Subaru Legacy 2014

Subaru Legacy po 25 rokoch svojej existencie ponúka EyeSight, zadný radar a kvalitné spracovanie podvozku.

Exteriér

Témou pri tvorbe nového Legacy bola muskularita s agilitou. To malo položiť športový a štýlový základ vlajkovej lodi Subaru. Priznajme sa, komu nepríde “svalnaté” auto bezpečnejšie? A práve na to stavilo Subaru.
Zapustená mriežka chladiča má tvar hexagónu, predné svetlomety zase čerpali námet z prírody, z očí jastraba. To je prvoradá zmena spredu. Druhou zmenou spredu je spodná lišta trčiaca viacej dopredu, smerom od auta a celková psychológia pripomína použitie trojuholníkových prvkov. Ďalšou črtou je z boku sa šíriaca línia až ku zadným svetlám.
Zadné svetlá vychádzajú dizajnovo z predných. Má to vytvoriť dojem akejsi nebojácnosti auta odpredu, až dozadu. Čo sa týka aplikovanej techniky, sú v svetlách umiestnené LED lampy, pre obrysové, aj stretávacie svetlá a dokonca aj pre brzdové.
image id 4554200099

Interiér

Kabína ponúka určitú športovosť spriahnutú s komfortom. Je nastavená tak, aby sa pasažieri v nej cítili dobre na dlhých trasách. V aute má byť v prvom rade dostatok miesta pre nohy, čo značí, že kabína je mierne natiahnutá do dĺžky.
Farby v ktorých môžete mať vnútrajšok Legacy sú iba dve, avšak najčastejšie vyberané: čierna a krémová.
Hlavný displej zobrazuje navigáciu aj audiu systém. Ako vždy v Subaru je jeho ovládanie intuitívne. Veľký stredový displej ponúka možnosť sledovania rôznych multimédií aj spolusediacej osobe. Hudobným systémom Legacy nezaostáva za mechanickou dokonalosťou Subaru. Použili Harman/Kardon, už len ten samotný názov sa dobre počúva a nie to ešte hudba vychádzajúca z takejto reprosústavy.
MH01402240

Mechanická časť

Šasi Legacy dostalo vyššiu tuhosť, to znamená, že aj pri rýchlych prejazdoch zákrutami nebudete cítiť krútenie sa šasi auta. Taktiež umiestnenie tlmičov bolo zmenené s cieľom zvýšiť komfort jazdy. Redukovaním trenia tlmičov, ale pri tom zvýšením ich výkonnosti s  použitím nových stabilizačných tyčí a zmenou pružín na prednej náprave sa zvýšila (už tak vysoká) presnosť riadenia.
Zadné tlmiči zmenili miesto a aj spôsob uloženia v šasi, taktiež sa zvýšili ich celková vnútorná tuhosť. To zabezpečuje zníženie vibrácii v podlahe a zadných sedačkách.
To že Subaru aktívna (stála) štvorkolka  rozdeľuje krútiaci moment v tom správnom pomere, vždy na koleso, ktoré potrebuje zabrať, už asi ani netreba spomínať. Zmenila sa však elektronická parkovacia brzda (v minulosti ste na jej mieste našli ručnú brzdu). Tá je teraz zabudovaná v zadných strmeňoch bŕzd, čo znižuje jej hlučnosť pri aplikovaní a zvyšuje jej reakčné časy.
MH01402220

Motor 2.5i je benzínový štvorvalec s protibežne umiestnenými piestami (horizontálny, boxer). Jeho objem možno vyčítať už z jeho označenia, je to 2,5l ktoré produkujú na špičke (pri 5.600ot/min) 175 koní. Krútiaci moment je niečo cez 235Nm pri 4.100ot/min. Na tomto motore prebehli zmeny v saní (zmena polohy sacích ventilov a aj ich uhol voči valcom), výfuku a aj v spaľovacom priestore (efektívnejšie spaľovanie menšieho množstva zmesi benzínu a vzduchu).

Prevodovka Lineartronic je upravená a teda ju označujeme za už tretiu generáciu bezstupňovej prevodovky CVT. Konštruktéri znížili trenie v prevodovke, čo má za následok ďalšie zníženie spotreby paliva. Pádla a aj 6 virtuálnych stupňov pri manuálnom zasahovaní do radenia ostali nezmenené. Zmenilo sa však ovládanie prevodovky, ktoré zabezpečuje zmenu prevodového pomeru (v stupňovej prevodovke sú to práve tie stupne) ešte hladším spôsobom ako doteraz.

Bezpečnosť

Subaru si vypočulo rôznu kritiku na ich aktívne proti kolízne prvky. (Netajíme sa tým, že aj naša redakcia zniesla určitú kritiku v tomto smere). To ich však zjavne nabudilo natoľko, že ponúkajú hneď niekoľko nových pomocníkov. EyeSight, čo je v podstate radar, ktorý sleduje auto pred vami a udržuje si pri zapnutom tempomate vzdialenosť od neho, takisto zasahuje do brzdenia v prípade potreby. SRF zapína hmlovky na tej strane, do ktorej natočíte volant a “prisvieťuje” vám tak do zákrut a križovatiek. Súbor zadného a bočného videnia zahŕňa upozornenie na mŕtvy uhol (BSD), upozornenie na prejdenie čiar na cestách (LCA) a na zboku pohybujúce sa osoby, alebo autá pri cúvaní (RCTA).
MH01402270

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj+foto: Subaru

MH01402260  MH01402300 MH01402290  PRIORITY HIGH RES MH01402310 MH01402150 MH01402320 MH01402100 MH01402090 MH01402210  MH01402110 MH01402070 h_LegacyTeaser MH01402120

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.