Kabriolet Triedy S v detaile

Nový kabriolet je šiestym variantom aktuálnej rodiny Triedy S a súčasne prvým otvoreným štvormiestnym luxusným vozidlom z dielne Mercedes-Benz od roku 1971.

Ponúka nezameniteľný, zmyselný a exkluzívny dizajn, špičkovú techniku Triedy S a komplexnú koncepciu vyhrievania a ochrany pred vetrom vrátane inteligentného systému riadenia klimatizácie pre kabriolety. Svoju svetovú premiéru oslávil tento športovo-elegantný model na IAA v septembri.
Mercedes-AMG predstavil vo Frankfurte taktiež S 63 4MATIC kabriolet ‒ auto snov plné superlatívov. Jeho 5,5-litrový motor V8 s dvoma turbodúchadlami poskytuje výkon 430 kW (585 k) a vyvinie maximálny krútiaci moment 900 Nm, má sériovo systém pohonu všetkých kolies AMG Performance 4MATIC s rozdeľovaním krútiaceho momentu s dôrazom na zadnú nápravu a zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 3,9 sekundy.

„Po 44 rokoch môžeme našim priaznivcom opäť ponúknuť otvorený variant Triedy S. Nový kabriolet Triedy S symbolizuje vášeň pre individuálnu a nadčasovo-exkluzívnu mobilitu, ktorú zdieľame s našimi zákazníkmi,“ hovorí Ola Källenius, člen predstavenstva Daimler AG, zodpovedný za odbyt divízie Mercedes-Benz Cars.

Mercedes-AMG S 63 cabriolet interior interiér sedačky seat

Nový kabriolet Triedy S je nezvyčajne tuhý. Inovatívne riešenia ako deliaca stena k batožinovému priestoru z hliníka a magnézia, ako aj z hliníka vyrobená zadná časť karosérie znižujú hmotnosť holej karosérie na úroveň kupé Triedy S. V prípade sériového systému ochrany pri prevrátení za zadnými opierkami hlavy sa prvý raz spúšťajú pyrotechnicky nielen aktuátory, ale aj samotné ochranné oblúky sú plynovým generátorom vysunuté do pracovnej polohy.

Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (19)

„Dva roky po svojom štarte je rodina Triedy S už kompletná. Ešte nikdy sme neponúkali šesť modelov v luxusnej triede a ešte nikdy sme neboli tak úspešní,“ uvádza Prof. Dr. Thomas Weber, člen predstavenstva Daimler zodpovedný za výskum koncernu a vedúci vývoja divízie Mercedes-Benz Cars. „Trieda S udáva tempo na svetovom trhu v bezpečnosti, úspornosti a komforte“.

Mercedes-Benz potvrdzuje svoju ambíciu vyrábať najkomfortnejší kabriolet na svete. V prípade teplotného komfortu sa o to starajú zdokonalený automatický systém ochrany pred vetrom AIRCAP, systém vyhrievania pre oblasť hlavy AIRSCARF, vyhrievané lakťové opierky a vyhrievanie aj zadných sedadiel, ako aj inteligentné riadenie systému klimatizácie. Na rozdiel od zvyčajných systémov pracuje regulácia klimatizácie plnoautomaticky, takže vodič nemusí voliť režim pre zatvorenú alebo otvorenú sklápaciu strechu a nemusí ani ukladať nastavenie teploty pre tieto jazdné stavy.

Zmysel pre precízne vypracované detaily je zrejmý aj z koncepcie batožinového priestoru: textilná sklápacia strecha sa pri otváraní poskladá do určenej časti batožinového priestoru. Oddelenie sklápacej strechy v batožinovom priestore od zostávajúcej časti objemu batožinového priestoru zabezpečuje elektricky ovládaná roleta, ktorá uzavrie sklápaciu strechu. Tento oddeľovací kryt batožinového priestoru sa pri otvorení sklápacej strechy automaticky vysunie. Vodič tak už nemusí zastaviť, aby manuálne obslúžil oddeľovací kryt batožinového priestoru – čo znamená vyšší komfort. Ak je batožinový priestor naložený tak, že v oblasti oddeľovacieho krytu batožinového priestoru sa nachádzajú predmety, ovládanie sa neaktivuje. V prípade zatvorenej sklápacej strechy možno stlačením tlačidla zasunúť oddeľovací kryt batožinového priestoru do vnútorného obloženia veka batožinového priestoru, na zväčšenie ložného objemu.

