Mercedes-Benz pripravuje ekologické a bezpečné klímy s CO2 i R1234yf

S cieľom splniť požiadavky predpísané zákonom od roku 2017 Mercedes-Benz vybaví svoje vozidlá klimatizáciami, ktoré spĺňajú všetky požiadavky v súvislosti s výkonnosťou a bezpečnosťou.

Stuttgartská automobilka pôjde nad rámec požiadaviek EÚ na ochranu klímy a v Európe od roku 2017 pre Triedu S a Triedu E ponúkne prvé systémy klimatizácie s CO2 pre sériové osobné automobily. Tieto úplne novovyvinuté systémy sa opierajú o špecifikácie DIN, ktoré stanovil Nemecký výbor pre normalizáciu automobilu v Združení automobilového priemyslu (VDA). Klimatizácie s CO2 vďaka svojmu mimoriadne rýchlo dostupnému a vysokému chladiacemu výkonu v krátkom čase zabezpečia v interiéri vozidla príjemný chlad aj pri veľmi vysokej vonkajšej teplote. V kombinácii so svojou vysokou ekologickosťou to z nich robí udržateľné prémiové riešenie medzi klimatizačnými systémami.

S-Klasse mit CO2-Klimaanlage im Windkanal in Sindelfingen

Náročný novovyvinutý systém s potenciálom

Použitie CO2 ako chladiva prináša nutnosť vyvinúť podstatné komponenty nanovo. Klimatizácie s CO2 pracujú s viac ako 100 barmi pri tlaku približne desaťnásobne vyššom ako doterajšie systémy. Preto je potrebné vyvinúť všetky komponenty, ako aj vedenia a tesnenia nanovo. Príslušné štandardy vyvinul Mercedes-Benz spoločne so všetkými nemeckými automobilkami a početnými dodávateľmi v Nemeckom výbore pre normalizáciu automobilu v Združení automobilového priemyslu (Verband der Automobilindustrie, VDA). Verejne prístupné dokumenty špecifikácií DIN dávajú aj iným spoločnostiam šancu spustiť vlastné vývojové aktivity v krátkom čase. Tým sú splnené podmienky pre rýchle preniknutie tohto systému klimatizácie na vysokej technickej úrovni na trh. Značka Mercedes-Benz prevzala v tejto veci rolu pioniera a ako prvá automobilka si objednala nielen vývoj, ale aj výrobu klimatizácií s CO2 a ich komponentov.

S-Klasse mit CO2-Klimaanlage im Windkanal in Sindelfingen

Ďalší stupeň smernice EÚ bude účinný od roku 2017

Napriek nezvyčajne krátkemu časovému rámcu sa pre špičkové modely podarilo realizovať vývoj klimatizácie s CO2 pri dodržaní vysokej úrovne kvality, o ktorú sa usiluje značka Mercedes-Benz. Celoflotilové nasadenie do dňa nadobudnutia účinnosti novej smernice EÚ 1. januára 2017 však nie je reálne. S cieľom včas splniť predpisy EÚ aj vo všetkých ostatných konštrukčných radoch spoločnosť vyvinula bezpečné riešenia na použitie syntetického chladiva, ktoré sa používa v celom automobilovom priemysle.

Okrem CO2 je R1234yf doposiaľ jediné priemyselne vyrábané chladivo, ktorým možno splniť budúce požiadavky smernice EÚ pre automobilové klimatizácie v nových vozidlách. Podľa nich je hraničná hodnota potenciálu globálneho otepľovania (GWP) 150.

Je známe, že chladivo R1234yf vykazuje iný potenciál vzplanutia ako doteraz v priemysle využívané R134a. S cieľom poskytnúť svojim zákazníkom aj v budúcnosti vysokú úroveň bezpečnosti , na ktorú sú zvyknutí, Mercedes-Benz uskutočnila intenzívne analýzy na všetkých modeloch svojich vozidiel.

Výsledkom je komplexný balík špecifických opatrení, ktoré v prípade modelov s chladivom R1234yf zvyšujú bezpečnosť na úroveň značky Mercedes-Benz a ktoré sú použité v prípade potreby.

Medzi ne patrí napríklad aj špeciálne vyvinuté ochranné zariadenie, ktoré je použité v závislosti od konfigurácie vozidla. Systém, ktorý bol medzičasom prihlásený na patentovom úrade, v prípade ťažkého čelného nárazu zabezpečí, že zmes chladiva a vzduchu vzniknutá v priestore motora bude oddelená od horúcich častí motora a tie budú zároveň veľmi účinne chladené. Umožňuje to generátor plynu, ktorý na príslušných horúcich častiach cielene uvoľní ochranný argónový plyn. Takto možno zabrániť vzplanutiu.

Takto budú aj v budúcnosti zohľadnené oprávnené bezpečnostné požiadavky zákazníkov a vysoké nároky na bezpečnosť zo strany Mercedes-Benz. Okrem toho tak spoločnosť ďalším dielom prispieva k ochrane klímy.

Zdroj+foto: Daimler, A.G.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.