Mercedes-Benz dodáva Vito a veľkopriestorovú Triedu V vo väčších počtoch

Divízia Mercedes-Benz Vans pokračuje v kurze svojho rastu na celom svete. V prvom štvrťroku 2016 výrobca transportérov počtom 76 600 jednotiek (plus 20 percent) dodal zákazníkom toľko vozidiel, ako ešte nikdy predtým.

Najviac sa na predaji podieľali stredne veľký transportér Vito a veľkopriestorové vozidlo Trieda V, každý z nich s prírastkom približne 60 percent. Vito si v prvom štvrťroku polepšilo približne o 61 percent na 21 300 jednotiek (vlani 13 200). Trieda V počtom 9 300 predaných jednotiek (vlani 5 900) dosiahla v prvom štvrťroku nárast približne 58 percent v porovnaní s vlaňajškom. Aj pre celý rok 2016 očakáva Mercedes-Benz Vans v porovnaní s vlaňajškom výrazne vyšší dopyt po oboch modeloch.

Divízia s cieľom zohľadniť pretrvávajúci vysoký dopyt ešte viac rozširuje výrobné kapacity vo svojom svetovom vedúcom závode na výrobu transportérov strednej veľkosti vo Vitorii, v Španielsku. Mercedes-Benz Vans zvýši investície v roku 2016 v porovnaní s rokom 2015 o 14 na približne 41 miliónov eur. Veľká časť z nich potečie do úpravy výroby holej karosérie, lakovne a montáže. Zavedením tretej pracovnej zmeny od októbra tohto roka sa má ročná produkcia výrazne zvýšiť.

„S Vitom a Triedou V sme segment stredne veľkých transportérov popri modeli Sprinter rozšírili na druhý nosný pilier našej stratégie medzinárodného rastu Mercedes-Benz Vans goes global‘,‟ vysvetľuje Frank Klein, vedúci Mercedes-Benz Vans Operations a v tejto funkcii zodpovedný za svetovú výrobu divízie. „Náš výrobný závod Vitoria je pritom ako svetový vedúci závod pre tento konštrukčný rad hlavným faktorom úspechu‟. Vysoko motivovaní a kvalifikovaní pracovníci vynikajúco uspokojujú nielen prudko rastúci dopyt. Experti z Vitorie odvádzajú výbornú prácu aj pri ďalšej internacionalizácii našej výrobnej siete . Aj vďaka nim sme na celom svete – v stredne veľkých oblastiach v USA, Argentíne a Číne – zaviedli jednotné výrobné procesy Mercedes-Benz a vo všetkých závodoch sme dosiahli kvalitu na špičkovej úrovni.‟

Medzinárodná výrobná sieť v segmente vozidiel strednej veľkosti

Mercedes-Benz Vans vyrába transportéry strednej veľkosti v troch ďalších závodoch svojej svetovej výrobnej siete: v USA, Argentíne a Číne. Všetky závody úzko spolupracujú s expertmi vedúceho závodu Vitoria. Skúsení kolegovia v Španielsku riadia medzinárodnú výrobu od stratégie týkajúcej sa nástrojov cez logistiku až po riadenie kvality. Začiatkom roka sa rozbehla výroba Triedy V v spoločnom podniku Fujian Benz Automotive Co., Ltd (FBAC) vo Fuzhou, Čína. V ďalšom kroku sa v priebehu roka 2016 vo Fuzhou začne lokálne vyrábať aj nové Vito.

Aby bolo možné uspokojiť vysoký dopyt zákazníkov, závod Vitoria prvý raz vyrába aj počas všetkých letných mesiacov na dve zmeny. Denne schádza vo Vitorii v dvoch zmenách z pásu približne 540 vozidiel – koncom roka 2015 ich bolo ešte približne 470. Divízia Mercedes-Benz Vans preto od začiatku roka zvýšila počet zamestnancov približne o 800 na približne 4 600. Zavedením tretej zmeny bude závod od októbra 2016 vyrábať približne 660 vozidiel denne. Počet zamestnancov sa preto v nadchádzajúcich mesiacoch ešte raz výrazne zvýši. Mercedes-Benz Vans investovala do rozbehu a rozšírenia výroby aktuálnej generácie vozidiel Vito a vozidiel Triedy V vo Vitorii viac ako 190 miliónov eur.

Vitoria priekopníkom inovatívnych výrobných technológií

V rámci divízie Mercedes-Benz Vans závod nachádzajúci sa v srdci Baskicka, na severe Španielska, zaujíma rolu priekopníka v nasadzovaní inovatívnych výrobných systémov.

