Yamaha Tenere 700. Ostré enduro na cestovanie

Niektorí vyznávači enduro výjazdov čakali na model Tenere 700. Čakali naň z dvoch dôvodov, buď im konkurencia s podobnými modelmi nevyhovuje, alebo im nevyhovuje model Tenere 1200 kvôli veľkosti.

Hnaná známym motorom CP2

Začneme srdcom motorky, motorom. Je ním známy motor CP2, umiestený aj v MT-07, s dvomi valcami umiestnenými v rade vedľa seba a v tomto prípade s výkonom 74 konských síl. Jeho objem je 689ccm a aj keď sa jedná o motor predstavený v roku 2014, je stále aktuálny a nič mu nechýba čo do reakcií a príjemnej jazdy. Výkon sa môže zdať niekomu malý na cesty, ale treba si uvedomiť, že do terénu je ho viac ak oho ponúka motokrosová YZ450F. A v skutočnosti ho ani na tie cesty nie je málo.

Motor sa krásne ťahá a plynom, vysoké otáčky mu sedia a v teréne, pri výjazdoch, alebo zákrutách sa nemusíte báť ho točiť. Naopak pre tých, ktorý sa budú s motorom a motorkou ako takou zoznamovať, krútiaci moment 68Nm im bohate postačí na to, aby ich potiahol vo vyšších prevodových stupňoch aj z nižších otáčok motora.

V spojení so zadným kolesom cez reťaz, ale bez kontroly trakcie potrebujete byť pri tak výkonnom motore na mokrých cestách ostražitý, aby ste zadné koleso na výjazde zo zákruty náhodou nepretočili. Našťastie je motorka ako celok čitateľná, k čomu sa dostaneme v ďalších riadkoch.

CP2 je štandardne dodávaný motor v spojení so 6-stupňovou prevodovkou a so štandardnou mokrou spojkou ovládanou klasickým oceľovým lankom, ktoré si v prípade poruchy veľmi ľahko vymeníte (mám skúsenosti so servisom hydraulickej spojky a nie je to zrovna práca na 5 minút). Prevodovke sa nedá nič vytknúť, pracuje veľmi dobre.

Na tomto konkrétnom kuse išli radiť prevodové stupne krásne, bez škrabnutia, smerom hore bez spojky. Smerom dole to nebolo už také hladké a od trojky po jednotku sa to niekde zasekávalo. Čo sa nestávalo vždy a vychádzam z toho, že keďže sa jednalo o testovací motocykel, že už čosi/ktosi s motorkou niečo robil.

Rám a podvozok

Rám Tenere 700 je vytvorený zváraním oceľových rúr. Napodiv nešli v Yamahe cestou odlievaných rámov z hliníkových zliatin, ako u svojich motokrosových modelov, na druhú stranu, oceľové rúry ponúkajú dlhú životnosť pri prijateľnej hmotnosti. Celková hmotnosť motorky je 204kg bez kufrov, ale s náplňami.

Motorka je nie vysoká, ale je extra vysoká. Výška sedla v jeho najnižšej časti je 875mm. To sa zdá veľa už aj motokrosovým jazdcom. To vidím ako malú prekážku pre nízkych jazdcov, tí si budú možno chcieť dať motorku znížiť. Na druhú stranu má motorka vysokú svetlú výšku, až 240mm a s ochranným krytom pred aj pod motorom sa nemusíte báť nejakých kameňov, alebo kmeňov. Základný kryt motora je dodávaný s motorkou, ale určite by som objednal väčší kryt, aby ochránil naozaj všetko.

Predná vidlica je otočená smerom dole, podobne ako u motokrosových motoriek a ostrých endúr. Je to z dôvodu lepšieho spracovania nárazov a prenosu deformačnej energie na potrebné súčiastky. Dá sa na nej nastaviť tlmenie. Jej činnosť je v poriadku, ale je mi jasné, že niektorí jazdci si dajú dovnútra tlmičov spraviť radšej patróny od nejakého renomovaného výrobcu. S tým už praví nadšenci už počítajú pri kúpe.

Zadný centrálny tlmič je nastaviteľný v určitom rozsahu. Zadný aj predné tlmiče sú nastavené dobre aj do terénu aj na asfalt. Ťažko sa hľadá nejaká rozumná cesta v týchto dvoch odlišných smeroch, ale Yamaha tú cestu našla. V asfatlových zákrutách motorka trošku svojsky pláva, ale dá sa na to zvyknúť a táto reakcia sa nemení na nečitateľnú. V teréne sa naopak tlmiče vyžívajú.

Zadná aj predné brzdy sú s ABS, ktoré sa dá ale ľahko vypnúť jedným tlačidlom Off-road. To potrebujete vypínať, aby brzdy brzdili podľa vašej potreby na šmykľavom povrchu. Mnohým motorkám a dokonca aj autám, s ktorými sa dá ísť do ľahkého terénu chýba a vznikajú tak kritické situácie, kedy stojíte na brzdách, ale ABS nedovolí brzdiť. Na Tenere 700 je to vyriešené ukážkovo.

Predné brzdové kotúče majú priemer 282mm a zadný kotúč priemer 245mm. V teréne by vám vpredu postačil aj jeden kotúč, ale samozrejme na asfalte oceníte aj ten druhý kotúč.

Štandardne sú pri kúpe obuté pneumatiky Pirelli Scorpion Rally STR. V motokrose sme veľmi spokojní s pneumatikami Pirelli Scorpion. Scorpiony majú vďačnú zmes na rôzne typy povrchov a ich jediná nevýhoda je, že sa rýchlejšie opotrebovávajú. Na druhú stranu je to nízka daň za to, že máte stále bezpečný styk s podkladom.

Vpredu sú pneu o veľkosti 90/90 R21 a vzadu 150/70 R18.

Čo sa dá s motorkou robiť?

Pri teste som jazdil na 90% po asfalte a 10% bol len ľahký terén. Vzhľadom na to, že jazdím motokros, tešil som sa, že s Tenere 700 vymetiem nejaký ten tobogán, ale počasie bolo neúprosné a moje jazdecké schopnosti príliš slabé na to, aby som s motorkou bez padacieho rámu šiel suverénne do terénu.

Jestvuje ale mnoho doplnkov pre túto motorku, od rôznych maličkostí ako vyhrievané rukoväte, nálepky na 16l nádrž pre stlmenie vibrácii do kolien, až po kufre a chrániče.

A to čo sa dá s motorkou robiť, keď ju dostane do rúk dobrodruh sa pozrite vo videu. Hlavou krútil aj trialový jazdec.

Spôsob spracovania a kvalita/cena

Motor CP2 je overený a vieme, že je trvácny. Rámy Yamahám nepraskajú, samozrejme ak používate motorku v rozumovo prípustnej rovine. Brzdy sú od Brembo, tiež overená značka. Takže predpoklad je, že motorka s chráničmi vydrží aj hrubé zaobchádzanie v teréne.

LED svetlá svietia výborne a nie je potrebné za každú cenu dokupovávať doplnkové svetlomety.

Cenovkou od 9690€ s DPH nie je motorka lacná, ale rozhodne je konkurencieschopná.

Galéria Yamaha Tenere 700

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.