Daimler hlási odbyt vyše 500 000 nákladných áut

Divízia Daimler Trucks zaznamenala v roku 2015 aj napriek čiastočne veľmi náročným trhom ďalší rast a svoj ročný odbyt zvýšila na základe prvých údajov z decembra na viac než 500 000 nákladných vozidiel. V roku 2014 predala divízia Daimler Trucks celosvetovo 495 700 vozidiel značiek Mercedes-Benz, FUSO, Freightliner, Western Star, Thomas Built Buses a BharatBenz. Konečné predajné čísla za rok 2015 budú prezentované v rámci výročnej tlačovej konferencie koncernu Daimler 4. februára 2016.

Vedúci výrobca úžitkových vozidiel v globálnom meradle dosiahol svoje ciele vo veľmi heterogénnom prostredí, ktoré predstavuje výzvu: Zatiaľ čo trhy s nákladnými vozidlami v Severnej Amerike a Európe v priebehu roka posilňovali, dôležité trhy v Brazílii a Indonézii zaznamenali pokles. Aj v Turecku sa trh z dôvodu politickej neistoty v posledných mesiacoch oslaboval. Obzvlášť v novembri a decembri sa podmienky na trhu ešte raz zreteľne zhoršili. Napriek tomu sa však vďaka silným produktom a vynikajúcemu predajnému výkonu podarilo dosiahnuť ročný cieľ.

Dr. Wolfgang Bernhard, člen predstavenstva koncernu Daimler zodpovedný za divíziu Daimler Trucks & Buses, hovorí: „V roku 2015 sme predali viac ako 500 000 nákladných vozidiel – a náš odbyt rástol tretí rok po sebe. Vďaka našim špičkovým produktom sme tak mohli uzavrieť jeden z najlepších rokov v histórii divízie Daimler Trucks – a to aj napriek čiastočne veľmi náročným trhom. Je to úžasný výkon nášho celosvetového tímu. Ďakujem všetkým zamestnancom za ich vynikajúce nasadenie.“

K ďalším vyhliadkam divízie Daimler Trucks Dr. Bernhard uviedol: „Aj v roku 2016 zostane trhové prostredie v našom obchode výzvou. Predsa však máme pevne na zreteli náš najbližší odbytový cieľ 700 000 nákladných vozidiel v roku 2020.“

Bernhard ďalej upresňuje: „Uspokojiť sa nie je žiadnou alternatívou. Ďalej sústredene pracujeme na presadzovaní našej stratégie. V roku medzinárodnej automobilovej výstavy IAA opätovne podrobíme skúške naše vedúce postavenie v oblasti technológií a rovnako pre seba chceme získať dôležité vývojové trendy, akými sú konektivita, efektivita, aktívna bezpečnosť alebo najnovšie aj autonómne jazdenie. Aj naďalej budeme budovať našu globálnu prítomnosť a vďaka šiestim regionálnym centrám sa ešte viac priblížime k svojim zákazníkom. A aj po rozšírení globálnej platformovej stratégie o hnací mechanizmus tu ešte stále vidím veľký potenciál,“ zhodnotil Bernhard.

Zreteľný nárast odbytu v Severnej Amerike

Ťahúňom celosvetového rastu bol predovšetkým región NAFTA (Kanada, USA, Mexiko). Tam je divízia Daimler Trucks vďaka vysokému rastu trhu a silnej palete produktov na dobrej ceste k rekordnému odbytu. Od januára do novembra 2015 predaje nákladných vozidiel vzrástli o 20 percent na hodnotu 176 100 (v predch. roku 147 200). Divízia Daimler Trucks tak ešte viac vylepšila svoje vedúce postavenie na trhu v hmotnostných triedach 6 –8. Podiel na trhu posledne narástol na 39,1 percenta (v predch. roku 37,3 %). Pre rok 2016 treba vychádzať z predpokladu, že severoamerický trh s nákladnými vozidlami tried 6 – 8 sa bude pohybovať pod veľmi vysokou úrovňou z roku 2015.

