Najsilnejší kabriolet s hviezdou: Mercedes-AMG S 63 4MATIC

V kabriolete S 63 4MATIC uvádza Mercedes-AMG auto snov plné superlatívov.

Prvý raz vo svojej 48-ročnej histórii ponúka táto športová a na výkon orientovaná značka Mercedes-Benz štvormiestny kabriolet v segmente Triedy S a rozširuje tak svoje portfólio výrobkov o atraktívnu alternatívu pre automobilových nadšencov so slabosťou pre výkon a luxus. Nový model okrem toho ponúka svojmu vodičovi a až trom spolucestujúcim priestor na skvelý výkon. Predpoklady na to sú optimálne: 5,5-litrový motor AMG V8 s dvomi turbodúchadlami s výkonom 430 kW (585 k) a maximálnym krútiacim momentom 900 Nm, sériový pohon všetkých kolies AMG Performance 4MATIC s rozdeľovaním krútiaceho momentu s dôrazom na zadnú nápravu, zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 3,9 sekundy a vysokovýkonná kompozitná brzdová sústava pre tie najlepšie hodnoty spomalenia.

Špičková výkonná technológia spojená s výrazným dizajnom exteriéru a interiéru: z nového kabrioletu S 63 4MATIC je na prvý pohľad zrejmé, že ho navrhli automobiloví nadšenci pre automobilových nadšencov. „Nový kabriolet S 63 je ďalším fascinujúcim automobilom snov AMG z Affalterbachu,“ hovorí Tobias Moers, predseda obchodného vedenia spoločnosti Mercedes-AMG GmbH. „Nový model to pôsobivo dokazuje: aj v roku 2015 naďalej intenzívne akcelerujeme. Našu modelovú ofenzívu pokračujeme s veľkou dynamikou, a to vo všetkých segmentoch trhu.“

Inteligentná stratégia AMG Lightweight Performance

Základ sebavedomého a dynamického výstupu tvorí mimoriadne tuhá štruktúra karosérie s technicky inovatívnymi riešeniami ako deliaca stena k batožinovému priestoru z magnézia. Okrem toho sa podarilo obmedziť hmotnosť použitím ľahkého lítiovo-iónového akumulátora, diskov AMG z ľahkej zliatiny v náročnej kovanej technológii, ako aj vysokovýkonnej kompozitnej brzdovej sústavy AMG s optimalizovanou hmotnosťou – účelný doplnok komplexného použitia hliníka pri výrobe vonkajšieho plášťa, prednej a zadnej časti karosérie.

Mercedes-Benz S-Class Cabriolet (A 217) 2015

5,5 litrový motor AMG V8 s dvomi turbodúchadlami: suverénny a úsporný

V súvislosti s maximálnym výkonom, krútiacim momentom a so spotrebou je 5,5 litrový motor AMG V8 s dvomi turbodúchadlami aj naďalej jeden z najúspornejších sériovo vyrábaných hnacích agregátov V8 na svete. Výkonom 430 kW (585 k) a krútiacim momentom 900 newtonmetrov spĺňa osemvalec AMG najvyššie požiadavky. Ešte viac to platí pre jazdné výkony: kabriolet S 63 zrýchli z nuly na 100 km/h za 3,9 sekundy; maximálna rýchlosť predstavuje 250 km/h (je elektronicky obmedzená).

Celkovou spotrebou paliva podľa NEFZ 10,4 litra na 100 kilometrov je dvojdverový automobil modelom s najnižšou spotrebou v tomto segmente hospodárskej súťaže. Čo dokazuje: výkon, úspornosť a ekologickosť sa vôbec nemusia navzájom vylučovať.

Výfuková sústava s automatickými výfukovými klapkami

Emotívne a športovo alebo umiernene a vhodne na dlhé cesty – kabriolet S 63 aj zvukovo spĺňa individuálne požiadavky vodiča: výfuková sústava má v oboch koncových tlmičoch automatické klapky, riadené pracovnou krivkou. V jazdnom programe prevodovky „C“ (Controlled Efficiency) ostávajú klapky vo väčšine situácií zatvorené, osemvalec biturbo je v tomto programe akusticky umiernený. V režimoch „S“ (Sport) a „M“ (Manual) sa výfukové klapky otvárajú vo všeobecnosti skôr a spontánnejšie, najmä ak vodič uprednostňuje dynamický štýl jazdy. Výsledok: emotívny zvuk motora typický pre AMG.

