RECARO uviedlo nastaviteľnú škrupinu. Pretekári budú mať väčšie pohodlie

Pretekári využívajú vo svojich špeciálne upravených autách pretekárske sedačky. Sú to viacmenej škrupiny, ktorých prioritou je zabezpečiť jazdcovi ochranu počas nehody. Žiadny komfort, žiadne možnosti nastavenia. Až doteraz.

RECARO sa pohybuje vo svete profesionálnych pretekárov už príliš dlho, aby mohli ignorovať potreby jazdcov. Ich sedačky, tak ako aj sedačky iných renomovaných značiek, sú vyrobené podľa typu auta, teda či sa jedná napríklad o GT, o Touring, alebo o vytrvalostné auto. Samozrejme všetko upresňujú pravidlá, ktoré pre jednotlivé súťaže platia a aj rozmery áut do ktorých sedačky idú. Či bude vodič viacej ležať, alebo sedieť.

Nech hovoríme ale o akejkoľvek sedačke na profesionálnej úrovni, v drvivej väčšine prípadov boli sedačky ukotvené ku šasi na pevno. Jazdci si museli dávať do škrupiny svoje vlastné penové výstelky, vytvorené priamo na ich proporcie. RECARO preto prišlo s návrhom s inovatívnou novinkou.
Umiestnili škrupinu na pohyblivé koľajničky a sedačku si môžu jazdci posunúť podľa svojej dĺžky, presne ako v osobnom aute. Poviete si: “je tam toho, nič špeciálne to nie je.” Práve naopak, je to niečo extra špeciálne! Ako ste mali možnosť vidieť v dokumentárnom videu Z Johnson Controls, kde sme sa venovali sedačkám, tak koľajničky osobného auta sú dimenzované na (+-) 2 tony. Tieto dve tony predstavujú hlavne sily pôsobiace pri nehode. A teraz si to zniekoľkonásobte a predstavte si, aké sily prekonávajú pretekárske autá už len pri brzdení a prechádzaní zákrut. Nehovoriac o sile, ktoré pôsobí ak jazdec s autom narazí. Preto je rám koľajničiek ešte dodatočne vystužený “Xkom” v zadnej časti a samotné koľajničky sú z iného profilu s akým sa bežne stretávame, z iného materiálu a majú viacej zaisťovacích kolíkov (bežné automobily majú 2 zaisťovacie kolíky, Volvo používa 4 zaisťovacie kolíky). Pri tom všetkom treba ešte dbať na hmotnosť celej sústavy, pretože aj iba 4kg navyše by dokázali pretekárovi spôsobiť obrovské problémy.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj+foto: RECARO

recaro_pro_racer_spa_spg_flex_adapter_01 recaro_pro_racer_spa_spg_flex_adapter_02

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.