Komfort zvyšuje aj elektro-hydraulické diaľkové zatváranie veka batožinového priestoru a možnosť zväčšenia ložného priestoru do interiéru.

Dynamická silueta, maximálne vypracované detaily: dizajn

„Zmyselne čistou rečou tvarov patrí náš nový kabriolet Triedy S medzi najkrajšie a najexkluzívnejšie Triedy S všetkých čias,“ uvádza Gorden Wagener, šéfdizajnér v Daimler AG. „Stelesňuje moderný luxus osobitným spôsobom a je výrazom nielen sebavedomia, ale aj progresívnosti.“

Centrálnym prvkom čelnej partie je čierna diamantová maska chladiča s hviezdou Mercedes a jednou striebornou lamelou s pochrómovanými vložkami. Dve výrazné štruktúrne línie zvyšujú dynamický vzhľad kapoty motora . Výrazný predný nárazník má veľké otvory na prívod vzduchu v strede i na stranách. Pochrómovaný ozdobný prvok športovo uzatvára čelnú partiu. Osobitný výstup a žiarivú eleganciu zabezpečuje na želanie Intelligent Light System s LED s ušľachtilými Swarovského krištáľmi použitými v ukazovateľoch smeru jazdy a dennom osvetlení.

Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (9)

Bočný dizajn kabrioletu Triedy S nadchne pri zatvorenej sklápacej streche dynamickou siluetou typickou pre kupé. K nej patria nízka kabína, smerom dozadu zostupujúca bočná línia a bočné sklá s možnosťou úplného zasunutia. Viacvrstvová, pevne napnutá sklápacia strecha podčiarkuje vysokú kvalitu vozidla v zatvorenom stave. Sklápacia strecha sa dodáva vo farbách čierna, tmavomodrá, béžová a tmavočervená.

Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (10)

Pomocou ovládača strechy v stredovej konzole možno sklápaciu strechu otvárať a zatvárať počas jazdy až do rýchlosti 60 km/h. Nato je potrebných približne 20 sekúnd. Strecha sa uloží nad automaticky vysúvaný oddeľovací kryt batožinového priestoru. V prípade úplne novovyvinutej sklápacej strechy z dielne Mercedes-Benz ide o strechu s výstuhami proti vetru. Pri zatváraní sklápacej strechy sa sily potrebné na uzamknutie vyvinú tak, že výstuhy proti vetru sa pohnú až za bod obratu – ide o takzvané zafixovanie. Takto nie sú potrebné žiadne ďalšie uzávery na veku skrine sklápacej strechy, v súlade s vysokými požiadavkami na dizajn kabrioletu Triedy S. S elektronickým kľúčom je otváranie a zatváranie možné aj mimo vozidla.

Zadná časť s plochými zadnými svietidlami v technike LED a s atletickými plecami vizuálne zvyšuje šírku vozidla. Zatvorená sklápacia strecha so sklenenou tabuľou sa harmonicky integruje smerom dozadu. Veko skrine sklápacej strechy je orámované širokým pochrómovaným ozdobným prvkom. Zadný nárazník so spodnou časťou so vzhľadom difúzora, dve viditeľné koncovky výfuku a horizontálny pochrómovaný ozdobný prvok dotvárajú športový vzhľad. Hviezda Mercedes je otočná a má viaceré funkcie: slúži ako kľučka na manuálne otvorenie zadnej kapoty a je súčasne krytom cúvacej kamery a 360-stupňovej kamery (na želanie).

V interiéri fascinuje kabriolet Triedy S športovo-luxusnou rečou dizajnu, ušľachtilými materiálmi a najvyššou kvalitou spracovania. Pri otvorenej sklápacej streche vzniká foyer pod otvoreným nebom, ktorý vzbudzuje pocity ako na jachte. Starostlivo zladený výber farieb a materiálov, ako aj vysokokvalitné ovládacie prvky z pravého kovu alebo so vzhľadom chrómu zdôrazňujú vysokú exkluzívnosť vozidla. S cieľom dosiahnuť maximálnu možnú mieru individualizácie má zákazník možnosť vybrať si niektorú z kožených výbav koža, koža napa a koža designo napa Exklusiv, ako aj niektorú zo šiestich koncepcií farieb interiéru, medzi nimi námorným prostredím inšpirovanú kombináciu hlbokomorskej modrej a porcelánovej. Materiály majú najvyššiu kvalitu spracovania a charakter ručnej práce.