„Stále viac staviame na inteligentnú výrobu, aby bol náš závod stále agilnejší,“ vysvetľuje Emilio Titos, vedúci závodu Vitoria Mercedes-Benz. „Jej najdôležitejšími faktormi sú zosieťovanie strojov a iných výrobných prostriedkov, ako aj efektívne využívanie veľkých množstiev údajov. Už dnes dokážeme reagovať maximálne flexibilne na zmeny trhov a odlišné požiadavky zákazníkov.‟

Vitoria je napríklad prvým závodom divízie Mercedes-Benz Vans, ktorý priebežne identifikuje takmer všetky prepravné prostriedky vo výrobe holých karosérií a lokalizuje pomocou technológie RFID (radio-frequency identification), t. z. cez rádiové vlny. To významne zrýchľuje a zlepšuje výrobné procesy a predstavuje ďalší krok k „fabrike bez dokumentov“. Vitoria je okrem toho aj prvým závodom svetového výrobného združenia, ktorý vykonáva automatickú kontrolu laku vo svetelnom tuneli na báze LED. Technológia vyvinutá v spolupráci s univerzitou Valencia zahŕňa okrem osvetlenia sofistikované spracovanie údajov, ako aj príslušnú vizualizáciu výsledkov. To umožňuje efektívnu štandardizovanú kontrolu laku a následné naplánovanie ďalších krokov.

Závod Vitoria oslávi tento rok svoju 62-ročnú existenciu. Prvé vozidlo tu zišlo z pásu v roku 1954, vtedy závod patril ešte spoločnosti Auto-Union. V roku 1981 úplne prevzala závod vtedajšia Daimler-Benz AG. Dnes sa v areáli s celkovou rozlohou 600 000 m² nachádza výrobná plocha s rozlohou 370 000 m². Závod dodáva prakticky na všetky svetové trhy. Závod je súčasne jedným z najdôležitejších priemyselných centier v Baskicku a v roku 2015 vytvoril približne 3,3 percent baskického hrubého domáceho produktu (HDP) a približne 10 percent objemu baskického exportu.

Mercedes-Benz Vito – druhý svetový transportér

Okrem Sprintera je Vito medzičasom druhým svetovým transportérom Mercedes-Benz Vans. Divízia s ním v roku 2015 otvorila početné nové trhy a dôsledne ďalej zvyšovala odbyt. Počty predaných kusov modelu Vito sa v roku 2015 zvýšili na celom svete o 23 percent na viac ako 74 400 vozidiel (vlani 60 300). Zvýšený podiel na tom mala rastúca obľúbenosť stredne veľkého transportéra u flotilových a veľkých zákazníkov na celom svete s rastom približne 38 percent. Po zavedení v Európe a na ďalších svetových trhoch od roku 2014 je od roku 2015 dostupný aj v Latinskej Amerike, ako aj v USA a Kanade – tu pod názvom Metris. Svojím príťažlivým dizajnom a vysokou pestrosťou variantov posúva nové vozidlo štandardy vo svojom segmente.

Trieda V značky Mercedes-Benz – úspešný veľkopriestorový sedan

Svojou jedinečnou koncepciou, ktorá spája funkčnosť klasického transportéra s typickými prednosťami sedanu značky Mercedes-Benz medzičasom nadchýna Trieda V zákazníkov približne v 90 krajinách. Jej štýlový dizajn, vysoký komfort a bohaté možnosti individuálneho prispôsobenia odlišným požiadavkám jej na celom svete zabezpečujú výnimočné postavenie v segmente veľkopriestorových sedanov. V prvom kompletnom predajnom roku 2015 vzrástol predaj o 20 percent na približne 30 700 vozidiel (vlani 25 600), čo predstavuje nový rekord. Aj v prípade Triedy V hrajú stále väčšiu úlohu flotilový obchod a veľké zákazky z celého sveta s nárastom približne o 59 percent iba v uplynulom roku.

Divízia Mercedes-Benz Vans

Mercedes-Benz Vans je globálny dodávateľ transportérov a s nimi spojené služby. Okrem veľkého transportéra Sprinter a stredne veľkého transportéra Vito zahŕňa svetová produktová ponuka divízie mestskú dodávku Mercedes-Benz Citan. S veľkopriestorovým vozidlom Triedou V, ako aj obytnými automobilmi Marco Polo a Marco Polo ACTIVITY je Mercedes-Benz Vans zastúpená aj v súkromnom segmente. Divízia vyrába celkovo v deviatich závodoch: v Nemecku, Španielsku, USA, Argentíne, v rámci spoločného podniku Fujian Benz Automotive Co., Ltd. v Číne a v rámci strategickej aliancie s Renault-Nissan vo Francúzsku. Mercedes-Benz Sprinter Classic sa bude vyrábať na zákazku u partnera GAZ v Rusku. Celkovo 65 percent odbytu v roku 2015 predstavovali najdôležitejšie trhy divízie doposiaľ v Západnej Európe. Divízia v rámci stratégie rastu „Mercedes-Benz Vans goes global‟ otvára v stále väčšej miere prostredníctvom príslušných lokálnych odbytových a výrobných aktivít aj rastové trhy v Južnej Amerike a Ázii, ako aj ruský trh.

Mercedes-Benz Vans zaznamenala v roku 2016 najlepší úvodný štvrťrok vo svojej histórii. S rekordným odbytom dosiahol nové historické maximum aj obrat so zvýšením o 17 percent na 2,8 miliárd eur. Nové maximum dosiahol aj EBIT odvetvia transportérov vo výške 301 miliónov eur (vlani 215). K rekordnému odbytu prispela celá produktová ponuka Mercedes-Benz Vans. Divízia očakáva ďalší rast aj v roku 2016. Mercedes-Benz Vans zaznamenala už v hospodárskom roku 2015 rekordné hodnoty odbytu, obratu a EBIT-u.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.