Mercedes-Benz S-Class Cabriolet (A 217) 2015

„Jeden človek, jeden motor“: ručné skladanie motorov

Osemvalcový motor s dvomi turbodúchadlami kabrioletu S 63 sa skladá a montuje ručne v manufaktúrnej motorárni AMG v Affalterbachu. Vysokokvalifikovaní motorári tu vyrábajú motory pri dodržaní najprísnejších štandardov kvality v duchu filozofie „jeden človek, jeden motor“. Plaketa motora AMG s podpisom motorára nie je len sprievodným znakom najvyššej precíznosti a kvality výroby typickej pre AMG, je to aj upozornenie na neporovnateľnú „DNA“ značky orientovanej na športové automobily a výkon z dielne Mercedes-Benz.

Individuálna: 7-stupňová športová prevodovka AMG SPEEDSHIFT MCT

S motorom V8 s dvomi turbodúchadlami je dokonale spojená 7-stupňová športová prevodovka AMG SPEEDSHIFT MCT. Silnými stránkami systému prenosu sily používaného exkluzívne v AMG sú najvyššia individuálnosť a dych vyrážajúca dynamika. Vodič si v závislosti od štýlu jazdy môže nakonfigurovať osobné nastavenie prevodovky. Na výber sú tri jazdné programy „C“ (Controlled Efficiency), „S“ (Sport) a „M“ (Manual). Funkcia ECO štart – stop je sériová a je aktívna v jazdnom programe „C“.

Systém pohonu všetkých kolies AMG 4MATIC orientovaný na veľký výkon

Kabriolet S 63 je k dispozícii v dvoch variantoch: s pohonom zadných kolies (iba ako vozidlo s pravostranným riadením) alebo s pohonom všetkých kolies AMG 4MATIC orientovaným na veľký výkon (ako vozidlo s ľavostranným riadením). Kombinácia kabrioletu Triedy S a systému 4MATIC ostáva vyhradená pre variant AMG. Pohon rozdeľuje 33 percent momentu motora na kolesá prednej nápravy a 67 percent na kolesá zadnej nápravy. Toto rozdelenie sily s dôrazom na zadnú nápravu zabezpečuje vysokú dynamiku jazdy typickú pre AMG, maximum pôžitku z jazdy zlepšuje akceleráciu vo všetkých jazdných situáciách a prirodzene zo stoja. Pohon všetkých kolies okrem toho zlepšuje jazdné vlastnosti na mokrej alebo zimnej vozovke.

Mercedes-Benz S-Class Cabriolet (A 217) 2015

Vzduchové pruženie AIRMATIC

Špecialisti AMG nelenili ani v prípade podvozku: kabriolet S 63 je vybavený vzduchovým pružením AIRMATIC s adaptívnym systémom tlmenia ADS PLUS, pre ktorý možno zvoliť nastavenie „Sport“ alebo „Komfort“. Špeciálne nastavenie oboch programov umožňuje stlačením tlačidla zvoliť výnimočnú agilnosť a dynamiku alebo neobmedzený komfort na dlhé vzdialenosti a poddajné prekonávanie nerovností pri nízkej rýchlosti.

Pre kabriolet boli okrem toho vyvinuté aj špecifická kinematika prednej nápravy vrátane vyššieho odklonu kolies, ako aj silnejšie dimenzovaný stabilizátor a tuhšie uloženie nápravnice na zadnej náprave. Elastokinematika špecifická pre AMG a parametrizácia plynulej regulácie tlmenia, menší objem vzduchu systému vzduchového pruženia a progresívna geometria piestov zavčasu redukujú rušivé priečne a pozdĺžne nakláňanie karosérie.

Okrem toho možno na zlých cestách zvýšiť výšku vozidla o 30 milimetrov. V režime „Sport“ a od rýchlosti 120 km/h v režime „Controlled Efficiency“ sa podvozok automaticky opäť zníži.

