie. Ladvinka si na sedenie s držaním sa za madlá rýchlo zvykla.

Faktom však aj je, že jazdcova sedačka s ohľadom na svoju veľkosť jazdca výrazne od ladvinky oddeľuje. Toto nie je štýl ktorý mne vyhovuje, ale možno niekto práve toto potrebuje.

Bočné plastové kufre s látkovým zipsom nepojmú prilby, ale pre bežné necenné veci sú dobré. Niken GT má na rozdiel od Niken-u ešte aj vyšší predný štít, ale nie je nastaviteľný a tak sa každý jazdec s výškou nad 170cm musí predhnúť, ak nechce schytávať nápor vzduchu do prilby.

Spotrebou zrovna Niken neohúri, tu si musí majiteľ uvedomiť, že moto je širšia, má viac prvkov zvyšujúcich odpor vzduchu, motor má väčší/ťažší kľukový hriadel, koleso navyše, atď.. To vytvorilo o liter a pol vyššiu spotrebu ako u Tracer 900 GT, približne 6l/100km. Tým pádom sa aj rýchlejšie minie 18l nádrž Niken-u.

Zhrnutie

Niken GT je veľmi dobrý nástroj na dlhé cesty práve pre bezpečnosť. Je bezpečný svojím tretím kolesom hlavne na mokrej vozovke. Bezpečný je ale aj z pohľadu v premávke, pretože všetci vodiči si Niken všímali, dávali prednosť keď ju mali dať a nemali potrebu vytláčať Niken z cesty. Je to iba psychológia u vodičov plechoviek, ale aj to je veľký faktor pre motorkára.

Cena 16000€ za Niken GT je oprávnená s ohľadom na množstvo dielov navyše. Zároveň je to však pre slovenský trh vysoká čiastka, keď Tracer 900 GT stojí 11500€ a ponúka takisto pohodlné vozenie. U mnohých vodičov bude rozhodovať aj cena, aj keď by boli za vyššiu bezpečnosť určite radi. A samozrejme Niken bude aj drahší čo do servisu.

Galéria

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.