Inžinieri kooperujú s lekármi pre vyššiu bezpečnosť vozidiel

Výskumníci nehôd, inžinieri značky Mercedes-Benz a odborníci v oblasti úrazovej chirurgie z kliniky v Stuttgarte budú v budúcnosti spolupracovať na kooperačnom projekte. Cieľom tohto projektu je spoločnou prácou spojiť odborné vedomosti lekárov a nápady inžinierov, a tým znížiť počet a závažnosť zranení pri dopravných nehodách.

„Real Life Safety“ (bezpečnosť v reálnom živote) je názov vedeckého prístupu, pod ktorým sa zlúčili stuttgartská klinika a značka Mercedes-Benz, aby poskytli nové impulzy pre oblasť výskumu nehôd. Zmluva o spolupráci predpokladá partnerskú spoluprácu skúsených lekárov úrazovej chirurgie s výskumníkmi v oblasti nehôd a inžiniermi výrobcu automobilov. Profesor Rodolfo Schöneburg, vedúci pre bezpečnosť vozidla divízie Mercedes-Benz Cars: „Spoločne budeme intenzívne pracovať na tom, aby sme z nových výskumných prístupov odvodili ďalšie potenciály na vylepšenie bezpečnosti dopravy.“

Spoluprácu kliniky Stuttgart s Daimler AG inicioval profesor Dr. Christian Knop, primár kliniky úrazovej chirurgie a ortopédie v nemocnici sv. Kataríny. Riaditeľ kliniky Stuttgart, profesor Dr. Jürgen Graf, sa vyjadril: „Ako pre nemocnicu najvyššieho stupňa starostlivosti je aj našou mimoriadne naliehavou úlohou, aby sme expertízou prispeli k prevencii nehôd. V spoločnosti Daimler AG sme na tento účel našli výnimočného partnera.“

Mercedes-Benz S 63 AMG Coupé  (C 217) 2014

Ako prvý projekt sa rozbehla spoločná úrazová štúdia. V rámci tejto štúdie skúmajú úrazoví chirurgovia stuttgartskej kliniky podľa presne zadaných úloh, akým spôsobom sa pri nehodách zranili cestujúci v osobných motorových vozidlách Mercedes-Benz, aká bola závažnosť ich zranenia a odhadujú zdravotné následky nehôd. Tieto údaje môžu výskumníci nehôd značky Mercedes-Benz dať do súvislosti s vozidlami poškodenými nehodou, a tak oveľa presnejšie ako doteraz analyzovať, ako vznikli zranenia. Okrem toho sa lekári stuttgartskej kliniky pýtajú svojich pacientov, s ich súhlasom, na priebeh nehody. Etická komisia kliniky Stuttgart schválila tento projekt, všetky údaje zostávajú, samozrejme, anonymné.

Ako druhý kooperačný projekt si obaja partneri stanovili úlohu ‒ ďalej vyvíjať virtuálne modely ľudí. Až doteraz boli vyhodnocovacími nástrojmi inžinierov meracie figuríny, takzvané skúšobné figuríny. Modely ľudí v počítači môžu znázorniť biomechanické vlastnosti ľudí oveľa špecifickejšie. Majú slúžiť na to, aby pri vývoji nových produktov poskytli vďaka simuláciám na počítači ešte presnejšie a hlbšie analýzy vzorov nehôd. Na tento účel sa musia virtuálne modely ľudí vymodelovať anatomicky a biomechanicky mimoriadne reálne. Až potom môžu simulácie na počítači poskytnúť výsledky, ktoré sa zhodujú so skutočnosťou.

Tretia oblasť spolupráce sa zameriava na lekárske vyhodnotenie bezpečnostných inovácií – ako napríklad nafukovacieho bezpečnostného pásu (beltbag) značky Mercedes-Benz. Expertízy na základe rozsiahlych skúseností úrazových chirurgov stuttgartskej kliniky by mali sprevádzať takéto nové vývojové prvky v oblasti bezpečnosti s cieľom, aby odborné vedomosti lekárov využili včas.

Vedecky podložené poznatky z výskumov a podrobných vyhodnotení mnohých reálnych nehôd tvoria v Mercedes-Benz už niekoľko desaťročí základ pre vývoj bezpečnostných systémov vo vozidlách. Experti Mercedes-Benz preto v tomto prípade hovoria o Real Life Safety.

Presným vyhodnotením nehôd, ktoré sa skutočne stali, mohli vyvinúť mnohé bezpečnostné systémy, z ktorých profitujú cestujúci v osobných motorových vozidlách a aj ostatní účastníci premávky – začínajúc od deformačnej zóny airbagu alebo PRE-SAFE®, ktoré na základe veľkého potenciálu účinku zachránili mnoho životov, až po moderné bezpečnostné systémy, ktoré odbremeňujú vodiča, v prípade potreby vystríhajú a v ťažkých situáciách poskytujú podporu napríklad prostredníctvom riadiacich impulzov alebo autonómnym brzdením. Mercedes-Benz na základe tohto vedeckého prístupu stále určoval kritéria v oblasti aktívnej a pasívnej bezpečnosti, preto sa stuttgartský výrobca automobilov považuje za priekopníka bezpečnosti.

Zdroj+foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (BR 218) 2014

Brzdný asistent s názvom BAS PLUS vyhodnocuje pomocou radaru a 3D stereo kamery, či nevzniká kritická situácia. Ak áno, upozorní vodiča audiovizuálne, aby začal brzdiť. Ak vodič nebrzdí dostatočnou silou a auto vie, že by ku kolízii došlo, samostatne zvýši tlak v brzdovom obvode a tak zabráni nehode. Toto celé funguje pri rýchlostiach mimo obce, teda od 70km/h až do 200km/h.

 

 

Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (BR 218) 2014

BAS PLUS v kombinácii s PRE-SAFE využíva dáta z radaru a 3D kamery na vyhodnotenie vbehnutia chodcov. Opäť auto v prípade nebezpečenstva upozorní vodiča audiovizuálne. Pri slabom brzdení vodičom zvýši auto tlak v brzdách aby zabránilo zrážke. Ak vodič zlyhá, auto zabrzdí samostatne.

Mercedes-Benz CLS-Klasse Facelift (BR 218) 2014

Mercedesvyužíva mnoho radarov a systémov. Odzadu: MULTI RADAR zaberá na vzdialenosť 80m pod uhlom 16°m vo vzdialenosti 30m pod uhlom 80°; krátky SHORT RADAR zaberá vo vzdialenosti 0,2m-30m pod uhlom 80°; STEREO CAMERA funguje na 500m a s fuknciou 3D na 50m, uhol záberu je 45°; ULTRASONIC ultrazvukový SENSOR je na krátke vzdialenosti 1,2m a 4,5m;  dlhý LONG RADAR s kontorlovaním strednej výšky/pásma je pri 200m na 18° a pri 60m zaberie 60°.

 

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.