Len sa mu smejte a on vám odtrhne hlavu. CLA 45 AMG Shooting Brake

Mercedes-AMG pokračuje vo svojej ofenzíve modelov: CLA 45 AMG Shooting Brake značky Mercedes-Benz je po úspešných modeloch A 45 AMG, CLA 45 AMG a GLA 45 AMG už štvrtý kompaktný vysokovýkonný automobil a fascinuje jedinečnou koncepciou priestoru a bezkonkurenčnou kombináciou očarujúcej dynamiky jazdy, vysokej vhodnosti na každodenné používanie a veľkou individualitou.

Avantgardná koncepcia interiéru modelu CLA 45 AMG Shooting Brake vzbudzujúca pozornosť ponúka ďalšiu atraktívnu možnosť vstúpiť do fascinujúceho sveta AMG. 2,0-litrový turbomotor je s výkonom 265 kW (360 k) a maximálnym krútiacim momentom 450 newtonmetrov celosvetovo najsilnejší sériovo vyrábaný štvorvalcový motor.

„Pretrvávajúci vysoký dopyt po našich výkonných kompaktných modeloch nám potvrdzuje, že sme s novým modelom CLA 45 AMG Shooting Brake predstavili ďalšie výnimočne dynamické vysokovýkonné vozidlo,“ hovorí Tobias Moers, predseda vedenia spoločnosti Mercedes-AMG GmbH. „Mercedes-AMG tak disponuje najrozmanitejšou ponukou v tomto segmente. Model CLA 45 AMG Shooting Brake fascinuje najvyšším výkonom a hospodárnosťou, dynamikou jazdy, ako aj vhodnosťou na každodenné používanie, a všetko je spolu zabalené do výnimočného tvaru.“

Štvrtý kompaktný vysokovýkonný automobil Mercedes-AMG nasleduje filozofiu úspešného modelu CLS 63 AMG Shooting Brake. Podobne ako tento model, tak aj CLA 45 AMG Shooting Brake vstupuje na scénu ako športové vozidlo s piatimi miestami na sedenie a veľkou zadnou kapotou. Úlohu individuálneho, extravagantného vzoru pre znalcov zohráva toto päťdverové vozidlo s dokonalosťou: Štýlový, silný a úzko spätý s duchom doby, spĺňa kompaktný model Shooting Brake od AMG zvýšené nároky na dizajn a dynamiku.

Mercedes-AMG CLA 45 Shooting Brake (X 117) 2014

Napriek športovo-progresívnemu vzhľadu s plochým dozadu sa znižujúcim obrysom strechy, nízkou kabínou, dlhou kapotou motora, výstrednou vysokou hornou hranou obloženia dverí a dynamickou zadnou časťou – sa z hľadiska vhodnosti na každodenné používanie nemusia prijímať žiadne kompromisy: vďaka svojmu variabilnému batožinovému priestoru s veľkosťou do 1354 litrov a vďaka väčšiemu priestoru nad hlavou v porovnaní so štvordverovým kupé je model CLA 45 AMG Shooting Brake suverénnym spoločníkom počas všedného dňa. Súčasne pozýva na aktívne strávenie voľného času a podmaňuje si športovo aktívnu cieľovú skupinu, ktorá si vychutnáva životný štýl orientovaný na dizajn a permanentne vyhľadáva nové trendy.

Výnimočný litrový výkon, nízka spotreba paliva

Požiadavky na vysokú dynamiku spĺňa model CLA 45 AMG Shooting Brake pomocou atraktívneho technického balíka. Celosvetovo najsilnejší sériovo vyrábaný štvorvalcový turbomotor očaruje vynikajúcim výkonom 133 kW (181 k) na liter zdvihového objemu a zrýchli model CLA 45 AMG Shooting Brake z nuly na 100 km/h za 4,7 sekundy. So spotrebou paliva 6,9 litra na 100 kilometrov (NEJC celkovo) potvrdzuje Mercedes-AMG súčasne svoju úlohu priekopníka v oblasti hospodárnosti. Ďalšou technickou novinkou je 7-stupňová športová prevodovka AMG SPEEDSHIFT, pohon všetkých kolies AMG Performance 4MATIC s plne variabilným rozdelením krútiaceho momentu, výkonná brzdová sústava a podvozok špeciálny vyvinutý od náprav až po nastavenie.

