Mercedes-AMG E 63: 4MATIC+ a S 4MATIC+. Dve nové kombi v ktorých budú mať deti radosť

V novom kombi E 63 4MATIC+* a E 63 S 4MATIC+* kombinuje Mercedes AMG jazdný výkon typický pre značku s vysokou úžitkovou hodnotou a inteligenciou Triedy E.

Štvorlitrový motor V8 s dvoma turbodúchadlami s výkonom až 450 kW (612 k) a plnovariabilný pohon všetkých kolies 4MATIC+ AMG Performance zabezpečujú rovnako ako v sedane vynikajúcu dynamiku jazdy. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy predstavuje nový rekord v porovnaní tried. Motor je pritom vďaka sériovému vypínaniu valcov ešte úspornejší ako predtým.

Rovnako ako sedan, aj modely E 63 4MATIC kombi a E 63 S 4MATIC+ kombi ponúkajú inovatívnu techniku pohonu a maximálny výkon, skombinované so svojráznym dizajnom, s exkluzívnou výbavou a najaktuálnejšími funkciami infotainmentu na komplexné zosieťované multimediálne aplikácie.

V porovnaní s predchodcom je odozva nového kombi ešte agilnejšia: 9-stupňová športová prevodovka AMG SPEEDSHIFT MCT (Multi Clutch Technology, technika viacnásobnej spojky) je skombinovaná s mokrou rozjazdovou spojkou. Ďalšou zaujímavosťou je nový pohon všetkých kolies 4MATIC+ AMG Performance. Navzájom v sebe spája výhody rôznych koncepcií pohonu: prvý raz plnovariabilné rozdeľovanie momentu medzi prednú a zadnú nápravu zaručuje optimálnu trakciu pri akomkoľvek stave vozovky.

„Nový AMG E 63 kombi spája dynamiku jazdy typickú pre našu značku s vysokým praktickým úžitkom. Nie neopodstatnene je tento model už 40 rokov pevnou súčasťou nášho portfólia AMG. Silná motorizácia a inteligentný pohon všetkých kolies potvrdzujú našu ambíciu byť v otázke výkonu vždy na čele vývoja,“ uvádza Tobias Moers, predseda obchodného vedenia spoločnosti Mercedes AMG GmbH.

Mercedes-AMG E 63. Dizajn exteriéru

Návrh exteriéru umožňuje vďaka všetkým detailom zažiť atmosféru AMG Driving Performance z každej perspektívy. Od stĺpika A kompletne svojrázne riešená, športová predná časť potvrdzuje vývoj AMG: kapota motora je prvý raz na kombi AMG vložená medzi blatníky a nárazník rovnako ako na kupé, čím vznikla úplne nová, dynamickejšia súhra medzier. Silnejšie a o 27 milimetrov širšie podbehy kolies umožňujú širší rozchod a väčšie kolesá na prednej náprave.

Širší spojler predného nárazníka s dizajnom krídla prúdového lietadla s krídelkami v čiernej farbe a veľkým predným rozdeľovačom prúdenia pôsobivo stelesňuje silu nových modelov. A odhaľuje náročnú chladiacu techniku – je to typický znak z motoristického športu a ďalší vizuálny odkaz na výkonný motor.

Bočné obloženia prahov kombi vizuálne znižujú a predlžujú celkovú líniu. Model uzatvára atletická zadná časť s vložkou spojlera nárazníka so vzhľadom difúzora a s dvomi pochrómovanými dvojitými koncovkami výfuku s vysokým leskom . Zvuk typický pre motory AMG V8 je individuálne nastavený na kombi.

Dizajnéri a experti na aerodynamiku pri vývoji modelu E 63 4MATIC+ kombi úzko spolupracovali. Vďaka ich poznatkom vznikol nielen výrazný styling AMG, ale aj rovnováha vztlaku orientovaná na výkon – s cieľom umožniť agilnejšie jazdné vlastnosti na cestách nižšej triedy a optimálnu jazdnú stabilitu pri vysokej rýchlosti na diaľnici.

Ale aj praktický každodenný úžitok nového kombi E 63 4MATIC+ posúva latku v tomto segmente: s objemom 640 až 1 820 litrov ponúka najväčší ložný priestor v segmente športovo výkonných kombi. Novinkou je sériová funkcia operadla zadného sedadla na prepravu nákladu. Možno ho nastaviť o desať stupňov strmšie. Takto vznikne ďalší ložný objem 30 litrov pri zachovaní plnej využiteľnosti všetkých piatich miest na sedenie. Operadlo zadného sedadla možno popritom rozdeliť v pomere 40:20:40. Odomyká sa elektricky.

