Automatizovaný Actros jazdí po diaľnici i samočinne

Na A8 medzi obcou Denkendorf a letiskom Stuttgart od začiatku októbra jazdí po diaľnici prvý sériovo vyrábaný automatizovane jazdiaci nákladný automobil od Daimler Trucks.

Panenskú jazdu vo vozidle Mercedes-Benz Actros so systémom Highway Pilot absolvoval spolu s premiérom Bádensko-Württemberska Winfriedom Kretschmannom aj Dr. Wolfgangom Bernhardom, v predstavenstve Daimler AG zodpovedný za nákladné automobily a autobusy.

S týmto povolením smie nákladný automobil automatizovane jazdiť po diaľniciach v celom Nemecku. V prípade premiérového automobilu ide o sériový Mercedes-Benz Actros, ktorý bol s cieľom odskúšať autonómnu jazdu na verejných cestách vybavený inteligentným systémom Highway Pilot. Nákladný automobil bol schválený ako skúšobné vozidlo podľa §19/6 nemeckej vykonávacej vyhlášky k zákonu o cestnej premávke (StVZO). Nezávislá skúšobňa TÜV Rheinland vozidlo preskúšala a vypracovala znalecký posudok. Na základe toho predsedníctvo vlády Bádensko-Württemberska udelilo výnimku podľa §70 StVZO.

Shaping Future Transportation: Premierenfahrt des ersten teilautonomen Serien-Lkw auf öffentlichen Straßen im Mercedes-Benz Actros mit Highway Pilot.

„Naša premiéra je ďalší dôležitý krok smerom k dotiahnutiu autonómne jazdiacich nákladných automobilov až do trhovej zrelosti – a smerom k bezpečnej, trvalo udržateľnej cestnej nákladnej preprave budúcnosti,“ uviedol člen predstavenstva Daimler AG Dr. Bernhard.

Sven Ennerst, vedúci vývoja divízie Daimler Trucks: „Máme radosť, že Bádensko-Württembersko nám povolilo tieto testy. Krajina tak dokázala, že má pravého pionierskeho ducha. A tešíme sa samozrejme aj z toho, že TÜV nám tak zrozumiteľne potvrdila bezpečnosť nášho systému.“

Fúzia multisnímačov, t. z. kombinácia osvedčených asistenčných a bezpečnostných systémov a snímačov novej generácie, umožňuje automobilu so systémom Highway Pilot ustavične sledovať celú oblasť pred vozidlom a v stanovených situáciách prevziať riadenie. To dáva Dr. Wolfgangovi Bernhardovi príležitosť zložiť ruky z volantu bez rizika.

Od odpočívadla smeruje Dr. Wolfgang Bernhard Mercedes-Benz Actros na diaľnicu v smere na Karlsruhe. Hneď, ako sa nákladný automobil zaradí do plynulej premávky v pravom jazdnom pruhu, znamená to, že je systém Highway Pilot zapnutý („Highway Pilot On“) a zároveň vám ponúkne, že prevezme riadenie. Vodič môže stlačením tlačidla ponuku potvrdiť. Actros presne udržiava jazdný pruh a optimálny odstup od vozidla jazdiaceho pred ním. Ak je odstup primalý alebo ak pred neho vojde do jazdného pruhu iné vozidlo, nákladný automobil pribrzdí. Obaja cestujúci pritom pohodlne sedia vo funkčnej a modernej kabíne vodiča a bezstarostne sa rozprávajú.

Shaping Future Transportation: Premierenfahrt des ersten teilautonomen Serien-Lkw auf öffentlichen Straßen im Mercedes-Benz Actros mit Highway Pilot.Shaping Future Transportation: Premierenfahrt des ersten teilautonomen Serien-Lkw auf öffentlichen Straßen im Mercedes-Benz Actros mit Highway Pilot.