Ako vysokovýkonný agregát rodiny motorov BlueDIRECT disponuje 2,0-litrový štvorvalcový turbomotor AMG priamym vstrekovaním benzínu vedeným lúčom. Vstrekovanie benzínu do štyroch spaľovacích priestorov prebieha prostredníctvom centrálne umiestnených piezoelektrických vstrekovačov so vstrekovacím tlakom 200 barov. Kombinácia viacnásobného vstrekovania a viaciskrového zapaľovania výrazne zlepšuje využitie paliva a zvyšuje termodynamický stupeň účinnosti, čo vedie k nízkym emisiám spalín. Už dnes preto model CLA 45 AMG Shooting Brake spĺňa emisnú normu Euro 6 vrátane regulácie o maximálnej emisii častíc, ktorá vstúpi do platnosti od roku 2016. V júni tohto roku si štvorvalcový turbomotor zabezpečil na „Engine of the Year Awards 2014“ suverénne dvojité víťazstvo v kategóriách „Nový motor 2014“ a „1,8 litra až 2 litre“. 2,0-litrový turbomotor AMG je technicky príbuzný so 4,0-litrovým motorom V8 s dvoma turbodúchadlami s výkonom 375 kW (510 k nového modelu Mercedes-AMG GT).

Mercedes-AMG CLA 45 Shooting Brake (X 117) 2014

Turbodúchadlo Twinscroll a športová výfuková sústava s klapkou spalín

Použitie turbodúchadla Twinscroll, maximálne otvorenie výfukovej sústavy a moderná stratégia vstrekovania vedú k spontánnemu vyvíjaniu plniaceho tlaku a rýchlej tvorbe krútiaceho momentu už aj pri nízkych otáčkach. Pozitívny vedľajší účinok: z technológie Twinscroll profituje aj spotreba paliva a emisie spalín. S maximálnym plniacim tlakom 1,8 barov sa 2,0-litrový štvorvalcový turbomotor AMG nachádza na špičke aj v tomto bode. Športová výfuková sústava s automaticky ovládanou výfukovou klapkou rieši cieľový konflikt medzi citeľnou dynamikou a typickou použiteľnosťou vozidla značky Mercedes na dlhých trasách: zvuk motora sa prezentuje decentne pri rovnomernej jazde, pri rýchlom zrýchľovaní a pri využití funkcie medziplynu naopak typicky pre AMG a emocionálne.

7-stupňová športová prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT

7-stupňová športová prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT disponuje tromi samostatnými jazdnými programami, funkciou medziplynu závislou od jazdného programu a funkciou RACE START pre najlepšie možné hodnoty zrýchlenia. K silným stránkam dvojspojkovej prevodovky patria spontánna zmena prevodového stupňa bez prerušenia trakčnej sily, na mieru šitá stratégia regulácie na báze funkcií AMG SPEEDSHIFT, vysoký komfort radenia prevodových stupňov, ako aj vysoká hospodárnosť. Časy preradenia v manuálnom režime „M“ a v športovom programe „S“ sa pohybujú na typickej športovej úrovni.

Krátkodobým a presne definovaným prerušením zapaľovania a vstrekovania pri plnom zaťažení je radenie v režimoch „M“ a „S“ ešte rýchlejšie a akusticky emocionálnejšie. Riadenie prevodovky pritom využíva výhody technológie priameho vstrekovania až na fyzikálne hranice: skrátený reakčný čas motora vedie k ešte presnejšiemu prerušovaniu vstrekovania. Účinok: rýchlosť radenia a emocionálny zvukový zážitok majú vysoký potenciál fascinácie.

V režime „C“ (Controlled Efficiency) podporujú jazdu s dôrazom na komfort a spotrebu mäkko dimenzované charakteristiky prevodovky a motora. V režime „C“ je okrem toho aktívna funkcia ECO štart – stop. Ďalšou špecialitou na zvýšenie dynamiky a radosti z jazdy je takzvaný „krátkodobý program M“ – analogicky k novému športovému vozidlu Mercedes-AMG GT.

Pohon všetkých kolies AMG Performance 4MATIC

AMG Performance 4MATIC – tento inovatívny variant pohonu všetkých kolies sa postará o najlepší pomer dynamiky, trakcie a efektívnosti v každej jazdnej situácii. Umožňuje to plne variabilné rozdelenie krútiaceho momentu, ktoré siaha od pohonu iba predného náhonu až po rozdelenie 50 na 50 percent.

Silu 2,0-litrového štvorvalcového turbomotora AMG prenáša dvojdielny kĺbový hriadeľ na zadnú nápravu. Na zabezpečenie vhodného rozloženia hmotnosti je elektrohydraulicky ovládaná lamelová spojka prepojená s diferenciálom zadnej nápravy. Riadenie lamelovej spojky rozpozná, kedy dochádza k preklzu na prednej náprave. Okamžite a bez toho, aby to vodič pocítil, stlačí hydraulické čerpadlo balík lamiel dohromady a podľa potreby prenesie krútiaci moment motora na zadné kolesá.

