DAKAR 2020 – je dobojované, Ricky Brabec víťaz, Štefan Svitko 11-ty

DAKAR 2020 – je dobojované, Ricky Brabec víťaz, Štefan Svitko 11-ty.
GRATUĽUJEME!

42.ročník populárnej rally DAKAR je v cieli. Dnešná 12.etapa uzatvorila tohtoročné púštne motoristické dobrodružstvo.

Medzi motocyklistami sa pódium oproti včerajšku nezmenilo. Víťazom pre rok 2020 sa stal Ricky Brabec (USA), Honda pred Pablom Quintanillom (CHL), Husqvarna a Toby Rricesom z Austrálie (KTM). Štefan Svitko obsadil super 11.miesto.

Záverečná etapa dakarskej rally v roku 2020: 374 ostrých kilometrov, ktoré ešte mohli čo to zmeniť v poradí. Včerajší etapový víťaz Quintanilla mal ešte teoretickú šancu siahnuť na prvé miesto. Pablo mal ale pred sebou ťažkú úlohu, pretože otváral trať a musel navigovať ako prvý. Pablovi sa nepodarilo stiahnuť Brabecov bezpečný náskok. V dnešnej etape finišoval až piaty.

Záverečnú etapu vyhral pilot Hondy – J. Cornejo Florimo a za ním druhý najlepší čas dosiahol jeho tímový kolega Ricky Brabec. KTM-kári to tento rok nepriviezli motorky do víťazného cieľa a ich 18-ročná dominancia bola prerušená. Honda prepisuje novodobú históriu Dakaru tým, že od roku 2001 to je iná motorka ako KTM na pódiu a Ricky Brabec je prvý Američan, ktorý vyhral na motocykli rally Dakar.

Keď sa Štefan Svitko stal oficiálnou tvárou Dakaru 2020, nikto ani len netušil, ako dobre si vybrali. Štefan svojimi jazdeckými výkonmi dokazoval počas celej rally, že patrí do svetovej špičky. Počas tohto ročníka ukázal aj svoju ľudskú tvár, keď pomáhal viacerým pretekárom počas etáp pri ich ťažkých chvíľach po náročných pádoch. Jednému síce nedokázal už pomôcť, no jeho hrdinstvo /spolu s Priceom/ nezostane nikdy zabudnuté.

Štefan Svitko mal veľmi blízko k tomu, aby obsadil desiate miesto na tohtoročnom Dakare, no včerajšia zlomená oska zadnej vidlice, ktorá drží aj motor, mu prekazila jeho plány. Andrew Short z fabrickej Husqvarny využil túto situáciu a Števa obehol. Svitkovi po 12-tich etapách v Saudskej Arábii patrí jedenásta pozícia so stratou 2 hodín a 13 minút na víťaza.

Viac ako 40 hodín ostrých kilometrov plus ďalšie hodiny na prejazdoch, jedna zrušená etapa, nové prostredie, obrovsky rýchle etapy – takto vyzeral Dakar v Saudskej Arábii. Pretekári sa síce prostredím priblížili k pôvodnému Dakaru, no navigačne to nebolo ono. Uvidíme, čo si v Arábii pripriavia na ďalší ročník…

Víťazom a aj Štefanovi gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

Výsledky dnešnej etapy a celej rally DAKAR 2020: https://www.dakar.com/en/rankings

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.