Pred výjazdom na letisko/výstavisko systém Wolfganga Bernharda opäť vyzve, aby prevzal riadenie a automobil sa prepne z automatizovanej jazdy späť do manuálneho riadenia – systém Highway Pilot vypnutý („Highway Pilot Off“). Ten zíde s Actrosom z diaľnice a následne sa priamo vráti späť na A8, tentoraz v opačnom smere. Scenár je rovnaký: Actros samočinne riadi a brzdí v plnej diaľničnej premávke.

Ak sa priblíži k prekážke, ako tu na A8 k stavenisku, systém vyzve vodiča na prevzatie riadenia. Keď je stavenisko za vozidlom, Highway Pilot môže opäť prevziať vedenie vozidla. Systém spoľahlivo asistuje obom cestujúcim až po výjazd pri Wendlingene. Tam Wolfgang Bernhard opäť preberá vedenie vozidla a schádza z diaľnice.

Stroj jazdí bezpečnejšie ako hociktorý človek

Mercedes-Benz Actros je vybavený 12,8-litrovým motorom OM 471 a všetkými osvedčenými asistenčnými a bezpečnostnými systémami, ako Mercedes PowerShift 3, Predictive Powertrain Control (PPC), Active Brake Assist 3, asistentom udržiavania odstupu, asistentom sledovania pozornosti a palubným počítačom Fleetboard. Tieto systémy sú navzájom prepojené so snímačmi systému Highway Pilot – s radarom a stereokamerou. Takže celá technika Actrosa so systémom Highway Pilot sa nachádza vo vozidle, automobil na svoju funkciu automatizovanej jazdy nepotrebuje internet. Systém je ideálny na diaľnicu: udržiava korektný odstup od vozidla idúceho vpredu a zavčasu pribrzdí, ak sa do jeho jazdného pruhu pred neho zaradí iné vozidlo. Systém Highway Pilot nenahrádza vodiča, iba ho podporuje a odbremeňuje tým, že ho nahradí na monotónnych úsekoch jazdy a prevezme vysiľujúcu jazdu v zápche s častým zastavovaním a rozjazdom. Vodič má v režime autonómnej jazdy kedykoľvek kontrolu nad vozidlom a v problematických situáciách môže opäť prevziať vedenie vozidla. Redundancia v senzorike a komponenty odolné voči výpadku, ako riadenie a brzdy, garantujú extrémne vysoký štandard bezpečnosti. Ak minimálne predpoklady funkcie systému v dôsledku zlého počasia alebo chýbajúceho vodorovného dopravného značenia nie sú dané, vyzve systém Highway Pilot zvukovou a vizuálnou signalizáciou vodiča, aby prevzal manuálne vedenie. Vodič má na prevzatie úlohy vodiča dostatok času. Ak vodič nereaguje, vozidlo sa samočinne a bezpečne zastaví.

Mercedes-Benz Actros mit Highway PilotMercedes-Benz Actros s Highway Pilot - diaľničným pilotom

Mercedes-Benz Actros s Highway Pilot – diaľničným pilotom

Približne dve tretiny všetkých nehôd v cestnej premávke sú nárazy do vozidla idúceho vpredu alebo do prekážky a nehody spôsobené neúmyselným opustením jazdného pruhu. Častými príčinami sú únava, odpútanie pozornosti a chyba vodiča. V tomto má Highway Pilot výhodu v porovnaní s každým človekom. Je bdelý, sústredený a uvoľnený. Bez výnimky, 24 hodín denne, sedem dní v týždni.

Prehlad nákladných áut so zapnutým pilotom (modré HP) a nákladných áut s vypnutým pilotom (sivé HP)

Prehlad nákladných áut so zapnutým pilotom (modré HP) a nákladných áut s vypnutým pilotom (sivé HP)

Daimler Trucks už dnes vyvíja riešenia pre prepravu zajtrajška

Shaping Future Transportation: Premierenfahrt des ersten teilautonomen Serien-Lkw auf öffentlichen Straßen im Mercedes-Benz Actros mit Highway Pilot.

