Investície Mercedes-Benz Vans do výroby doručovacích robotov

Divízia Mercedes-Benz Vans v rámci svojej strategickej iniciatívy budúcnosti adVANce podporuje Starship Technologies, novozaložený inovatívny podnik s vedúcim postavením na svetovom trhu v oblasti vývoja pozemných, autonómne jazdiacich doručovacích robotov.

Divízia Mercedes-Benz Vans sa ako vedúci investor podieľa na investičnom balíku (konvertibilný dlhopis) s rozpočtom vo výške 16,5 milióna eur. Obidve spoločnosti už v septembri 2016 predstavili takzvanú koncepciu materskej lode (Mothership Concept). Táto koncepcia spája výhody transportéra s výhodami autonómne jazdiaceho doručovacieho robota. Model Sprinter, ktorý bol predstavený ako prototyp, slúži robotom ako mobilná nakladacia a prepravná centrála. Inteligentným prepojením doručovacích procesov dokáže v budúcnosti prispieť k výraznému zvýšeniu efektivity na „poslednej míli“. Koncepcia materskej lode je prvým výsledkom spolupráce medzi divíziou Mercedes-Benz Vans a Starship Technologies v oblasti výskumu a vývoja, ktorá bola založená v roku 2016. Investičným podielom v spoločnosti Starship Technologies divízia Mercedes-Benz Vans len potvrdzuje svoju strategickú, dlhodobú spoluprácu.

„Robot dokáže vlastnými silami prekonať len krátke trasy a po každom doručení sa zatiaľ musí nanovo nabiť. Transportér slúži ako mobilný sklad, čím výrazne zvyšuje akčný rádius robotov a súčasne nahrádza nákladnú stavbu a prevádzku decentralizovaného skladu tovaru. V kombinácii týchto dvoch technológií vidíme príležitosť na to, aby sme našim zákazníkom, ktorí majú záujem o transportéry, umožnili celkom nové služby a obchodné modely. Zároveň zvyšujeme komfort doručovania zásielok koncovým spotrebiteľom,“ povedal Volker Mornhinweg, vedúci divízie Mercedes-Benz Vans. „Koncepcia napríklad umožňuje včasné doručenie tovaru odberateľovi.“

Dôsledné vylepšovanie

V nasledujúcich mesiacoch by koncepcia mala prejsť dôsledným vylepšením. Obidve spoločnosti nedávno pri prezentácii projektu v rámci podujatia CES 2017 v Las Vegas oznámili plánovanú realizáciu prvých skúšobných prevádzok transportérov a robotov v Európe. Po skúšobných prevádzkach doručovacích robotov, ktoré spoločnosť Starship Technologies realizovala v spolupráci s inými partnermi a naďalej pokračuje v ich realizácii, by sa teraz aj celá spoločná koncepcia mala prvýkrát podrobiť dôkladným skúškam v spolupráci s jedným alebo viacerými logistickými partnermi. Skúšobný projekt v reálnom prostredí by sa mal začať už v tomto roku.

Mercedes-Benz Vans poháňa premenu prepravného odvetvia dopredu

Divízia Mercedes-Benz Vans v septembri minulého roku predstavila svoju strategickú iniciatívu budúcnosti adVANce. Oblasť svojej obchodnej činnosti tým dôsledne orientuje na nové, rýchlo sa meniace potreby zákazníkov a vkladá svoju nádej do inovácií. Spoločnosť do roku 2020 investuje približne 500 miliónov eur, a tým podporí rozvoj digitalizácie, automatizácie a robotiky v transportéri, ako aj inovatívne ponuky mobility. Mercedes-Benz Vans sa pritom z výrobcu celosvetovo úspešných transportérov vypracovala na poskytovateľa komplexných systémových riešení.

O divízii Mercedes-Benz Vans

Divízia Mercedes-Benz Vans je globálny kompletný dodávateľ pre transportéry a s nimi spojené služby. Do jej svetovej ponuky produktov pre priemyselné odvetvie patrí veľký transportér Sprinter, stredne veľký transportér Vito (v USA pod názvom Metris), ako aj mestská dodávka Citan. V súkromnom segmente zastupuje divíziu Mercedes-Benz Vans veľkopriestorový sedan Triedy V, ako aj obytné automobily Marco Polo. Divízia vyrába celkovo v deviatich závodoch: v Nemecku, Španielsku, USA, Argentíne, v rámci spoločného podniku Fujian Benz Automotive Co., Ltd. v Číne, prostredníctvom strategickej aliancie s Renault-Nissan vo Francúzsku a v spolupráci s partnermi GAZ a YaMZ aj v Rusku.

Táto divízia svojou stratégiou obchodnej činnosti „Mercedes-Benz Vans goes global“ dôsledne odkrýva nové potenciály rastu. Mercedes-Benz Vans tak obsadzuje nové segmenty produktov a na konci roka 2017 spustí sériovú výrobu Triedy X, prvého vozidla kategórie pick-up prémiového výrobcu. Divízia okrem toho posilňuje svoje pôsobenie na trhoch s potenciálom rastu, napríklad zakladaním nových výrobných závodov a zavádzaním nových vozidiel.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.