The Drivers’ Fuel Challenge by Volvo Trucks Central East

Finále súťaže The Drivers’ Fuel Challenge 2016 trhu Central East (CE) sa uskutočnilo 18.augusta na svetovo preslávenom závodnom okruhu Formuly 1 Hungaroring v maďarskej Budapešti.

Český vodič Tomáš Horčička preukázal svoje bezkonkurenčné zručnosti v čo najhospodárnejšej jazde, a stal sa tak tohtoročným regionálnym šampiónom súťaže The Drivers’ Fuel Challenge a zároveň víťazom skvelej ceny, ktorou je úplne nový automobil Volvo V40 R Design. K Tomášovi sa čoskoro pripojí Florin Olteanu z Rumunska, Emir Salihovic z Bosny a Goran Jelovic zo Slovinska, ktorí obsadili druhé až štvrté miesto (v uvedenom poradí), a všetci spoločne – štyria najlepší vodiči v rámci trhu CE – sa tak už 9. septembra zúčastnia globálneho finále vo Švédsku.

VOLVO drivers fuel challenge (4)

Doteraz súťaž, ktorú spoločnosť Volvo Trucks v roku 2011 spustila na celosvetovej úrovni (vrátane tohto ročníka) pre trhy strednej a východnej Európy, prilákala v rámci 30 kvalifikačných kôl takmer 2500 profesionálnych vodičov kamiónov z desiatich krajín (Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Maďarsko, Macedónsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko).

VOLVO drivers fuel challenge (7) VOLVO drivers fuel challenge (6) VOLVO drivers fuel challenge (5)    VOLVO drivers fuel challenge VOLVO drivers fuel challenge (8)

V Maďarsku sa 17.-18. augusta stretlo desať národných majstrov najhospodárnejšie jazdy, ktorí opäť porovnali svoje zručnosti vo finále súťaže regiónu strednej a východnej Európy. Súťažná časť sa uskutočnila 18. augusta na Hungaroringu – jednom z celosvetovo najnáročnejších pretekárskych okruhov Formuly 1.

VOLVO drivers fuel challenge (2)

Vo štvrtok ráno sa všetkých 10 finalistov snažilo nájsť optimálny kompromis medzi rýchlosťou, časom a spotrebou paliva v neľútostnej súťaži s priamym vyraďovaním súperov. Všetci sadli za volant špeciálneho vozidla Volvo FH s motorom D13K, Euro 6 s výkonom 500 koní a prevodovkou I-Shift Dual Clutch. Je to prvá automatizovaná prevodovka s dvomi spojkami pre nákladné vozidlá a svojimi vlastnosťami pripomína prevodové ústrojenstvá športových vozidiel.

VOLVO drivers fuel challenge (3)
Svetovo preslávený pretekársky okruh Hungaroring sa tak vôbec prvýkrát stal závodnou traťou kamiónov súťažiacich v čo najhospodárnejšie jazde. Pre všetkých finalistov extrémne náročné prostredie predstavoval okruh so 14 ostrými zákrutami so striedaním stúpania aj klesania. Všetci museli preukázať svoje zručnosti v čo najhospodárnejšie jazde počas troch kôl o celkovej dĺžke 13 143 m, ktorú museli prekonať v časovom limite 17 minút.

Dosiahnuté skóre všetkých desiatich vodičov bolo odhalené až počas slávnostnej večere organizovanej vo štvrtok večer. Pri tejto príležitosti boli vyhlásení a ocenení štyria najlepší vodiči, ktorí budú reprezentovať región strednej a východnej Európy na svetovom finále vo Švédsku.

“Úspešnou kvalifikáciou do regionálneho finále súťaže The Drivers ‘Fuel Challenge ste jednoznačne preukázali nielen svoje skvelé schopnosti ako profesionálni vodiči nákladných vozidiel, ale aj aktívny záujem riešiť otázky hospodárnej jazdy, čo je prínosom pre dopravcov i životné prostredie,” uviedol Robert Grozdanovski, viceprezident spoločnosti Volvo Group pre región strednej a východnej Európy, na adresu všetkých desiatich finalistov počas slávnostného odovzdávania cien.

“Bez ohľadu na dosiahnuté umiestnenie v dnešnom finále ste všetci Víťazmi a môžete byť na tento úspech patrične hrdí – ste Majstri hospodárnej jazdy a Národní šampióni svojich krajín,” dodal.

Víťaz súťaže, Tomáš Horčička z Českej republiky, ktorý dosiahol celkovú spotreby paliva 4,84 litra pri priemernej rýchlosti 47,10 km/h za 16:45 minút,  získal nielen titul Šampióna regiónu CE v súťaži The Drivers’ Fuel Challenge 2016, ale súčasne aj úplne nový osobný automobil Volvo V40 R Design.

“Už niekoľko rokov sa usilujem o titul najlepšieho vodiča regiónu CE v súťaži The Drivers’ Fuel Challenge, vždy mi víťazstvo len o vlások unikalo a tento rok sa to podarilo”, hovorí Tomáš bezprostredne po odovzdaní ceny. Pravdou je, že som sa na súťaž naozaj dôkladne pripravoval, študoval profil trate na internete a po celý deň sa neskutočne sústredil na svoj výkon.

Druhé až štvrté miesto obsadili v uvedenom poradí Florin Olteanu z Rumunska, Emir Salihovic z Bosny a Hercegoviny a Goran Jelovica zo Slovinska.

Deviateho septembra štvoricu najlepších vodičov z finále regiónu CE čaká ešte náročnejšia úloha – svetové finále vo švédskom Göteborgu, kde budú mať šancu dosiahnuť ešte väčšieho úspechu – celosvetovej nadvlády v tejto súťaži.


10 finalistov finále regiónu CE Fuel Challenge v Maďarsku (2016):

Bosna a Hercegovina:            Emir Salihovic

Bulharsko:                              Stefan Pamukliyski

Chorvátsko:                            Igor Tkalec

Česká republika:                     Tomáš Horčička

Maďarsko:                              Zoltán Benczik

Macedónsko:                          Sashko Jakimov

Rumunsko:                             Florin Olteanu

Srbsko:                                   Jovan Brkić

Slovensko:                              František Oravec

Slovinsko:                              Goran Jelović

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.