Sto miliónov na rozšírenie výrobných kapacít Li-Ion batérií

Daimler AG rozširuje kapacity na výrobu lítium-iónových batérií a v nasledujúcich rokoch plánuje investovať približne 100 miliónov eur do svojej dcérskej spoločnosti Deutsche ACCUmotive. V tejto výrobnej prevádzke v saskom meste Kamenz sa momentálne buduje nová výrobná hala, jej výstavba by mala byť ukončená v polovici roku 2015.

„Do budúcich rokov počítame s vysokým a neustálym nárastom dopytu po batériách vyrábaných v Deutsche ACCUmotive,“ povedal Frank Blome, konateľ Deutsche ACCUmotive, v pondelok pri slávnostnom ukončení základnej stavby a zastrešení novej výrobnej haly, na ktorom sa okrem ministerského predsedu spolkovej republiky Sasko Stanislawa Tillicha zúčastnili ďalší hostia z oblasti politického a hospodárskeho života. Po ukončení tretieho stupňa výstavby bude Deutsche ACCUmotive v meste Kamenz disponovať takmer 20 000 m² výrobných a logistických plôch – čo je plocha štyrikrát väčšia v porovnaní so zahájením výroby v roku 2011.

Richtfest ACCUmotive

„Výroba batériových systémov firmou Deutsche ACCUmotive GmbH v meste Kamenz prispeje v značnej miere k rozšíreniu pôsobnosti Saska, spolkovej krajiny zameranej na automobilový priemysel, v oblasti elektromobility a technológie automobilových batérií. Preto ma teší, že v spoločnostiach, akou je Deutsche ACCUmotive GmbH tu v meste Kamenz, sa realizuje investícia vo výške sumy vyjadrenej trojciferným číslom v miliónoch,“ vyjadril sa p. Tillich. „Rozširovanie spoločnosti je taktiež dôkazom skutočnosti, že spolková krajina Sasko nám má ako lokalita s možnosťou inovačného rozvoja čo ponúknuť. S excelentným výskumom zameraným na potreby priemyslu, na ktorý sa orientujú technické univerzity, odborné vysoké školy a výskumné ústavy, ako aj s odborníkmi s veľmi dobrým vzdelaním. To všetko sú najlepšie predpoklady na plánovanie a realizovanie investícií, tu, v meste Kamenz, ako aj v celkom slobodnom štáte Sasko,“ hovorí ministerský predseda.

Richtfest ACCUmotive

Deutsche ACCUmotive bola založená v roku 2009 na vývoj a výrobu lítium-iónových batériových systémov do automobilov. Spoločnosť je stopercentnou dcérskou spoločnosťou Daimler AG. Výskumné a vývojové aktivity Deutsche ACCUmotive sú koncentrované do Nabernu v širšom regióne mesta Stuttgart, výroba do saského mesta Kamenz. Sériová výroba bola zahájená v roku 2011. Dcérska spoločnosť koncernu Daimler dodáva lítium-iónové batérie pre aktuálny smart fortwo electric drive, ako aj pre hybridné varianty automobilov Triedy S, E a C značky Mercedes-Benz. Počet lítium-iónových batérií vyexpedovaných do dnešného dňa dosiahol viac ako 50 000 kusov.

Deutsche ACCUmotive GmbH & Co. KG, Kamenz: Produktion von Lithium-Ionen-Batteriesystemen für automobile Anwendungen. / Deutsche ACCUmotive GmbH & Co. KG, Kamenz: Production of lithium ion battery systems for automobile applications.

„Spoločnosť Deutsche ACCUmotive bude vyrábať lítium-iónové batérie pre nasledujúce elektrické verzie modelov smart fortwo a forfour od roku 2016, ako aj pre budúce hybridné modely automobilov značky Mercedes-Benz,“ informoval Blome. „Vývoj a výroba našich lítium-iónových batérií je konkurencieschopná v každom ohľade. V spoločnosti Deutsche ACCUmotive vykazujeme zisk, píšeme „čierne čísla“.“ Preto bude Kamenz spolu s vývojovým strediskom Nabern zohrávať ako špičková prevádzka v koncerne Daimler naďalej podstatnú úlohu v oblasti vysokovýkonných batérií pre alternatívne pohony – od hybridných modelov až po elektromobily.

