Japonská beštia, alebo nové Subaru WRX

WRX ponúka 2-litorvý plochý motor (boxer) s priamym vstrekovaním paliva a tlačením vzduchu z turba do motora. V spojení s novou 6-stupňovou prevodovkou a stálym symetrickým pohonom 4×4 je k nezastaveniu.

Prvé Subaru WRX (vtedy ešte ako Impreza WRX) vzniklo v roku 1992 a položilo základ celému 4×4 pohonu od Subaru. Vďaka rôznym súťažiam ako bolo rally a rallcross vypracovali Japonci tento systém do dokonalosti.
Dnešné WRX tu stojí ako novinka pre rok 2014 s viacerými zmenami. V prvom rade sa konštruktéri posnažili dotiahnuť do lepšej podoby tvrdý podvozok WRXka. Použili na to nové tlmiče, pružiny a elektronické systémy ktoré kontrolujú zdvih jednotlivých tlmičov a rozdeľujú krútiaci moment podľa potreby na to dané koleso.
Boxer motor ostal, ale tento krát má objem už iba 2 litre na miesto pôvodných 2,5 a turbo tlačí vzduch priamo do motora, takže nejde ešte cez rôzne potrubia a klapky. Skrátila sa tým v prvom rade odozva na pridanie plynu. S týmito zmenami motor ponúka 268k pri 5600ot/min a  349.40Nm od 2.000 do 5.200 otáčok.
Prevodovka bola prvý krát spojená s DIT motorom (priamo napojené turbodúchadlo na motor) a má (podľa výrobcu) ekonomickejší dopad na bežnú jazdu. Znižuje otáčky motora pre rovnakú rýchlosť v porovnaní so staršou verziou.
Na konštrukcii sa ani nedajú zbadať vykonané zmeny. To čo spravili je však výrazná zmena. Posunuli o 200mm predný A stĺpik dopredu a zmenili tak deformačné zóny v prípade nehody (k lepšiemu samozrejme) a zvýšili tuhosť/pevnosť celej konštrukcie. Posledný C stĺpik bol prepojený priamo s kufrom a bol zväčšený aj rázvor kolies o 20mm. Zväčšenie rázvoru zase ponúka lepšie jazdné vlastnosti.
Elektróny sú skromných rozmerov, sú totiž iba 17´´ a nie 20´´ o čom každý správny milovník rýchlich áut sníva.

Už nám neostáva nič iné, ako len čakať na to, kedy sa nová WRX objaví aj na Slovensku.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj + foto: Subaru Global
WRX int 2 low WRX int 3 low WRX int 4 low WRX int 5 low WRX int 6 low WRX US spec front low WRX US spec rear low WRX awd low WRX DIT low WRX ext 1 high WRX ext 2 high WRX ext 3 high WRX ext 5 high

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.