Subaru XV 2.0D . Zdieľa osud so škaredým káčatkom?

 Najprekvapujúcejšie auto aké sme v redakcii mali! Nízka spotreba, dobré materiály, super podvozok, nízka cena!

Vždy je to ten istý proces. S prebraním vozidla zistíme aj cenu. Podľa ceny potom vytvoríme test, teda používame bežne auto, tak ako by ho mohlo používať 80% populácie (samozrejme ale bez toho, aby sme zadreli turbo, spálili spojku, zničili tlmiče a niečo odtrhli). No a pri aute napr. za 50.000 si začneme všímať, že má nedostatky, pretože všetko v tom aute nesie imaginárnu cenovku „50.000€“ a potom si povieme: „tsss, 50 litrov a nemá to …“. XVéčko začína na 22.690 a testovaná verzia bola za 28.990. Takže už sme nasadali do auta s myšlienkou: “hmmm, ani 30 litrov, no to som zvedavý aká krabička to bude.“

Po pár kilometroch som si dal facku (tomuto ale nemusíte zase veriť), pretože som ho, nechcem povedať, že podcenil, ale…no dobre, podcenil som ho.

_IGP7933

Interiér je totožný s Foresterom (nevieme, či aj rozmerovo). Materiály sú príjemné aj na oko, aj na dotyk. Všetko sa dá ľahko ošetrovať, v Subaru doslova nemusíte hľadieť ako sa voči autu chováte. Materiály, ktoré používajú, sú veľmi odolné. Nič nevŕzga, nič sa špeciálne neprehýba, nič nelieta.

Miesta je všade dostatok, vpredu, vzadu. Vzadu je viacej miesta aj ako v luxusnom GLA od Mercedesu, ktoré sme nedávno testovali. Odkladacieho priestoru je takisto požehnane. Keď natáčame Subaru (akékoľvek), nikdy nemáme problém, kde umiestnime kamery a foťáky, nič nie je stiesnené. Dobre, uznávam, XV sa nechytá na Forester čo sa týka miesta, no sú to iné triedy!

A ten ich „multimediálny“ systém zbožňujem. Je to iba obyčajné bluethoot rádio, no spáruje hocijaký telefón bez rozdielu farby a národnosti, spustí čo chcete a je to rýchle. To je odkaz Subaru všetkým super-duper-ultra-mega-interaktívnym-extravagantným-multimediálnym systémom:“mám vaše dotykové ovládania na háku spolu s vaším pripojením na internet. Ja som rýchly, ja som spoľahlivý!“

_IGP7946

Šaty robia človeka, plechy robia auto

Mrzí ma jedno, že Subaru XV nie je arogantnejšie, športovejšie, nabrúsenejšie na lacnú konkurenciu. Totižto, každý sa radšej obzrie po bárbinke, ako po elegantne zladenej žene. A to isté platí pri autách. Postavte vedľa XV niečo lacnejšie s LEDkami, so superformovanými dverami a s tmavými sklami. Dám ruku do ohňa za to, že 9 z 10 bude obdivovať tú krásku. Nik však nevie, že zvnútra je to auto (ako aj tá barbinka) plné umeliny a faloše a že vám neostane verné, že mu LEDky zachviľu zlyhajú, že vás neochráni naplno pri nehode. XVéčko má normálne svetlá no cena tejto technológii zodpovedá a vy nemusíte meniť celý počítač v aute spolu s jednou žiarovkou. XV má 5 hviezdičiek v nárazových testoch.

_IGP7870

Ja byť mladé XV, tak chcem šiltovku (otočenú dozadu), chcem anténu-plutvu, chcem agresívne bixenónové svetlomety a chcem pluť na takúto konkurenciu, pretože mám na to.

Napriek tomu vyzerá auto úhľadne, krycie plasty sú na správnych miestach a je tak príjemné jednoduché a vďačné za akúkoľvek maličkosť/ozdobu na sebe.

Subaru Symmetrical AWD

e374074-lg_img

Cestou do terénu sme ešte na križovatke zachytili rozhovor nášho XV s nejakým Nemcom s dákymi nedokončenými olympijskými kruhmi. „Ich bin to najlepšie auto, som agressiv, som sprotlich, som quadro, vybucham ty kedykoľvek!“ a XV s kludom samuraja: „Mladý, prosím, nekrič po mne, moje reakcie na plyn sú nezrovnateľne rýchlejšie s tými tvojimi. O tom že máš 4×4 vieme iba z reklamy, nie z reálneho brázdenia po svete. A vláčiš si výfuk po zemi! Kde ty chceš ísť do rozbitého mesta, alebo dokonca do terénu? Ostaň v garáži, ešte si doškriabeš okrasnú fóliu.“ A tak sme po ich dialógu odfrčali do hory, kde sme zapadli, plakali a nakoniec sa aj vyhrabali. Výsledok jazdy je teda nasledovný:

Priechodnosť terénom? – skvelá! Terénne schopnosti? – pohon 4×4 je wau, chýba redukcia (no dá sa v inej verzii zakúpiť) a neobúvajte mu letné pneumatiky (ako my), to je ako keď idete tlačiť auto v šľapkách.

Jazdné vlastnosti na asfalte? – brilantné, boxer motor dáva autu tak nízko ťažisko, že nižšie by už ťahal olejovú vaňu po ceste.

_IGP7895

Skutočne keď sa tak ohliadnem po autoparku ktorý je dnes vo svete ponúkaný, tak do ľahkého terénu by som si vybral XV, alebo GLA. Oba modely s redukciou a terénnymi pneumatikami a potom pozriem na ich hodnotu, či budem ničiť auto za 40 tisíc, alebo auto za 20 tisíc a vyhráva XV.

Vyhodnotenie

Pravdou je, že drahšie=luxusnejšie autá majú viacej tlmiacej hmoty po celom aute. Luxusné autá majú aktívny tempomat a majú pohodlnejšie sedačky na dlhšie trasy. No hovoríme o minimálnom rozdiele 10.000 a v takom prípade môžeme rovno skočiť na Outback od Japoncov. Ak však hľadáte niečo lacné, maximálne všestranné, spoľahlivé, rýchle, s výborným motorom a prevodovkou a podvozkom a náhonom kolies, vedzte, že nič lepšie nenájdete.

XV ponúka neuveriteľne vyvážený pomer cena/výkon/spoľahlivosť.

Motor nejdem ani rozoberať, veď je to už tretí krát čo máme Subaru Boxer diesel. Spomeniem však spotrebu, pretože so Subaru spravím vždy nižšiu aká je písaná na letáčikoch. Dámy, páni, so 6 stupňami v útrobách manuálnej prevodovky a s dvojlitrovým motorom som spravil kombinovanú spotrebu na sto kilometrov 4,6l.

digital post production: Ole Bunger www.pixoleb.com

Autor+foto: Vladislav Baniari;

parametre rozmery parametre motorizacia

_IGP7864 _IGP7865 _IGP7866 _IGP7867 _IGP7869  _IGP7874 _IGP7881 _IGP7883 _IGP7887 _IGP7890  _IGP7898 _IGP7902 _IGP7904 _IGP7905 _IGP7908 _IGP7909 _IGP7914 _IGP7919 _IGP7924 _IGP7928 _IGP7931  _IGP7934 _IGP7937 _IGP7942 _IGP7944  _IGP7947 _IGP7952 _IGP7954 _IGP7956 _IGP7962 _IGP7965 _IGP7967 _IGP7968

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.