Rozdelenie sily je dimenzované plne variabilne: v normálnom režime jazdy je model CLA 45 AMG Shooting Brake na cestách s predným náhonom na zabezpečenie optimálnej hospodárnosti. Podľa jazdného stavu a požiadavky vodiča rozdelí variabilný pohon všetkých kolies krútiaci moment medzi prednú a zadnú nápravu až do pomeru 50 na 50 percent.

3-stupňové ESP® ponúka jazdné programy na mieru: „ESP ON“, „SPORT Handling Mode“ a „ESP OFF“, ktoré sa môžu aktivovať stlačením tlačidla.

Športový podvozok a vysokovýkonná brzdová sústava

Ako u iných kompaktných vysokovýkonných automobilov AMG sa aj v modeli CLA 45 AMG Shooting Brake používa nákladná technológia náprav. Nápravy AMG majú vpredu samostatný strmeň nápravy a špecifickú elastokinematiku. Všetky ložiská nápravy sú v porovnaní so sériovými vozidlami vyhotovené tuhšie. Výsledkom týchto opatrení je spontánnejšia, priamejšia zatáčavosť a ovládateľnosť vozidla a vyššie priečne zrýchlenie. Podvozok AMG so špecificky vyladenými pružiacimi/tlmiacimi prvkami a silnejšie dimenzovanými stabilizátormi umožňuje vysokú priečnu dynamiku a zabezpečuje znížené priečne kolísanie v rýchle prechádzaných zákrutách.

Presnú ovládateľnosť zabezpečuje športové parametrické riadenie AMG. Špecifická vysokovýkonná brzdová sústava so vzduchom chladenými a perforovanými brzdovými kotúčmi na všetkých kolesách spomaľuje spontánne a spoľahlivo.

Mercedes-AMG CLA 45 Shooting Brake (X 117) 2014

Športovo-progresívny dizajn AMG

Model CLA 45 AMG Shooting Brake urobí dojem športovo-progresívnym dizajnom. Prednosti z pohľadu spredu sú: maska chladiča s nápisom AMG a dvojitou lamelou v titánovej sivej matnej farbe, ako aj pre značku typický spojler predného nárazníka s farebne zvýraznenými rozdeľovačmi prúdenia. Výrazné čierne lemy obklopujú veľké, vonkajšie otvory na prívod vzduchu. Pri pohľade zboku sa o športovú dominanciu postarajú bočné obloženia prahov dverí s vložkami v titánovej sivej matnej farbe a nápisy TURBO AMG na predných blatníkoch. Alternatívne k sériovo dodávaným diskom z ľahkej zliatiny s dizajnom piatich zdvojených lúčov, titánový sivý lak, leštené s rozmermi 8 x 18 palcov s pneumatikami 235/40 R 18 sa dodávajú aj rôzne disky z ľahkej zliatiny vo formáte 8 x 19 palcov s pneumatikami 235/35 R 19.

Pretiahnutá, dozadu sa znižujúca strešná línia je ukončená atletickou, silnou zadnou časťou. Exkluzívne vyhradený pre top model AMG je strešný spojler s odtrhovou hranou. Tento približne tri centimetre vysoký, takzvaný gurney-flap znižuje aerodynamický vztlak, ktorý môže vznikať pri vysokých rýchlostiach a tak zlepšuje povrchovú priľnavosť zadnej nápravy. V čiernej vložke difúzora sú integrované pochrómované koncovky výfuku s dvojitým dizajnom športovej výfukovej sústavy. Ozdobné prvky v titánovej sivej matnej farbe a spojler zadného nárazníka s vizuálnymi bočnými otvormi výstupu vzduchu vytvárajú ďalšie vizuálne prvky.

Dynamika a exkluzivita aj v interiéri

Pre Mercedes-AMG typické charakteristické znaky – dynamika a exkluzivita – nachádzajú uplatnenie aj v interiéri modelu CLA 45 AMG Shooting Brake. Kvalitné prvky vytvárajú športové sedadlá v imitácii kože ARTICO/mikrovlákno DINAMICA s červenými kontrastnými ozdobnými švami a červenými bezpečnostnými pásmi designo, dole sploštený multifunkčný športový volant s radiacimi páčkami a jednotka AMG DRIVE UNIT v stredovej konzole. Model CLA 45 AMG Shooting Brake disponuje hliníkovým ozdobným prvkom s pozdĺžnym výbrusom, piatimi vetracími dýzami s červeným prstencom, ako aj združeným prístrojom vo vzhľade dvoch tubusov. Centrálny farebný displej obsahuje hlavnú ponuku AMG vrátane funkcie RACETIMER a úvodnej obrazovky AMG.