Systém ponúka možnosť využiť pilota

Stúpajúci objem prepravy má ohromný vplyv na zmenu sveta dopravy. Daimler ako priekopník automobilového odvetvia preberá zodpovednosť a ustavične pracuje na spôsoboch, ako čeliť komplexným výzvam hustoty premávky, problémových miest a tlaku nákladov v odvetví prepravy.

Shaping Future Transportation: Premierenfahrt des ersten teilautonomen Serien-Lkw auf öffentlichen Straßen im Mercedes-Benz Actros mit Highway Pilot.

Modré tlačidlo je dočasný spúšťač pilota

Práve nákladné automobily diaľkovej prepravy sú predurčené pre autonómne jazdenie. To umožňuje značné zvýšenie hospodárnosti odvetvia prepravy, najmä znížením celkových nákladov vlastníctva. Zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky a zníženie spotreby paliva sú práve v diaľkovej preprave ohromne dôležité aspekty.

Nákladný automobil diaľkovej prepravy najazdí za rok v priemere 130 000 km. Autonómne jazdiaci ťahač návesov podporuje vodiča tým, že za neho preberá vedenie na jednotvárnych úsekoch a v únavných zápchach s častým rozbiehaním a zastavovaním. Testy vykonané zo strany výskumu spoločnosti Daimler o stave vodiča počas automatizovaného jazdného režimu ukázali, že vodič sa vďaka tomuto odbremeneniu preukázateľne unaví menej. Miera jeho pozornosti je v porovnaní s jazdou v obyčajnom Actrose približne o 25 percent vyššia, ak má možnosť venovať sa iným činnostiam.

Mercedes-Benz Actros so zapnutým diaľničným pilotom (Highway Pilot ON)

Mercedes-Benz Actros so zapnutým diaľničným pilotom (Highway Pilot ON)

Konektivita nadobúda v doprave budúcnosti väčší význam

Využívanie digitálnych sietí v premávke je iba na začiatku veľkého vývoja. Konektivita znamená nielen kombináciu všetkých asistenčných, bezpečnostných a telematických systémov s novými systémami snímačov, ale aj inteligentné zosieťovanie vozidiel medzi sebou a s dopravnou infraštruktúrou. Ak je niektorý automobil zavčasu informovaný o dopravných udalostiach, ktoré sa udiali ďaleko pred ním alebo za ním, možno primerane reagovať. V režime autonómnej jazdy sa tak spôsob jazdy prispôsobí vlastnostiam blížiacej sa trasy. Vďaka vyššej plynulosti premávky klesajú spotreba paliva a emisie. Zároveň sa zvýši kalkulovateľnosť prepravných časov a rovnomerný spôsob jazdy šetrí agregáty nákladného automobilu. Tým sa znížia aj prestoje automobilu, podmienené potrebou údržby a opráv. Odbremenenie dopravnej infraštruktúry a optimalizácia toku tovarov sú dôležité predpoklady pre našich zákazníkov, aby aj v budúcnosti jazdili ziskovo.

Shaping Future Transportation: Premierenfahrt des ersten teilautonomen Serien-Lkw auf öffentlichen Straßen im Mercedes-Benz Actros mit Highway Pilot.