Freightleiner Daimler truck

Podstatný dôvod úspechu produktov Daimler Trucks na trhu v Severnej Amerike: Zákazníci dokážu stále viac oceniť výhody integrovaného hnacieho mechanizmu divízie Daimler Trucks. Ten ponúka dokonale zosúladenú kombináciu motora, prevodovky a osí a prináša tak jasné výhody z hľadiska efektivity. Daimler Trucks túto inováciu prináša ako prvý výrobca na severoamerickom trhu. Centrálnym faktorom úspechu je automatizovaná prevodovka DT12. V USA sa teší veľkej obľube: Medzičasom bolo predaných viac ako 40 percent vozidiel Freightliner Cascadia a Western Star 5700 XE s automatickou prevodovkou – takmer dvojnásobok v porovnaní s predchádzajúcim rokom. V novembri odštartovala v Detroite lokálna výroba prevodoviek DT12 pre severoamerický priestor, aby bolo možné ešte rýchlejšie ako doposiaľ uspokojiť rastúci dopyt v regióne. Od roku 2018 sa majú v Detroite zhotovovať aj stredne ťažké motory pre severoamerický trh NAFTA. Investícia koncernu Daimler tu predstavuje celkovo okolo 450 miliónov eur.

Obchod v západnej Európe v priebehu roka rástol

Aj v západnej Európe narástli predaje divízie Daimler Trucks za prvých jedenásť mesiacov na 56 000 jednotiek (v predch. roku 50 500). Pozitívna dynamika v priebehu roka citeľne narastala. Značka Mercedes-Benz potvrdila v strednom a ťažkom segmente svoje vedúce postavenie na trhu s podielom 21,9 percent (v predch. roku 24,6 %). Napriek slabšiemu ekonomickému vývoju a neistej politickej situácii v regióne bola v Turecku počtom predaných nákladných vozidiel 20 400 prekonaná vysoká úroveň odbytu z predchádzajúceho roka (18 900). Okrem iného k tomu prispeli aj efekty predčasného nákupu pred nadobudnutím platnosti emisnej normy EURO VI od 1.1.2016. Dynamika v priebehu roka však prirodzene aj poklesla – to je trend, ktorý zrejme bude pokračovať aj v roku 2016.

Podiel na trhu v Brazílii sa aj napriek oslabeniu trhu naďalej zväčšuje

V Latinskej Amerike poklesol odbyt divízie Daimler Trucks predovšetkým pre dramatický prepad trhu v Brazílii počas prvých jedenástich mesiacov na hodnotu 27 900 jednotiek (v predch. roku 44 500). V Brazílii bolo počas novembra predaných 15 200 vozidiel (v predch. roku 31 300). V tomto extréme náročnom trhovom prostredí sa divízii Daimler Trucks podarilo zvýšiť podiel na trhu v Brazílii v strednom a ťažkom segmente na hodnotu 26,6 percenta (v predch. roku 26,0 %). Napriek aktuálnemu oslabeniu trhu tu divízia Daimler Trucks aj naďalej investuje, aby na mieste mohla natrvalo zvyšovať svoju konkurencieschopnosť. V priebehu rokov 2014 až 2018 poputujú do Brazílie investície v hodnote okolo 500 miliónov eur do produktov vyrobených na mieru, do technológií a služieb, ako aj do modernizácie výrobnej siete. Len v októbri prezentovala značka Mercedes-Benz v Brazílii početné produktové novinky na trhu. Okrem iného došlo k ďalšej optimalizácii lokálne vyrábaných modelov nákladných vozidiel Accelo, Atego, Axor a Actros so zreteľom na komfort, spotrebu pohonných hmôt a celkové podnikové náklady. V roku 2016 sa ani v Brazílii nepočíta s oživením situácie na trhu.

Rozdielny vývoj odbytu na trhoch v Ázii

Ázijské trhy sa v uplynulom roku vyvíjali rozdielne. V Japonsku rástol predaj značky FUSO o štyri percentá na hodnotu 41 600 vozidiel (v predch. roku 39 900). Podiel na celkovom japonskom trhu s nákladnými vozidlami narástol na úroveň 20,7 percenta (v predch. roku 20,3 %). Na mohutne klesajúcom indonézskom trhu klesol odbyt na 29 400 jednotiek (v predch. roku 51 400). Podiel na celkovom indonézskom trhu s nákladnými vozidlami sa však v porovnaní s predchádzajúcim rokom (47,2 %) nachádzal na vyššej úrovni 48,2 percenta.