Príkladne nízky hluk vetra

Hodnotou cw 0,29 dosahuje majster sveta v aerodynamike Mercedes-Benz s kabrioletom Triedy S nový rekord v tomto segmente. K veľmi dobrému obtekaniu vzduchu prispievajú okrem iného koncepcia zakrytovania spodku vozidla s veľkoplošným zakrytovaním priestoru motora a spodku kabíny, veľkoplošné zakrytovanie zadnej nápravy, spojlery kolies s optimalizovaným obtekaním, priaznivý tvar vonkajších zrkadiel s optimalizovaným obtekaním ako aj vyvážený pomer vztlaku medzi prednou a zadnou nápravou.

Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (4)

Ako dôstojný sesterský model kupé Triedy S, v interiéri najtichšieho sériovo vyrábaného vozidla vôbec, sa otvorené štvormiestne vozidlo osvedčilo aj v akustickom komforte. Trojvrstvová akusticky izolovaná sklápacia strecha je súčasťou sériovej výbavy. Vonkajšia vrstva látky má na vnútornej strane ako ochranu proti vode vrstvu z butylu namiesto často používaného neoprénu. To znižuje úroveň hluku rovnako ako zdokonalená výplň a takisto zvukovo optimalizované čalúnenie stropu. Izolačná vrstva zároveň zabezpečuje, aby elegantnú siluetu nenarušili zvonka vnímateľné podpery.

Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (11)

K nízkej úrovni hluku v interiéri v rozhodujúcej miere prispeli aj úprava holej karosérie, koncepcia utesnenia dverí a dvojité zasklenie. Okrem zvukového komfortu sa aerodynamici osobitne zamerali aj na takzvaný komfort jazdy bez prievanu. Nový kabriolet Triedy S bude na želanie vybavený automatickým systémom ochrany proti vetru AIRCAP. Stlačením tlačidla sa vysunie a znižuje turbulencie v interiéri. Systém AIRCAP pozostáva z dvoch komponentov: zo spojlera so sieťkou v ráme čelného skla, ktorý možno vysunúť o sedem centimetrov a z takisto vysúvateľného vetrolamu s vypuklou kontúrou a ozdobným krytom z ušľachtilej ocele za zadnými sedadlami. Ďalšie zdokonalenie predstavujú difúzorové rebrá na spodnej hrane prednej lamely. Vytvárajú cielené turbulencie, ktoré znižujú úroveň hluku. Okrem toho, v prípade kabrioletu Triedy S je spojler vyhotovený vo farbe exteriéru.

Taktiež na palube za príplatok: vyhrievanie pre oblasť hlavy AIRSCARF. Predĺži sezónu kabrioletov tým, že umožní pohodlnú jazdu s otvorenou strechou aj pri nízkej vonkajšej teplote. Systém patentovaného vyhrievania pre oblasť hlavy temperuje vzduch a necháva ho prúdiť z opierok hlavy na šiju vodiča a spolujazdca.

THERMOTRONIC: mimoriadne inteligentná regulácia klimatizácie

Novým kabrioletom Triedy S debutuje inteligentná regulácia klimatizácie, ktorá v budúcnosti vo všetkých otvorených vozidlách z dielne Mercedes-Benz zabezpečí najlepší možný teplotný komfort spojený s tou najjednoduchšou obsluhou. S tým cieľom experti na klimatizáciu v Mercedes-Benz navrhli novú architektúru softvéru, ktorá bola intenzívne testovaná na moderných skúšobných stoliciach technológie „Hardware in the Loop“, až potom sa doladila v klimatickom tuneli a išla na skúšobné jazdy.

Mercedes-AMG S 63 cabriolet interior interiér sedačky seat (3)

Na rozdiel od zvyčajných systémov pracuje regulácia klimatizácie plnoautomaticky, takže vodič nemusí voliť režim pre zatvorenú alebo otvorenú sklápaciu strechu a nemusí ani ukladať nastavenie teploty pre tieto jazdné stavy. Práve pri prechode medzi zatvorenou a otvorenou (a opačne) sklápacou strechou, ktorý je z pohľadu klimatizačnej techniky náročný, funkcia plynulého prechodu vďaka nepozorovateľnému prechodu zabezpečí najvyšší teplotný komfort. Kabriolet pritom profituje z náročnej koncepcie klimatizácie Triedy S, v ktorom môže byť napríklad samostatne automaticky ovládaná každá dýza.

