Oskar vynálezcov za technológiu Nanoslide

NANOSLIDE®, povrchová úprava valcov na zníženie trenia v spaľovacích motoroch, bola americkým odborným časopisom R&D Magazine vyznamenaná ako jeden zo 100 najdôležitejších špičkových produktov, ktoré boli uvedené na trh v predchádzajúcom roku. Takzvané „Oscars of Invention“ za rok 2014 si začiatkom novembra prevzali v Las Vegas (USA) zástupcovia značky Mercedes-Benz, ako aj partnera spoločnosti Heller Maschinenfabrik GmbH.

Renomované ocenenie je ďalším vyznamenaním za technológiu, ktorá sa podieľa aj na prvom titule majstra sveta konštruktérov pre strieborné šípy značky Mercedes-Benz v histórii Formuly 1. Po jedenástom dvojnásobnom víťazstve sezóny na Veľkej cene USA počas predchádzajúceho víkendu v Austine, Texas, je navyše jasné, že majster sveta pilotov bude sedieť za volantom strieborného šípu značky Mercedes-Benz. Aj v motore V6 turbo vozidla svetového majstra, Mercedes-Benz PU 106A Hybrid, uplatňuje technológia NANOSLIDE® svoje výhody.

NANOSLIDE® je inovatívna metóda na zníženie spotreby paliva, a tým aj emisií CO2 spaľovacích motorov. Na vnútorných plochách valcov v hliníkových kľukových skriniach je nanesená extrémne tenká povrchová vrstva s nízkym trením. Spotreba paliva sa vďaka tomu môže znížiť o viac percent. Pretože predovšetkým v rozsahu čiastočného zaťažovania sa využíva až do 25 % energie paliva na prekonanie trenia vo vnútri motora, dosahujú sa tým úspory spotreby v rozsahu viacerých percent.

V roku 2013 zaviedol Mercedes-Benz patentovanú technológiu zážihových motorov V6 prepĺňaných turbodúchadlom masovo na trhu USA. Súčasne v predchádzajúcom roku uviedla spoločnosť Heller Maschinenfabrik GmbH do prevádzky zmodernizované výrobné zariadenia. Technológia NANOSLIDE® sa medzičasom využíva rovnako v 4-valcových a 8-valcových motoroch najnovšej generácie Mercedes-AMG. NANOSLIDE® uplatňuje svoje výhody aj v aktuálnom motore V6 turbo v Mercedese Formuly 1 – a tým prispela k titulu majstra sveta F1 v pohári konštruktérov ešte pred ukončením sezóny 2014 Formuly 1. Po dvojnásobnom víťazstve na Veľkej cene USA v Austine/Texas si tím zabezpečil aj titul pilota. Ďalšie motory s technológiou NANOSLIDE® budú nasledovať.

Ocenenie R&D 100 Award získal Mercedes-Benz spolu so spoločnosťou Heller Maschinenfabrik GmbH so sídlom v Nürtingene, ktorá ako výrobca obrábacích strojov a kompletných výrobných zariadení ďalej vyvíja a industrializuje všetky stupne procesu s cieľom jeho celosvetového bezpečného využívania v sériovej výrobe. Heller integruje metódu vrátane procesných krokov predbežnej a  dodatočnej úpravy nielen do procesného reťazca výroby motorov, ale zabezpečuje aj príslušne vysokú kvalitu a spoľahlivosť procesu.

R&D 100 Award

Technológia NANOSLIDE®

Prostredníctvom drôtovej elektrometalizácie (LDS) sa na vnútorné plochy valcov v hliníkových kľukových skriniach nanesie extrémne tenká povrchová vrstva na báze zliatiny železa s uhlíkom. Vznikne tým extrémne jemná materiálová štruktúra s mikropórmi, ktorá je veľmi odolná proti opotrebovaniu. Tieto mikropóry zabezpečujú, že počas prevádzky sa na povrchu udržuje jemná vrstva oleja a tým sa dosiahne výrazne nižšia úroveň trenia. Vďaka tomu sa môžu ťažké, niekoľko milimetrov hrubé puzdrá zo sivej liatiny nahradiť hliníkovými blokmi valcov. Výsledkom je zrkadlovo hladký povrch s až do 50 percent zníženým trením medzi piestami, piestnymi krúžkami a obežnou plochou valcov, ako aj úspora hmotnosti viacero kilogramov.

História ocenenia R&D 100 Award

Ocenenie R&D 100 Award, všeobecne známe ako „Oskar za vynálezy“, určuje a odmeňuje 100 technologicky najvýznamnejších produktov uvedených na trh vždy v predchádzajúcom roku. Cena bola po prvýkrát udelená v roku 1963, vtedy ešte s názvom I-R 100 (pôvodný názov magazínu bol Industrial Research). Ocenenie zohľadňuje produkty z oblasti priemyslu, vysokých škôl a z verejne podporovaných projektov. R&D 100 Award tak viac ako 50 rokov oceňuje vývojové novinky a výsledky výskumu v oblastiach nových materiálov a výrobných technológií, chémie, biochémie a fyziky vysokých energií, ako aj inovatívne finálne produkty pre spotrebiteľov.

Medzi inovácie, ktoré boli ocenené od roku 1963, patria blesková kocka (1965), bankomat (1973), halogénová lampa (1974), fax (1975), displej z tekutých krištálov (1980), Kodak Foto-CD (1991), účinná látka lieku proti rakovine Paclitaxel (1993), laboratórium na čipe (1996) a televízor s vysokým rozlíšením HDTV (1998). K novším nositeľom ocenenia patria magnetická rezonančná tomografia (MRT), formovanie kovov na báze lasera a rozhodujúce pokroky pri experimentoch jadrovej fúzie v USA.

Ďalšími víťazmi ocenenia R&D 100 Award 2014 sú, okrem iných, vysokovýkonná nabíjačka hybridných elektrických vozidiel dobíjateľných zo siete (Plug-In Hybrid EV) na báze karbidu kremíka (energetika), snímač filtra pevných častíc RF-DPF (enviromentálne technológie), platforma HP Apollo pre vysokovýkonný počítač (IT), a APAR – radar pre bezpečnosť vozidiel, ako aj 100-stupňový uhol záberu na rozpoznávanie chodcov (Car Communication).

Zdroj+foto: Mercedes-Benz

R&D 100 Award

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.