V Indii narástol počet predaných nákladných vozidiel divízie Daimler Trucks o 29 percent na úroveň 12 500 jednotiek (v predch. roku 9 700). Od začiatku predaja v septembri 2012 sa predalo viac ako 30 000 nákladných vozidiel značky BharatBenz. Aj vďaka uvedeniu nových modelov narástol podiel značky BharatBenz na trhu v segmente stredne ťažkých a ťažkých nákladných vozidiel na hodnotu 7,1 percenta (v predch. roku 5,9 %). Ďalšou dôležitou novinkou v tomto roku bolo ťažké nákladné vozidlo BharatBenz 3143, ktoré bolo vyvinuté špeciálne pre nasadenie v banskom priemysle a na stavbách. Vozidlá vyrábané v Indii zohrávajú taktiež kľúčovú úlohu najmä pre sprístupnenie dôležitých rastúcich trhov v Ázii a Afrike. V roku 2015 začala divízia Daimler Trucks s exportom vozidiel z indického mesta Chennai na viac ako tucet pridružených exportných trhov. Medzičasom je už zásobovaných viac ako 20 trhov z Indie. Pre rok 2016 sa predpokladá otvorenie množstva ďalších trhov vďaka nákladným vozidlám značky FUSO upraveným špeciálne pre potreby týchto krajín.

Vybudovanie globálnej prítomnosti prostredníctvom šiestich nových regionálnych centier

S cieľom maximálne využiť potenciál rastu na perspektívnych trhoch v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike sa koncern Daimler v týchto regiónoch bude v budúcnosti ešte viac približovať k zákazníkom: v októbri bolo v Dubaji otvorené prvé zo šiestich plánovaných regionálnych centier, ktoré budú rozmiestnené po celom svete. Tieto centrá sa budú sústreďovať výlučne na predaj a trh opráv a údržby (Aftersales) úžitkových vozidiel koncernu Daimler. V prvom kvartáli 2016 budú nasledovať ďalšie regionálne centrá v Keni pre strednú Afriku, v Pretórii (Juhoafrická republika) pre južnú Afriku a v Singapure pre juhovýchodnú Áziu. Vďaka týmto novým regionálnym centrám môže Daimler v budúcnosti v obchode s úžitkovými automobilmi reagovať na potreby zákazníkov na týchto trhoch ešte cielenejšie a rýchlejšie.

Technologický vrchol roka 2015 – Highway Pilot umožňuje čiastočne autonómne jazdenie

V oblasti autonómneho jazdenia divízia Daimler Trucks v roku 2015 opätovne potvrdila svoju priekopnícku rolu. Divízia Daimler Trucks získala v máji 2015 v americkom štáte Nevada ako prvá na svete schválenie na cestnú premávku pre svoj model Freightliner Inspiration Truck so systémom autonómneho jazdenia. Len o päť mesiacov neskôr spustila divízia Daimler Trucks v Nemecku testovaciu fázu vo verejnej cestnej doprave so svojím prvým autonómne jazdiacim sériovým nákladným vozidlom. V prípade tohto nákladného vozidla ide o sériový model Mercedes-Benz Actros, ktorý je za účelom testovania autonómneho jazdenia na verejných komunikáciách vybavený inteligentným systémom Highway Pilot. Systém Highway Pilot umožňuje čiastočne autonómne jazdenie. To znamená: systém síce dokáže samostatne riadiť nákladné vozidlo na diaľniciach – vodičovi je však ponechaná plná zodpovednosť, musí po celý čas sledovať premávku a byť schopný kedykoľvek zasiahnuť. Systém Highway Pilot je teda porovnateľný s autopilotom, ktorý je bežnou súčasťou lietadiel. Technológia bola prispôsobená využitiu na verejných komunikáciách. Bezproblémová súhra komponentov sa aj naďalej dôkladne testuje. Pre dosiahnutie tohto cieľa už systém Highway Pilot absolvoval asi 20 000 kilometrov na testovacích dráhach v Nemecku a USA. Spôsobilosť pre sériovú výrobu tejto technológie sa dá predpokladať najneskôr do konca desaťročia.

Mercedes-Benz Daimler truks buses Actros Arocs kamión ťahač

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.