Nový výkonový vrchol: štvorlitrový motor V8 s dvoma turbodúchadlami Twinscroll

Mnohostranne využívaný štvorlitrový motor AMG V8 s dvoma turbodúchadlami pokoril v kombi E 63 S 4MATIC+ nový výkonový vrchol 450 kW (612 k). Rekordný je aj maximálny krútiaci moment na úrovni 850 Nm. K dispozícii je v širokom rozsahu otáčok od 2 500 do 4 500/min a dodáva tak v každej polohe plynového pedálu pocit neprekonanej suverénnosti. Model E 63 4MATIC+ kombi má výkon 420 kW (571 k) a krútiaci moment 750 Nm. Šprint z 0 na 100 km/h absolvuje variant S za 3,5 sekundy, E 63 4MATIC+ za 3,6 sekundy.

Vďaka sériovému systému vypínania valcov AMG Cylinder Management a ďalším opatreniam je nové športovo výkonné kombi mimoriadne hospodárne: s kombinovanou spotrebou paliva 9,1 litra a emisiou CO2 206 gramov na kilometer (kombinovanou) dosiahli oba varianty motora nový rekord v rámci konkurencie. Prvý raz boli na ďalšie zlepšenie výkonu a odozvy štvorlitrového motora AMG V8 použité dve turbodúchadlá Twinscroll. Redukujú protitlak spalín a optimalizujú zmeny plynu. Výsledkom je vyšší výkon, veľmi spontánna odozva a vyšší krútiaci moment pri nízkych otáčkach.

Variabilný pohon všetkých kolies 4MATIC+ AMG Performance

Oba varianty kombi sú sériovo vybavené inovatívnym pohonom všetkých kolies 4MATIC+ AMG Performance. Novoskonštruovaný, inteligentný systém spája výhody rozličných koncepcií pohonu: prvý raz plnovariabilné rozdeľovanie momentu medzi prednú a zadnú nápravu zaručuje optimálnu trakciu na každom podklade. Vodič sa môže spoľahnúť na vysokú bezpečnosť jazdy.

Elektromechanicky regulovaná spojka variabilne spája stále poháňanú zadnú nápravu s prednou nápravou. Priebežne sa vypočítava najlepšie možné rozdelenie krútiaceho momentu. Takto možno na športovo výkonnom kombi jazdiť plynulo variabilne, od jazdy s pohonom všetkých kolies orientovaným na trakciu až po pohon iba zadných kolies. Na dosiahnutie ešte vyššieho zrýchlenia systém pohonu všetkých kolies zlepšuje okrem trakcie a priečnej dynamiky aj pozdĺžnu dynamiku.

Krátke časy preradenia, vysoká hospodárnosť: 9-stupňová prevodovka AMG SPEEDSHIFT MCT

9-stupňová prevodovka AMG SPEEDSHIFT MCT je špeciálne nastavená na požiadavky oboch modelov. Hardvér a softvér boli vyvinuté nanovo. Softvér zabezpečuje extrémne krátke časy preradenia a rýchle viacnásobné podradenie naraz, funkciu medziplynu pre emocionálny zážitok radenia. Mokrá rozjazdová spojka nahrádza menič krútiaceho momentu. Šetrí hmotnosť a optimalizuje odozvu, najmä počas šprintov a pri zmenách zaťaženia.

Individuálny zážitok: jazdné programy AMG DYNAMIC SELECT

Štyrmi jazdnými programami AMG DYNAMIC SELECT Komfort, Šport, Šport plus a Individuálny môže vodič komplexne ovplyvniť charakteristiku kombi E 63. Pritom sa zmenia dôležité parametre ako odozva motora, prevodovka, podvozok, riadenie, elektronický systém stabilizácie ESP® a pohon všetkých kolies. Nezávisle od jazdných programov môže vodič pomocou tlačidla M priamo prejsť do manuálneho režimu, v ktorom radí výlučne radiacimi páčkami na volante. V prípade potreby si možno zvoliť jednotlivé stupne podvozka. Variant S ponúka aj jazdný program PRETEK na jazdy s vysokou dynamikou na uzavretých pretekárskych tratiach. Tu sú všetky parametre nastavené na najvyšší výkon.

Samostatný podvozok pre najvyššiu priečnu a pozdĺžnu dynamiku

Za agilnosťou a vysokými rýchlosťami prejazdu cez zákruty nových modelov je kompletne novoskonštruovaný podvozok AMG s plnonosným viackomorovým vzduchovým pružením. Zabezpečuje vysokú mieru tuhosti odklonu kolies, dynamiky jazdy a presnosti riadenia.