Riadiaci prístroj klimatizácie je kompletne zapojený v sieti a komunikuje s množstvom komponentov vozidla. Optimálnu teplotu za každých podmienok zabezpečuje celkovo 12 snímačov a 18 servomotorov. Snímače okrem vnútornej a vonkajšej teploty snímajú aj intenzitu slnečného žiarenia. Snímač kvality vzduchu a škodlivých plynov priebežne sleduje kvalitu nasávaného vonkajšieho vzduchu. Aby sa účinne zabránilo roseniu okien, snímač rosného bodu meria absolútnu vlhkosť vzduchu na čelnom skle. Dva solárne snímače na prístrojovej doske a na odkladacej ploche pod zadným sklom sa starajú o to, aby sa v prípade meniacej sa intenzity slnečného žiarenia stupeň výkonu ventilátora a teplota zavčasu prispôsobili zvoleným nastaveniam.

S dvoma klimatizovanými zónami a troma štýlmi klimatizovania (difúzny, stredný alebo fokusovaný) umožňuje sériová automatická klimatizácia THERMOTRONIC individuálnu teplotnú pohodu na palube. Vodič a spolujazdec môžu nezávisle od seba regulovať teplotu, množstvo a rozdelenie vzduchu a upraviť si teplotu priestoru na nohy v piatich stupňoch. Stav sklápacej strechy vplýva na rozdelenie vzduchu, ovládanie ventilátora a reguláciu teploty. Nová klimatizácia THERMOTRONIC s inteligentnou reguláciou pritom dodržiava filozofiu Mercedes-Benz, po štarte vozidla čo najskôr poskytnúť chladiaci výkon a potom podľa možnosti nenápadne klimatizovať.

Ešte viac útulného tepla zabezpečí na želanie balík tepelného komfortu. Vyhrievať možno nielen sedadlá, ale aj lakťové opierky v stredovej konzole a vo dverách a multifunkčný športový volant. Vodič a spolujazdec si stlačením tlačidla môžu zvoliť niektorý z troch stupňov vyhrievania. K dispozícii je aj balík AIR-BALANCE so súčasťami aromatizácia a ionizácia a s prídavným čistením vzduchu pomocou filtra s aktívnym uhlím. Nová a exkluzívna pre kabriolet je vôňa PACIFIC MOOD.

Pohon, podvozok, aktívna bezpečnosť: člen rodiny Triedy S

Motor V8 kabrioletu S 500 má výkon 335 kW (455 k). Zdvihový objem predstavuje 4 663 cm3, maximálny krútiaci moment 700 Nm od 1 800/min. V prípade spotreby podľa (kombinovaného) cyklu NEFZ stačí kabrioletu 8,5 litra benzínu Super na 100 km, emisie CO2 predstavujú 199 g/km. Inovatívna 9-stupňová automatická prevodovka 9G-TRONIC podporuje tak dynamický, ako aj úsporný spôsob jazdy.

Mercedes - AMG S 63 cabriolet motor engine V8 5,5l

Kabriolet Triedy S je sériovo vybavený poloaktívnym systémom vzduchového pruženia AIRMATIC s plynulou reguláciou tlmenia. Tento systém nemá páru v otázkach komfortu pri prekonávaní nerovností a jazdnej stability. Podľa želania ho možno nastaviť na športovejšiu alebo komfortnejšiu jazdu. Predná náprava so štvorprvkovým závesom kolies presvedčí vysokým komfortom pri prekonávaní nerovností a presným vedením kolies.

Mercedes-AMG S 63 cabriolet drivetrain podvozok

Nový kabriolet sa rovnako ako sedan a kupé Triedy S dodáva s množstvom asistenčných systémov nového druhu, ktoré umožňujú ešte pohodlnejšiu a bezpečnejšiu jazdu. Medzi systémy filozofie „Intelligent Drive“ patria okrem iných brzda PRE SAFE® s rozpoznávaním chodcov, DISTRONIC PLUS s asistentom riadenia a pilotom jazdy v zápche, asistent brzdenia BAS PLUS s asistentom prejazdu križovatkou, aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu, adaptívny asistent diaľkového svetla plus a asistent nočného videnia plus. Systém COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS zabudovaný už v sériovej verzii je okrem systému výstrahy pred nedostatočným odstupom a kolíziou v kombinácii s adaptívnym asistentom brzdenia, ktorý poskytuje ochranu pred zrážkou už od rýchlosti 7 km/h, vybavený aj ďalšou funkciou: systém v prípade pretrvávajúceho nebezpečenstva kolízie a chýbajúcej reakcie vodiča dokáže až do rýchlosti viac ako 100 km/h vykonať aj samočinné brzdenie a znížiť tak závažnosť nehody s pomalšie jazdiacimi alebo zastavujúcimi vozidlami. Až do rýchlosti približne 50 km/h systém zabrzdí aj pred stojacim vozidlom a až do rýchlosti približne 40 km/h dokáže zabrániť nehode v dôsledku nabehnutia.