Deutsche ACCUmotive GmbH & Co. KG, Kamenz: Montage von Kühlschläuchen an Batteriemodulen. / Deutsche ACCUmotive GmbH & Co. KG, Kamenz: Assembly of cooling hoses on battery modules.

Ďalšie šance rastu mimo automobilového odvetvia sa pre Deutsche ACCUmotive ponúkajú vstupom do obchodu so stacionárnymi aplikáciami. V tejto oblasti tvoria autobatérie technologickú bázu pre vývoj stacionárnych akumulátorov. Vďaka škálovateľnosti systémov je možné využívať lítium-iónové batérie tak vo veľkopriemysle na stabilizovanie sietí a vyhladzovanie špičkových zaťažení (peakshaving), napríklad u výrobcov elektrickej energie, ako aj v domácnostiach napríklad v prípade fotovoltaických zariadení. Deutsche ACCUmotive je schopná už dnes profitovať z úspor z veľkosériovej výroby vďaka sériovej výrobe autobatérií a získavať body v automobilovom priemysle dosahovaním vysokých bezpečnostných štandardov. Spoločnosť je vlastníkom certifikátu zodpovedajúc norme ISO TS 16949. „Už sme uzavreli prvé zmluvy so zákazníkmi. S našimi systémami môžeme významne prispieť k obratu v energetickej politike,“ hovorí p. Blome.

O spoločnosti Deutsche ACCUmotive

Spoločnosť Deutsche ACCUmotive GmbH und Co. KG založená v roku 2009 je stopercentnou dcérskou spoločnosťou Daimler AG. Podnik vyvíja a predáva vysoko komplexné trakčné batérie pre hybridné automobily a elektromobily na báze lítium-iónovej technológie. Centrála spoločnosti Deutsche ACCUmotive má svoje sídlo v Naberne v širšom regióne Stuttgartu, kde je koncentrovaný aj výskum a vývoj. Výroba je orientovaná do saského Kamenzu. Dcérska spoločnosť koncernu Daimler zamestnáva vyše 250 zamestnancov – z toho približne 180 v Kamenzi a cirka 80 v Naberne. Do dnešného dňa vyexpedovala Deutsche ACCUmotive viac ako 50 000 lítium-iónových batérií.

Deutsche ACCUmotive GmbH & Co. KG, Kamenz: Stationäre Speicherlösungen auf Lithium-Ionen-Basis. / Deutsche ACCUmotive GmbH & Co. KG, Kamenz: Stationary energy storage solutions on lithium-ion base.

V súčasnosti pozostáva produktové portfólio Deutsche ACCUmotive z troch lítium-iónových batériových systémov určených pre rôzne modely. Patria k nim aktuálny Smart Fortwo electric drive a modely S 300 BlueTEC HYBRID, S 400 HYBRID, E 300 BlueTEC HYBRID, E 400 HYBRID, ako aj C 300 BlueTEC HYBRID značky Mercedes-Benz. Konzekventný prechod na hybridné pohony je pevnou súčasťou stratégie koncernu Daimler. V tomto roku realizovala značka Mercedes-Benz predaj viac automobilov s hybridným pohonom ako všetci ostatní nemeckí výrobcovia dohromady.

Der smart fortwo electric drive: Elektronischer Antriebsstrang inklusive Batterie der Lithium-Ionen Batterie der Deutschen ACCUmotive./ smart fortwo electric drive: Electric powertrain with lithium ion battery by Deutsche ACCUmotive.

Zdroj+foto: Daimler a.g.

 

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.