Jeden motor nestačí

Čo urobíte, ak vám nestačí osemvalcové véčko v muscle aute? Doslova napcháte ďalší motor pod kapotu.

Pán z USA (ako inak) sa rozhodol, že mu v jeho Camaro ´69 nestačí motor 427 V8 a preto k nemu prihodil na pomoc dvojča, taký istý 427 V8. 427 znamená objem v kubických palcoch, keď to prepočítame, dostaneme 6,99l. To už objem pri ktorom sa Európanovi zastaví reč. Motory sú ale dva, akže výsledný objem upraveného Camara je 14l (s pár drobnými decilitrami). A tu už Európanovi padá sánka.

Pre potreby ďalšieho motora bola upravená aj karoséria, ktorá je z ľahkých hliníkových zliatin. Auto potrebuje samostatný rám podvozku pre vysoký výkon motorov.
camaro6

Viac o viac litroch

Oba motory majú vymenené ojnice, kľukové hriadele, piesty, ventily, remenice a mnoho ďalšieho. Zaujímavosťou je, že napriek rovnakým motorom a aj dielom v nich majú motory rozdielne výkony. Jeden motor má rovných 600k a druhý má 595k. Takéto nastavenie je to ale úctyhodné, nakoľko sa spoločne zapojené motory ťažko ladia na spoločnú “vlnu”.
Pri pohľade na výkony by sa mnohým pretočili oči. Majiteľ na margo tejto záležitosti dodal: “strácate tie kone na druhom prevodom stupni.” 5 koníkov hore dole, krútiaci moment sa aj tak nemení  a ostáva 1489,71Nm.
camaro21

Motory boli vynikajúco zosúladené a načasované o čo sa postarali servisáci lodných motorov. Samozrejme že chladič je 2 v 1, pretože ochladiť tieto monštrá dá zabrať. Vodná pumpa pre predný motor je poháňaná mechanicky od motora. Druhá pumpa pre zadný motor je elektricky poháňaná a ovládaná. Hlavy a výfuky majú motory samostatné.
Krútiaci moment je prenášaný do prevodovky 4L60E od RPM Trasmission a na zadné kolesá.
camaro4

Veľké plus je, že navonok sa tvári ako obyčajné Camaro ´69.

Zdroj: http://www.lsxtv.com/features/sema-coverage/sema-2013-twin-engine-69-camaro-certainly-rejects-the-norm/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sema-2013-twin-engine-69-camaro-certainly-rejects-the-norm

camaro1 camaro2-1 camaro2-2 camaro2-3 camaro3

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.