Mercedes-Benz S-Class Cabriolet (A 217) 2015

Dôsledne odľahčená konštrukcia: kované disky AMG sériovo

Kabriolet S 63 je sériovo vybavený diskami AMG z ľahkej zliatiny vyhotovenými technológiou kovania. Takéto disky majú vysokú pevnosť a sú mimoriadne ľahké. Tým sa zníži neodpružená hmotnosť, čo zlepšuje ovládateľnosť vozidla a reakciu pružiacich a tlmiacich prvkov. Sériovo je kabriolet S 63 vybavený kovanými diskami s mnoholúčovým dizajnom, titánový sivý lak, leštené, s rozmermi 8,5 x 19 vpredu a 9,5 x 19 vzadu a s pneumatikami 255/45 R 19 resp. 285/40 R 19. Ako výbava na želanie z dielne AMG Performance Studio sú k dispozícii kované disky s rozmermi 8,5 x 20 vpredu a 9,5 x 20 vzadu a s pneumatikami 255/40 R 20 resp. 285/35 R 20.

Keramická vysokovýkonná kompozitná brzdová sústava AMG na želanie

Krátke brzdné dráhy a spontánne spomalenie – pre kabriolet S 63, ktorý je vybavený vysokovýkonnou kompozitnou brzdovou sústavou s optimalizovanou hmotnosťou a odolnou voči fadingu (slabnutiu brzdného účinku), je to samozrejmosť. Na želanie sa dodáva keramická vysokovýkonná kompozitná brzdová sústava. Hmotnosť, ktorá je teraz o viac ako 20 percent nižšia, prináša nižšiu neodpruženú hmotnosť a zvyšuje dynamiku jazdy, agilnosť a komfort jazdy.

Dizajn ako prejav športového charakteru a výkonu

Kabriolet S 63 fascinuje aj vizuálne a zdôrazňuje tak športový výkon: dizajn uvádza fascinujúcu techniku nového auta snov na scénu. Množstvo precízne vypracovaných aerodynamických prvkov zdôrazňuje vysokú dynamiku jazdy: na čele dominuje trojdimenzionálna maska chladiča Twin blade v striebornej chrómovej farbe. Pod maskou chladiča sa nachádza výstuha v tvare A: trojdimenzionálny prvok usmernenia vzduchu je nalakovaný vo farbe vozidla a ukazuje štylizované písmeno A typické pre vozidlá AMG . Vonkajšie otvory na vstup chladiaceho vzduchu sú orámované veľkými čiernymi krídelkami. Predný rozdeľovač prúdenia v striebornej chrómovej farbe zabezpečuje dole optimálne obtekanie chladiacich modulov. Vizuálne znižuje odstup medzi vozidlom a vozovkou.

Rovnaký efekt majú bočné obloženia prahov s vysokokvalitnými, trojdimenzionálne tvarovanými vložkami v striebornej chrómovej farbe. Vložky spolu so spodnou charakterovou líniou zabezpečujú, že kabriolet S 63 vyžaruje vysokú dynamiku aj počas státia.

Vzadu priťahuje pohľady čierna vložka difúzora s vysokým leskom. Spodný ozdobný prvok v striebornej chrómovej farbe sa odvoláva na čelnú výstuhu v tvare A a zabezpečuje vhodný kontrast. Do vložky difúzora sú dokonale integrované dve pochrómované dvojité koncovky výfukovej sústavy s klapkami spalín.

Interiér: fascinujúco luxusný a športovo exkluzívny

Pri otvorení dverí fascinuje luxusný interiér kabrioletu S 63: Obopínajúca prístrojová doska takmer plynulo prechádza do dverí. Výber vysokokvalitných materiálov a dokonalá kvalita ich spracovania sa snúbia so športovo exkluzívnou rečou dizajnu. Novovyvinuté športové sedadlá AMG s elektrickým prestavovaním, pamäťovou funkciou a vyhrievaním poskytujú vodičovi a spolujazdcovi optimálnu bočnú oporu.

Športový volant s dizajnom troch lúčov s výrazne kontúrovaným vencom a perforovanou kožou v oblasti uchopenia umožňuje dokonalú kontrolu nad vozidlom. Hliníkové radiace páčky skracujú reakčný čas pri radení a zvyšujú dynamiku. Vzhľad typický pre AMG má aj farebný displej TFT s vysokým rozlíšením vo funkcii združeného prístroja s dvoma animovanými okrúhlymi prístrojmi. Vysokú hodnotu opätovného rozpoznania majú nielen špecifický typ písma a ručičky v kombinácii červená/strieborná, ale aj úvodné zobrazenie, logo AMG v tachometri so stupnicou do 330 km/h a nápis „V8 BITURBO“ v otáčkomere.

Zdroj+foto: Daimler, A.G.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.