Krok za krokom k autonómnej jazde

Už v júli 2014 nechal Mercedes-Benz jazdiť svoj Future Truck 2025 na testovacej trati pri Magdeburgu a svetová premiéra ťahača Freightliner Inspiration Truck v máji tohto roku spôsobila značný rozruch. Spoločnosť Daimler tak predstavila prvý, do značnej miery autonómne jazdiaci nákladný automobil, schválený na cestnú premávku. Tak v prípade Future Truck 2025, ako aj v prípade Inspiration Truck ide o koncepčné automobily, ktoré sú vybavené ďalšími funkciami. Kamera vo funkcii spätného zrkadla, otočné sedadlo a integrovaný tablet sú prvky, ktoré Actros so systémom Highway Pilot nemá. Je to zdôvodnené tým, že vozidlo je schválené na cestnú premávku podľa stupňa automatizácie 2 (poloautomatická jazda). To znamená, že Highway Pilot môže v určitých situáciách asistovať vodičovi pri vedení vozidla v pozdĺžnom aj priečnom smere. Vodič však musí ustavične sledovať vozidlo a dopravné dianie a byť pripravený, kedykoľvek opäť prevziať vedenie vozidla. Z toho dôvodu vedľajšie činnosti, ako napríklad používanie tabletu počas automatizovanej jazdy, v súčasnosti nie sú dovolené. Na testovacej trati v Magdeburgu Future Truck 2015 predviedol už stupeň automatizácie 3 (vysokoautomatizovaná jazda): to znamená, systém samočinne rozpozná hranice fungovania systému a vyzve vodiča na prevzatie vedenia vozidla. A na tomto stupni automatizácie vodič už nemusí ustavične dohliadať na systém a mohol by sa počas jazdy venovať aj vedľajším činnostiam.

Daimler Trucks stavia na ustavičný vývoj riešení mobility budúcnosti a ochotne preberá vedúcu rolu automatizovanej jazdy v oblasti nákladných automobilov, zdôrazňuje Dr. Bernhard: „Naša ambícia znie ‚Shaping Future Transportation‘. Dnešnou premiérou opäť raz pôsobivo plníme tento sľub. Prvým autonómne jazdiacim sériovým nákladným automobilom formujeme budúcnosť prepravy.“

Zdroj+foto: Daimler, A.G.

Shaping Future Transportation: Premierenfahrt des ersten teilautonomen Serien-Lkw auf öffentlichen Straßen im Mercedes-Benz Actros mit Highway Pilot.

Shaping Future Transportation

Stupne automatizácie. Sivá farba - vodič. Modrá farba - automatizácia. Stupeň 0 - vodič má plnú zodpovednosť za vedenie Stupeň 1 - asistenti, vodič musí viesť vozidlo Stupeň 2 - z časti automatizované, vodič musí nepretržite kontrolovať systémy Stupeň 3 - vysoko automatizované, vodič musí byť pripravený zasiahnuť v prípade chyby Stupeň 4 - plne automatizované, vodič nie je potrebný až na špecifické prípady Stupeň 5 - bez vodiča, od štartu do cieľa

Stupne automatizácie. Sivá farba – vodič. Modrá farba – automatizácia.
Stupeň 0 – vodič má plnú zodpovednosť za vedenie
Stupeň 1 – asistenti, vodič musí viesť vozidlo
Stupeň 2 – z časti automatizované, vodič musí nepretržite kontrolovať systémy
Stupeň 3 – vysoko automatizované, vodič musí byť pripravený zasiahnuť v prípade chyby
Stupeň 4 – plne automatizované, vodič nie je potrebný až na špecifické prípady
Stupeň 5 – bez vodiča, od štartu do cieľa

Funktionsübersicht Mercedes-Benz Actros mit Highway Pilot

Radar na blízko (70m) je širokouhlý (130°); Predná stereo kamera zaberá 45°na vzdialenosť 100m; Radar do diaľky zaberá 18° na 250m

Baustellensituation (Highway Pilot OFF)

V prípade stavebných úsekov je pilot vypnutý

Vor der Baustelle (Highway Pilot ON)

Pred stavebným úsekom je pilot zapnutý

Mercedes-Benz Actros mit Highway Pilot auf einer Autobahn-Abfahrt (Highway Pilot OFF)

Mercedes-Benz Actros ide v odbočovacom pruhu a preto je pilot vypnutý

Mercedes-Benz Actros mit Highway Pilot auf der Autobahn (Highway Pilot ON)

Mercedes-Benz Actros so zapnutým pilotom

Funktionen des Mercedes-Benz Actros mit Highway Pilot

Radar na blízko (70m) je širokouhlý (130°); Predná stereo kamera zaberá 45°na vzdialenosť 100m; Radar do diaľky zaberá 18° na 250m

Zdroj+foto: Daimler, A.G.; Pripravil a preložil: Ing. Vladislav Baniari

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.