Audi R18 e-tron quattro – zmeny v pohone 4×4

Označenie Audi R18 e-tron quattro stojí pre súťažný špeciál určený na vytrvalostné preteky (6 až 24 hodinové) v aktuálne najvyššej triede LMP1.
Zmenou pravidiel v tomto roku mohla Audi priniesť novinky aj  v pohone 4×4 svojho stíhacieho vozidla.

“Náskok vďaka technike” nie je u Audi iba slogan, je to celá filozofia tejto značky, ktorú treba brať vážne. Doterajšie súťaže, ktorých sa táto nemecká značka zúčastnila podliehali ich technike. Už v osemdesiatych rokoch minulé storočia dokázala Audi so svojím pohonom 4×4 vyhrávať mnohé rally. V deväťdesiatych rokoch sa značka so štyrmi kruhmi rozhodla opustiť nespevnené cesty a vybrala sa opačným, spevneným smerom rovno do najťažších a najprestížnejších súťaží na asfalte: WEC – vytrvalostné preteky, DTMm Super-Tourenwagen.
V priebehu spomínaného desaťročia prepracovali Nemci svoj náhon na obe nápravy a v terajšom roku môžu tak predstaviť pár noviniek, alebo zmien, ktoré prebehli za posledné roky.

Doteraz mohla Audi v triede LMP1 využívať svoj pohon všetkých kolies iba nad rýchlosť 120km/h čo sa míňalo svojmu hlavnému opodstatneniu využívania tohto pohonu. Náhon na obe nápravy je potrebný v kritickejších – nižších rýchlostiach, ako napr. pri výjazde zo zákruty. Vo vysokých rýchlostiach sa stará o správnu trakciu prítlak vzduchu a ďalšou maličkosťou je, že vysokou rýchlosťou si dovolí ísť pretekár iba ak sú na to dobré podmienky na trati.
Audi-R18-E-Tron-Quattro-2014-fotoshowBigImage-6a9df088-742596

Nová motorovo-generátorová jednotka (MGU) je uložená spolu s diferenciálom vo výške prednej nápravy v monokoku. Dva hriadele spájajú tento systém s prednými kolesami. Pri brzdení sa mení kinetická energia vozidla na elektrickú. Elektrická energia tečie do vylepšeného zotrvačníka s akumulátorom, ktorý je umiestnený v dolnej časti kokpitu vedľa vodiča. Energia získaná späť je pri zrýchľovaní menená späť na kinetickú a ženie tak predná kolesá.
0482742

Hybrdiný pohon je pre rok2014 kompletne prekonštruovaný, Audi nechcela nič nechať na náhodu a iba zlepšovať, pretože konkurencia od Toyoty a najnovšie aj od Porsche nepredstavuje ľahkého súpera napriek doterajším víťazstvám Audi vo WEC. Pohon je teda ešte ľahší Od 2014 je povolený iba jeden elektromotor po dĺžke auta, ten je spojený s prednou nápravou. Naďalej sú tieto diely zabudované do monokoku R18 e-tron quattro.
Zmenám sa nevyhol ani zotrvačník, ktorý pracuje ako rotor pri menení kinetiky na elektrinu.
Audi-R18-E-Tron-Quattro-2014-fotoshowBigImage-c3af2b7-742602 Audi-R18-E-Tron-Quattro-2014-fotoshowBigImage-e3affdb7-742603

Medzi rokmi 1980 a 1997, v časoch kedy sa Audi zúčastňovalo iných typov súťaží so svojimi rally a touren-autami, boli na pohon všetkých kolies využívané mechanické časti ako kardanový hriadeľ medzi prednou a zadnou nápravou. Teraz sa využíva čisto elektronická kontrola nad týmto pohonom na zadnú a prednú nápravu.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj: Audi

About V

One thought on “Audi R18 e-tron quattro – zmeny v pohone 4×4

Leave a Reply

Your email address will not be published.