AMG transmission DCT 7 prevodovka sedem 7 stupňová

Systém na preventívnu ochranu cestujúcich PRE-SAFE® bol doplnený o systém PRE-SAFE® PLUS. PRE-SAFE® PLUS dokáže rozpoznať náraz hroziaci zozadu a upozorniť vozidlá za sebou aktiváciou zadných výstražných svetiel vysokou frekvenciou. V prípade pretrvávajúceho nebezpečenstva systém dokáže pred zrážkou zabrzdiť stojace vozidlo a bezprostredne pred nárazom aktivovať napínače pásov PRE SAFE®. Takto možno minimalizovať riziko poranenia krčnej chrbtice znížením vymrštenia smerom dopredu, spôsobeného nárazom a cieleným nastavením polohy cestujúcich.

Inteligentná ľahká konštrukcia: extrémne tuhá, pozoruhodne ľahká

Najnovší kabriolet Triedy S (dĺžka/šírka/výška: 5 027/1 899/1 417 mm) ako šiesty variant aktuálnej Triedy S je členom najväčšej modelovej rodiny v luxusnej triede na svete. Najbližším príbuzným je kupé Triedy S, z ktorého kabriolet prevzal približne 60 percent ľahkých konštrukčných dielov. Úplne nová je zadná časť karosérie, ktorá je prvý raz z hliníka. Takto vzrástol plošný podiel tohto ľahkého kovu v inteligentnom kompozite viacerých materiálov na viac ako 50 percent.

Nápadným novým dielom sú pozdĺžne nosníky z hliníkového kokilového odliatku, ktoré boli založené na technológii vyvinutej pre aktuálny model SL. V rámci nej sa pozdĺžny nosník pomocou pieskového jadra vyrába ako uzavretý, vnútri dutý odliatok. Takto možno v pozdĺžnom nosníku integrovať rozličné konštrukčné diely a súčasne docieliť odlišné hrúbky stien: pozdĺžny nosník je tak optimálne funkčný a hmotnostne optimalizovaný. Aby bolo možné splniť náročné ciele ohľadom funkcie (hluk, vibrácie, prevádzková tuhosť a odolnosť voči nárazom), do holej karosérie bola pevne navarená multifunkčná priehlbina (predtým: priehlbina na náhradné koleso).

Ďalšou očividnou novinkou je zadná stena za zadnými sedadlami, ktorá slúži na jednej strane na vystuženie karosérie, na strane druhej nesie pyrotechnicky vysúvané ochranné oblúky pre prípad prevrátenia a okrem toho má otvor na prevlečenie dlhých predmetov do batožinového priestoru. Táto zadná stena pozostáva z hliníkových profilov a jej charakteristický tvar jej priniesol internú prezývku „hokejová bránka“. Dve posuvné polia, a to zadná stena z magnézia a kryt z hliníkových profilov, zabezpečujú vysokú tuhosť tejto konštrukčnej skupiny. Zadná stena je pomocou ďalších dvoch veľkých hliníkových odliatkov pripojená na bočnú stenu. Aj na podlahe je množstvo zosilnení, na zvýšenie tuhosti štvormiestneho kabrioletu.

Inžinieri karosérie tak splnili dva navzájom odporujúce si ciele: kabriolet Triedy S dokonca dosahuje odolnosť proti krúteniu v uplynulom roku nahradeného kupé Triedy S. Súčasne sa však podarilo udržať hmotnosť holej karosérie na úrovni aktuálneho sesterského zatvoreného modelu. K hmotnostnej disciplíne prispeli aj inteligentné riešenia ako tlmič kmitania, ktorý ako prídavnú hmotnosť používa hydraulické čerpadlo automatickej sklápacej strechy a iba tým usporí približne 7 kg.