Do sériovej výbavy ďalej patria (výňatok):
• ADAPTIVE BRAKE
• ATTENTION ASSIST
• COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS
• ESP® Asistent dynamického prejazdu zákrutou
• Aktívna kapota motora
• Prahové lišty AMG z brúsenej ušľachtilej ocele vpredu
• Podlahové rohože AMG
• Bixenónové svetlomety
• Multimediálny systém Audio 20 USB
• Športové pedále z brúsenej ušľachtilej ocele

Mercedes-AMG CLA 45 Shooting Brake (X 117) 2014

S exteriérovým balíkom Carbon, balíkom AMG Night a balíkom AMG Exklusiv môže zákazník dopriať svojmu modelu CLA 45 AMG Shooting Brake ďalšie individuálne prvky.

Ďalšie zaujímavé výbavy na želanie v prehľade (výňatok):
• Strmeň brzdy, červený lak a s čiernym nápisom AMG
• Teleso vonkajšieho zrkadla z uhlíkových vlákien
• Ozdobný prvok z uhlíkových vlákien
• Výfuková sústava Performance
• Volant Performance
• Sedadlá Performance
• 8 x 19 palcové disky z ľahkej zliatiny s mnoholúčovým dizajnom, matný čierny lak a leštený lem ráfika s pneumatikami 235/35 R 19
• COMAND Online
• Dno ložného priestoru s hliníkovými lištami a uzamykateľnou hliníkovou rukoväťou
• Tempomat s reguláciou odstupu DISTRONIC PLUS vrátane COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS
• Balík na jazdenie v jazdných pruhoch vrátane asistenta udržiavania jazdného pruhu a asistenta sledovania mŕtveho uhla
• Zadná kapota EASY-PACK
• Intelligent Light System
• Balík ložného priestoru
• Panoramatická posuvná strecha elektrická vo vyhotovení zo skla

Mercedes-AMG CLA 45 Shooting Brake (X 117) 2014

OrangeArt Edition – štýlová dynamika s výraznými kontrastmi

S výrazným dizajnom predstavuje limitovaný špeciálny model CLA 45 AMG Shooting Brake OrangeArt Edition pri svojom uvedení na trh napínavé prvky. Športovú líniu zdôrazňujú vybrané prvky dizajnu v grafitovej šedej matnej farbe nad bočným obložením prahov dverí. Výrazný vzhľad zabezpečia oranžové prvky v maske chladiča AMG, na vonkajších zrkadlách a v ozdobnom prvku spojlera zadného nárazníka, ako aj balík Night s dizajnovými prvkami v čiernej farbe a pochrómovanými koncovkami výfuku. S tým sú zladené disky z ľahkej zliatiny s mnoholúčovým dizajnom, matný čierny lak. Lem ráfika je lakovaný na oranžovo, vkusne zladené sú oranžové/čierne kryty nábojov kolies so vzhľadom centrálnej matice. Aj bixenónové svetlomety sa predstavujú so zladeným zvýrazňujúcim prstencom.

Exkluzívna dynamika sa ukazuje v interiéri vďaka výrazne kontúrovaným sedadlám Performance s čalúnením koža/mikrovlákno DINAMICA čierna s oranžovými kontrastnými ozdobnými švami a čiernymi bezpečnostnými pásmi s prispôsobenými výraznými pásmi. Volant Performance v mikrovlákne DINAMICA s oranžovými kontrastnými ozdobnými švami a zodpovedajúcim označením na pozícii 12. hodiny, ako aj voliaca páka AMG E SELECT tiež zvýrazňujú exkluzivitu ako špecifický ozdobný prvok OrangeArt Edition. Jemné detaily ako opakujúci sa kontrastný ozdobný šev a exkluzívna plaketa Edition na jednotke AMG DRIVE UNIT sprostredkujú radosť z niečoho výnimočného. Okrem modelu CLA 45 AMG Shooting Brake je ako OrangeArt Edition k dispozícii aj model CLA 45 AMG kupé.

Svoju trhovú premiéru oslávi model CLA 45 AMG Shooting Brake v marci 2015 na medzinárodnom autosalóne v Ženeve, uvedenie na trh sa odštartuje tiež v marci 2015.

Zdroj+foto: Mercedes-Benz

Mercedes-AMG CLA 45 Shooting Brake (X 117) 2014    Mercedes-AMG CLA 45 Shooting Brake (X 117) 2014

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.