Novozaložený Hydrogen Council akceleruje využitie vodíka

13 popredných spoločností z oblastí energie, dopravy a priemyslu uviedli do života novú globálnu iniciatívu. Má sledovať spoločnú víziu a dlhodobý cieľ, pomocou vodíka podporiť energetický obrat.

Ako prvú globálnu iniciatívu svojho druhu si Výbor pre vodík (Hydrogen Council ) predsavzal, že etabluje vodík ako jedno z centrálnych riešení energetického obratu. Vodík je mnohostranný nosič energie s mnohými výhodami. Pri svojom používaní neuvoľňuje oxid uhličitý (CO2) a môže tak hrať dôležitú úlohu pri prechode na budúcnosť čistej energie bez tvorby CO2. Technológie a výrobky na báze vodíka sa v posledných rokoch rýchlo zdokonaľovali a teraz nachádzajú svoju cestu na trh. Na dosiahnutie stanovených cieľov bude výbor spolupracovať so všetkými dôležitými skupinami aktérov – medzi nimi vysokí politickí funkcionári, spoločnosti, odvetvie vodíka, medzinárodné úrady a verejnosť – a bude im radiť.

Hydrogen Council – vodík na vzostupe

Členovia Výboru pre vodík v rámci úvodného podujatia potvrdili svoj úmysel rozšíriť značné investície do vývoja a komercializácie vodíka a palivových článkov, ktoré aktuálne dosahujú celkovo približne 1,4 miliardy eur ročne (pozn. 1) . Chcú zvýšiť svoje úsilie tým, že hlavní aktéri budú v zvýšenej miere podporovať vodík ako súčasť budúcej skladby energií vhodnými rámcovými podmienkami a podpornými opatreniami.

Výbor pre vodík, ktorý sa po prvý raz stretol v polovici januára v Davose, pozostáva v súčasnosti z 13 výkonných riaditeľov a predsedov rozličných priemyselných a energetických spoločností. Skupina chce prispieť k dosiahnutiu ambiciózneho cieľa z Parížskej dohody z roku 2015, znížiť otepľovanie planéty pod 2 stupne Celzia. Súčasťou Výboru sú v súčasnosti nasledujúce medzinárodné spoločnosti: Air Liquide, Alstom, Anglo American, BMW GROUP, Daimler, ENGIE, Honda, Hyundai, Kawasaki, Royal Dutch Shell, The Linde Group, Total a Toyota. Výbor vedú dvaja predsedovia z odlišných regiónov a odvetví, v súčasnosti z Air Liquide a Toyoty.

„Parížska dohoda z roku 2015 na boj proti zmene klímy je dôležitý krok správnym smerom. Na dosiahnutie vytýčených cieľov sú však potrebné skutky plné odhodlania v rámci hospodárstva. Výbor pre vodík predstavuje spojené úsilie svetových vedúcich spoločností z oblastí priemyslu, energie a výroby automobilov, ktoré sú súčasťou jednoznačnej misie: ukázať, prečo vodík patrí k centrálnym riešeniam energetického obratu – najmä v priemysle, v oblasti mobility a energetickom sektore, ako aj v bytovej výstavbe. Na to je potrebný vývoj nových, komplexných stratégií. Sami to však nedokážeme. Potrebujeme jednoznačný postoj politiky k vodíku – napríklad v podobe komplexných koncepcií pre investície do infraštruktúry. Dnes vyzývame hlavy štátov na celom svete, aby svoju pozornosť zamerali na vodík, aby sme spoločne mohli dosiahnuť naše klimatické ciele a vytvoriť nové impulzy pre zatiaľ mladé vodíkové hospodárstvo,“ vyhlásil Benoît Potier, výkonný riaditeľ Air Liquide.

„Výbor pre vodík sa cíti byť viazaný ideálom zodpovedného vedenia. Vidíme to preto ako našu úlohu rozšíriť vedomie o vodíkovej technológii a jej výhodách na celom svete a získať na svoju stranu politiku, priemysel a – čo je veľmi dôležité –verejnosť (intenzívna spolupráca a podpora). Toyota si vždy kládla za cieľ byť ekologicky a technologicky vedúcou spoločnosťou automobilového priemyslu. Jedným z príkladov je skoré zavedenie vozidiel s pohonom na palivové články. Vieme, že vodík má nielen potenciál zrevolucionizovať mobilitu – dokáže v rozhodujúcej miere pohnať prechod k spoločnosti s nízkymi emisiami CO2 cez rozličné odvetvia priemyslu a celý reťazec tvorby hodnôt. Výbor pre vodík chce aktívne podporovať práve tento prechod,“ povedal Takeshi Uchiyamada, predseda Toyoty.

„Technológie bez emisií sú neoddeliteľnou súčasťou stratégie pohonov koncernu Daimler. Okrem hybridných vozidiel dobíjateľných zo siete a vozidiel so 48 voltovou sústavou bude naše portfólio do roku 2025 obsahovať už viac ako desať plne elektrických vozidiel v segmente osobných automobilov. Technológia palivového článku má ohromný potenciál pre sektor energií a mobility. Výhody sú jasné: vysoké hodnoty dojazdu a krátke doby tankovania, ako aj široké spektrum použitia od osobných automobilov až po mestské autobusy. Naďalej sledujeme náš cieľ uviesť na trh ďalšiu generáciu elektromobilov s palivovým článkom. Model Mercedes-Benz GLC F-CELL predstavíme ešte tento rok.“ Jochen Hermann, viceprezident pre vývoj elektriky/elektroniky a E-Drive v Daimler AG.

Správa How Hydrogen empowers the energy transition (Ako vodík poháňa energetický obrat, pozn. 2), ktorú objednal Výbor pre vodík, objasňuje víziu nového výboru, ako aj politické opatrenia, ktoré považuje za primerané na rozvinutie potenciálu vodíka v prospech energetického obratu.

Súčasťou podnikateľskej zodpovednosti globálnych priemyselných spoločností a energetických koncernov je vývoj účinných riešení na úspešné zvládnutie energetického obratu a krok smerom k udržateľnému hospodárstvu s nízkou emisiou CO2. Na zvládnutie tejto veľkej výzvy musia všetci aktéri spoločne ťahať za jeden povraz. Preto vyzývame politikov a ďalších spoločenských aktérov, aby spoločne s nami dali vodíku možnosť prispieť k energetickému obratu.

Členovia Hydrogen Council spolu vytvorili obrat v celkovej výške 1,07 biliónov eur a zamestnávajú 1,72 miliónov zamestnancov na celom svete.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.