Šasi

Rozhodol som sa vám opísať dnes konštrukcie áut, teda po zahraničnom chassis (šasi).
Chcem ale hneď na začiatok upozorniť, že článok ma iba informatívny charakter a jeho účelom nie je zosmiešňovať automobilové značky, alebo posudzovať technológiu, ktorú využívajú!

V podstate by som šasi charakterizoval ako základnú/prvotnú konštrukciu každého auta (osobného aj nákladného), na ktorú sa pripevní motor so spojkou a prevodovkou, nápravy, tlmiče, ďalej priskrutkujú dvere s pántami (predné, zadné, dokonca aj kufor a kapota), celé vnútorné vybavenie, atď.

Každá automobilka sa snaží vytvoriť šasi tak, aby vyhovovala zákonom stanoveným v daných štátoch – hovorím o crash testoch. Aby splnila základné potreby pre bezpečnú prevádzku v doprave.
Kvalita, alebo vyhotovenie šasi sa ale nedá posúdiť zo spomínaných crash testov (u nich sa totiž jedná aj vo veľkom množstve o deformačné zóny automobilov). Takým základným ukazovateľom, či je šasi dobré je v prvom rade hmotnosť ťahaného vozíka (čím vyššia, tým lepšie šasi). Samozrejme sa od toho odvíja aj cena automobilu.
Pick-up  a SUV majú pevnejšiu šasi kdežto malé autá do mesta majú menej pevnú.

O čo sa jedná? Hovorím tu o tom, že nie každé nové auto vydrží taký istý počet kilometrov po tom istom teréne (myslím aj asfaltové vozovky), dokonca ani vtedy nie, ak sú dané autá určené na rovnaký účel. Šasi s nízkou pevnosťou vydrží iba určitý počet kilometrov a potom je možné, že začnete počuť mierne pracovanie plechov, poprípade ani neotvoríte dvere, kapotu, kufor, pretože krútenie šasi bude až tak výrazné, keď zastanete jednou stranou auta na vyvýšenom chodníku.
Možno by nezaškodilo niekedy zvážiť aj to, či nové auto chcete mať na dlhšiu dobu, alebo ste schopní vymeniť ho po krátkej dobe. A aj to, či ho budete preťažovať, či priamo preťažením auta, alebo preťažením ťahaného prípojného vozíka. Pretože keď už sa šasi unaví a začne pracovať, krútiť sa vo veľkom množstve, tak to nie je bezpečné ani pre vás, ani pre vašich spolujazdcov a ani pre ostatných účastníkov cestnej premávky.2013-volvo-v40-front-right-chassis-pedestrian-airbag-deploying-1024x640renault-megane6
Na prvom obrázku zhora vidno nové Volvo V40, na druhom obrázku je to Renault Megane. Megane zvládne celkovú hmotnosť 1849kg a jeho vlastná hmotnosť je 1320kg. V40 má 1569kg a celkovú hmotnosť môže mať 2020kg. Akú majú živonosť šasi, to už nedokážem posúdiť.
driven_xc70_cutaway ff66e13ce8
Tento krát tu máme predstaviteľov do ľahkého terénu. Volvo XC70 a Subaru Outback. Ich šasi sú už vyrábané s tým, že autá budú jazdiť mimo spevnené vozovky a môže dochádzať ku väčším napätiam, krúteniam. Ak ale s autami nebudete jazdiť v teréne, ale budete ich využívať tak isto ako Megane a V40, určite vám XC70 a Outback vydržia dľhšie.

Ostáva ešte video, na ktorom krásne vidno rozdiel v tuhosti rámu porovnávaných pick-upov. Sú to extrémne testy, ale vysvetlujú v jednoduchosti krútenie a namáhania.

Autor: Vladislav Baniari

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.