Na prednej náprave je štvorprvková konštrukcia z kovaných hliníkových dielov s trojuholníkovými priečnymi ramenami, s pozdĺžnym ramenom ťažným a pružinovým ramenom. Navzájom nezávislé prvky vedenia a odpruženia kolies umožňujú vyššie priečne zrýchlenie pri minimálnych vplyvoch pohonu na systém riadenia. Rovnako samostatná, kompletne novoskonštruovaná zadná náprava bola nastavená špeciálne na vyššiu dynamiku jazdy. Podvozok tak zaručuje komfort typický pre Triedu E pri vysokej presnosti a dynamike jazdy.

Individuálny jazdný zážitok vďaka trojkomorovému systému vzduchového pruženia

Nový trojkomorový systém vzduchového pruženia vďaka športovému nastaveniu pruženia a tlmenia a priebežnému nastavovaniu tlmenia kombinuje vynikajúcu dynamiku jazdy s vysokým komfortom odvaľovania. Tuhosť vzduchového pruženia možno v širokom rozsahu meniť zapínaním alebo vypínaním jednotlivých vzduchových komôr, čo citeľne zlepšuje komfort jazdy a jazdné vlastnosti.

V závislosti od zvoleného jazdného programu a aktuálneho jazdného stavu sa aktivujú tri nastavenia pruženia, pri náhlych zmenách zaťaženia, v zákrutách prechádzaných vysokou rýchlosťou, pri vysokom zrýchlení alebo silnom brzdení sa tvrdosť pruženia automaticky zvýši. To účinne redukuje priečne a pozdĺžne nakláňanie karosérie a stabilizuje športovo výkonné kombi.

Adaptívne nastaviteľné tlmenie možno nastaviť v troch stupňoch Komfort, Šport a Šport plus, od uvoľnenej jazdy na veľkú vzdialenosť až po maximálne športovú jazdu. Ťažný a tlakový stupeň sa nastavujú nezávisle od seba, a voľne programovateľné grafy charakteristiky dovoľujú veľké rozpätie medzi minimálnou a maximálnou silou tlmičov. Diferenciácia medzi komfortným a športovým nastavením podvozku je tak ešte presnejšia a v závislosti od spôsobu jazdy ju možno jednoznačne postrehnúť.

Zverný diferenciál zadnej nápravy: optimálna trakcia

Na zlepšenie trakcie a dynamiky jazdy má kombi E 63 4MATIC+ mechanický, variant S elektronicky regulovaný zverný diferenciál zadnej nápravy. Oba redukujú preklzávanie kolesa na vnútornej strane zákruty bez regulačného zásahu brzdy. Vodič môže zo zákruty zrýchliť skôr a prudšie. Počas brzdných manévrov z vysokej rýchlosti ostane vozidlo stabilnejšie, zverný diferenciál zlepšuje trakciu zo stoja.

Najväčšou výhodou elektronického zverného diferenciálu zadnej nápravy je teraz ešte citlivejšia a proaktívnejšia regulácia: hraničná oblasť možností vozidla sa posúva vyššie a zlepšujú sa hraničné jazdné vlastnosti. Trojstupňový elektronický systém stabilizácie s funkciami ESP ON, režimom SPORT handling a ESP OFF je zosúladený so zverným diferenciálom zadnej nápravy a systémom pohonu všetkých kolies a optimálne nastavený na vysokú dynamiku.

Model E 63 S 4MATIC+ sériovo s dynamickými ložiskami motora

Kombi E 63 S 4MATIC+ je ako jediné z konkurencie v tomto segmente vybavené dynamickými ložiskami motora. Zmierňujú konflikt medzi čo najmäkším napojením hnacieho ústrojenstva na dosiahnutie vysokého komfortu a čo najtuhším napojením na dosiahnutie optimálnej dynamiky jazdy. Dynamické ložiská dokážu svoju tuhosť rýchlo a plynulo prispôsobiť aktuálnym jazdným podmienkam a požiadavkám. Vodič profituje pri dynamickej jazde z vyššej presnosti, pri mäkkej charakteristike ložísk je komfort citeľne lepší.

Priame a s jednoznačnou odozvou: parametrické riadenie AMG

Elektromechanické športové parametrické riadenie má na oboch modeloch variabilný prevodový pomer a vďaka hrebeňovému prevodu vyniká presnou a autentickou odozvou. Účinok posilňovača riadenia je nastavený v troch rôznych stupňoch Komfort, Šport a Šport plus. V závislosti od zvoleného jazdného programu DYNAMIC SELECT sa automaticky zvolí príslušná krivka závislosti, alebo ju v programe Individuálny možno stanoviť osobne. Pri nízkej rýchlosti stačí vodičovi iba malý pohyb volantom, pri vysokej rýchlosti sa môže spoľahnúť na solídnu priamu jazdu.

