Prehĺbené testovanie aerodynamiky nového Fordu Mustang

Výrazný a svalnatý dizajn nového Fordu Mustang  podčiarkuje dizajn tejto ikonickej športovej legendy takým spôsobom, že si zachováva charakter, ktorý fanúšikovia očakávajú od tejto značky, zatiaľčo na karosérii bola použitá aerodynamická technológia na zníženie spotreby a zvýšenie účinnosti a výkonu pri používaní vozidla.

Aerodynamika hrá stále významnejšiu úlohu v celkovom vývoji vozidiel. Sila potrebná na prekonanie vzduchu stúpa exponenciálne s rýchlosťou, takže napr. dvakrát väčšia rýchlosť vyžaduje osem krát viac sily od motora len na prekonanie aerodynamického odporu. To znamená, že malé zmeny v aerodynamike môžu mať veľký vplyv na výkon a spotrebu paliva.

Nový Ford Mustang ponúka  elegantno- športový dizajn, veľkú prednú kapotu, presne podľa predlohy prvého Mustangu zo 70. rokov minulého storočia, ktorý zároveň otvoril novú triedu automobilov s názvom Pony Cars. Tento výraz charakterizoval v Severnej Amerike auto, ktoré bolo cenovo dostupné pre širokú verejnosť, malo kompaktné rozmery so športovým dizajnom karosérie s výkonom orientovaným na zábavu a radosť z jazdy.

2015_Mustang_Aerodynamics-720x340

Pokrokové technológie sa vyvíjajú s dobou a výnimkou nie je ani nový Mustang. Ford pre neho vyvinul špeciálne aeroclony, ktoré sú umiestnené pred prednými kolesami a zabezpečujú optimálny prietok vzduchu okolo predných kolesies. Celkový tvar vozidla zabezpečuje vozidlu vo vysokých rýchlostiach vysokú priľnavosť k ceste, čo využijete nielen v priamočiarom smere ale aj v zákrutách.

1402-2015-ford-mustang-front-aerodynamics-side

Dokonca aj negatívne naklonená ‘žraločia’ maska neznamená pre vozidlo zhoršenú aerodynamiku  pretože za ‘grilom’ sú implementované aktívne rolety, ktoré pomôžu Mustangu s novým 2.3-litrovým motorom EcoBoost znížiť odpor aj spotrebu pri vyšších rýchlostiach, keď motor nepotrebuje ďalší chladiaci výkon zo vzduchu. Tieto rolety sa môžu úplne uzavrieť, čo spôsobí, že vzduch sa nedostane do motorového priestoru ale iba nad a okolo kapoty a zväčšuje sa týmto spôsobom prítlak. Však pri maximálnej rýchlosti 250 km/h špičkovej verzie Mustangu 5.0 V8 je tento prítlak potrebný viac ako kedysi.

Autor: Stanislav Frivaldský                     Foto+Zdroj: www.media.ford.com

2015-ford-mustang-aerodynamics-explained-77821-7

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.