Sériový systém ochrany pri prevrátení: plne pyrotechnický

Ak systém rozpozná, že hrozí prevrátenie vozidla, riadiaci prístroj airbagov vyšle príslušný signál systému ochrany pri prevrátení vozidla. Ten sa rýchlo vysunie vzadu za zadnými opierkami hlavy a prispeje k udržaniu bezpečnosti priestoru pre cestujúcich. Ochranné oblúky pre prípad prevrátenia sa pritom nevysunú silou pružín, ale ako prvý raz u Mercedes-Benz pyrotechnicky plynovým generátorom.

Mercedes-AMG S 63 cabriolet interior interiér sedačky seat (2)

Umožňujú to moderné snímače rýchlosti natáčania, ktoré na rozdiel od pôvodných kužeľových snímačov takmer úplne vylučujú chybnú iniciáciu. V súlade s vysokými nárokmi na dizajn kabrioletu Triedy S nie sú v obložení za zadnými opierkami hlavy viditeľné žiadne línie trhania.

Dedičstvo: prestížne autá snov 60-tych rokov 19. storočia

Nový kabriolet Triedy S vedie dlhú a úspešnú tradíciu kabrioletov luxusnej triedy od Mercedes-Benz do budúcnosti. Luxusné kabriolety zo Stuttgartu už v 20-tych rokoch 19. storočia spájajú slobodu jazdy pod otvoreným nebom s komfortom a bezpečnosťou sedanu Mercedes-Benz. Od začiatku povojnovej výroby sú špičkové modely z dielne Mercedes-Benz ponúkané aj v mimoriadne exkluzívnom variante ako kabriolet. K nim patria 170 S (W 136) z roku 1949, 220 (W 187) z roku 1951 a 300 S (W 188) z roku 1952.

Po kabrioletoch typu „Ponton“ 220 S (W 180) a 220 SE (W 128), vyrábaných v rokoch 1956 až 1960, prišiel v roku 1961 kabriolet konštrukčného radu W 111, 220 SE, mimoriadne elegantný otvorený štvormiestny automobil, ktorého dizajn sa dodnes považuje za nadčasový.

V priebehu desaťročného obdobia výroby ponúkal Mercedes-Benz päť rôznych typov týchto konštrukčných radov: 220 SE, 250 SE, 300 SE (W 112), 280 SE a ako neskorý špičkový model osemvalec 280 SE 3.5 – celkovo vzniklo v Sindelfingene 7 013 jednotiek týchto piatich kabrioletov. Za touto generáciou nenasleduje v modelovom programe Mercedes-Benz sprvu žiadna otvorená luxusná trieda: je to skôr nový SL konštrukčného radu 107, ktorý od roku 1971 udržiava medzi automobilmi stuttgartskej automobilky kultúru jazdy pod otvoreným nebom ako dvojmiestne vozidlo.

Kabriolety z dielne Mercedes-Benz patria v súčasnosti medzi najvyhľadávanejšie veterány – v súlade s tým sa vyvíjali ich ceny. Pre kabriolety konštrukčných radov 111 možno ako príklad citovať údaje prestížneho amerického Price Guide poisťovne Hagerty. Podľa jeho odhadu má 280 SE 3.5 z posledného roku výroby 1971 v stave 2 v súčasnosti hodnotu približne 290 000 amerických dolárov – pred desiatimi rokmi jeho hodnota predstavovala iba 115 000 amerických dolárov. To však zďaleka nie sú tie najvyššie ceny: napríklad jeden exemplár tohto modelu vo vynikajúcom stave bol uplynulý august vydražený na RM Auctions za 429 000 amerických dolárov.

Posledný šesťvalcový model 280 SE (1969) v rovnakom stave má v súčasnosti podľa poisťovne Hagerty hodnotu približne 75 000 USD – pred desiatimi rokmi to bolo približne 45 000 USD. Na podobnej úrovni sa pohybujú prvé 220 SE, s aktuálnou hodnotou približne 84 000 USD.

Zdroj+foto: Daimler, a.g.

Mercedes-AMG S 63 cabriolet interior interiér sedačky seat tit Mercedes-AMG S 63 cabriolet interior interiér sedačky seat (4)   Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér  Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (18) Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (17) Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (16) Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (15) Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (14) Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (13) Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (12)    Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (8) Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (7) Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (6) Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (5)  Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (3) Mercedes-AMG S 63 cabriolet exterior exteriér (2)

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.