Dobre dávkovateľná a stabilná: vysokovýkonná brzdová sústava AMG

S rezervou dimenzovaná vysokovýkonná kompozitná brzdová sústava je spoľahlivá, rýchla a stabilná aj pri vysokom zaťažení. Vpredu sú osadené dierované brzdové kotúče z kompozitného materiálu s vnútorným vetraním s rozmermi 360 x 36 mm so šesťpiestikovými pevnými strmeňmi, na zadnej náprave s rozmermi 360 x 24 mm s jednopiestikovými plávajúcimi strmeňmi.

Variant S má na prednej náprave ešte väčšie brzdové kotúče z kompozitného materiálu s rozmermi 390 x 36 mm. Okrem toho je na želanie k dispozícii brzdová sústava AMG Carbon Ceramic s brzdovými kotúčmi s rozmermi 402 x 39 mm na prednej náprave a 360 x 32 mm na zadnej náprave.

Športový charakter: dizajn interiéru

Interiér potvrdzuje dôsledne dynamický charakter vďaka početným individuálnym detailom. Ideálny na športový spôsob jazdy je volant AMG Performance v čiernej koži napa. Vďaka zlepšenej bočnej opore na predných športových sedadlách nestratia vodič a spolujazdec stabilitu ani pri rýchlom spôsobe jazdy. Na želanie si možno objednať sedadlá AMG Performance s integrovanými opierkami hlavy. Vo variante S sa v interiéri nachádzajú ďalšie ušľachtilé prvky, napríklad poťah prístrojovej dosky a línií boku v koži napa, ako aj bezpečnostné pásy v krištáľovej sivej farbe a volant so sivou značkou na 12. hodine.

Na združenom prístroji AMG sú v zornom poli vodiča sústredené všetky dôležité informácie. Ciferníky z uhlíkových vlákien a výrazná typografia vdychujú ukazovateľom mimoriadne športový charakter. Širokouhlý multifunkčný displej s dvoma monitormi je v modeli S na palube sériovo, inak sa dodáva na želanie. V prípade širokouhlého displeja si vodič môže vybrať niektorý z troch dizajnov zobrazovania údajov špecifických pre AMG Klasický, Športový a Progresívny.

Inteligentné jazdenie

Pre kombi E 63 4MATIC+, ako aj variant S sú k dispozícii všetky služby konektivity, ako aj funkcie inteligentného jazdenia a voliteľné prvky výbavy Triedy E kombi značky Mercedes-Benz; napríklad JAZDNÝ PILOT, ktorý dokáže vodiča podporiť pri jazde v dopravnej zápche alebo v rutinných úlohách čiastočne automatizovanou jazdou.

Okrem štandardných funkcií služieb Mercedes me connect ponúka služba Online na diaľku (sériovo so systémom COMAND Online) cez smartfón početné komfortné funkcie. Novinkou je napríklad služba osobného asistenta s osobnými servisnými službami ako informácie o počasí a burzové informácie, odporúčania trasy až po návrhy na športové a kultúrne aktivity. Príslušné navigačné údaje sa odošlú priamo do vozidla. Služba je počas prvého roka bezplatná.

Ešte viac exkluzívnosti: kombi E 63 S 4MATIC+ Edition 1

Približne rok po uvedení kombi E 63 S 4MATIC+ na trh bude k dispozícii aj ako mimoriadne exkluzívne vybavená Edition 1. Vonkajší lak vo farbe selenitová sivá designo magno alebo na želanie v nočná čierna designo magno a balík AMG Night zosilňujú športový charakter, zatiaľ čo svetlosivé pásiky na bočných obloženiach prahov optimálne zvýrazňujú pretiahnutú bočnú líniu. K tomu sa pridávajú 20-palcové kované disky AMG s dizajnom siedmich zdvojených lúčov: sú nalakované matnou čiernou farbu a zušľachtené vysokolesklým ráfikom kolesa.

Mimoriadne športovú atmosféru v interiéri prinášajú sedadlá AMG Performance v čiernej koži napa so žltými ozdobnými švami. Farebne sú s nimi zosúladené športový volant AMG Performance, horná časť prístrojovej dosky, obloženia dverí, stredová konzola, podlahové rohože AMG a analógové hodiny s dizajnom IWC so žltými prvkami. Na športovom volante potiahnutom čiernym mikrovláknom DINAMICA sa nachádza nápis Edition 1 a čierna značka na 12. hodine. Ozdobné prvky z uhlíkových vlákien ešte viac zvýrazňujú pútavý kontrast farieb a materiálov.

Oba športovo výkonné modely kombi oslávia svoju svetovú premiéru v rámci Ženevského autosalónu v marci 2017. Predaj sa spustí v apríli 2017, uvádzanie na trh sa začne v júni 2017.

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.