Range Rover Evoque 2014 s (ne)zníženou spotrebou.

Jeden z najúspešnejších Land Roverov, teda Range Rover Evoque bude budúci rok hostiť nové technológie vo svojom vyšperkovanom tele.

Zníženie emisií a spotreby. Ako kde

S novou technikou má prísť aj zníženie spotreby o 11,4% a emisii CO2 o , počkať. Koho zaujímajú emisie? Sám netuším aké množstvo škodí ozónu… Takže preskakujeme ekológiu o ktorej nevieme, či je ekologická a rovno ideme na spotrebu. Vraj má klesnúť. Malými písmenkami: záleží na modeli, štýle jazdy, prevádzkových podmienkach, atď., atď.
Takže čo z toho vyplýva? Spotreba ostáva nezmenená (aspon v rukách vodiča, ktorý nejazdí dvojkou popri kraji).

RR_Evoque_Zanzibar_Bronze_200813_01_LowRes

9°

Od roku 2014 si môžu európski zákazníci objednať do tohto provokatéra novú 9 stupňovú prevodovku. Samozrejme že automatickú, nie sme predsa v Rýchlo a zbesilo a neradíme toľko stupňov ručne.
Ale. Máme tu ale…ako vo všetkom. Ale môžete radiť pádlami, ako je už zvykom v nových autách. V tom prípade pocítite silu novučkej prevodovky od ZF oveľa lepšie. Ešte keď k tomu pridáte 7 nových asistentov jazdy, nič vás len tak nerozhodí. A už vôbec nie v Range Roveri.

Iba predný náhon. Nachvíľu

Jeden z asistentov teraz dokonca vypína náhon na obe nápravy nad rýchlosti 35km/h a prenecháva úlohu pohonu iba prednej náprave. Dôvodov je pár: neničí sa zadný diferenciál, znižuje sa spotreba a hlavne, zlepšuje sa jeho ovládanie. V prípade potreby ale dokáže elektronika zapojiť do akcie všetky kolesá a tak ochrániť posádku.
Evoque (prisahám, že si na jeho názve raz vylámem klávesy) bude mať aj parkovacieho asistenta. Teda pre neschopných to znamená, že zaparkuje úplne sám a ak mu zasiahnete do riadenia, tak vám dá facku…či to bolo v autoškole??
A samozrejme pár hračičiek ako sledovanie vodorovného značenia, sledovanie chodcov, sledovanie premávky, sledovanie premávky pri cúvaní (širší uhol záberu pre skoršie varovanie). Sledovanie sledovania,… hotový agent.

RR_Evoque_Zanzibar_Bronze_200813_02_LowRes

InControl TM

V podstate to nie je nič iné, ako systém prebratý z výbavy amerických áut. Je to systém, ktorý v prípade nehody zavolá najbližšiu záchranársku stanicu. A ďalej sleduje polohu auta v prípade jeho odcudzenia. Dokáže ešte pár vecičiek navyše, ako zavolať servis a pod.
Ešte by ma ale zaujímalo, či aj naše záchranárske stanice sú na takýto systém pripravené… Alebo je to opäť len krásny názov, ktorého reálna funkcia je k ničomu ?

Nešťastné znižovanie objemov

Ďalšia automobilka, ktorá sa pridala ku tzv. downsizingu, teda znižovaniu objemu motorov. Nazývajú ich ekonomické a ekologické. 2.2 litrový nafťáčik so 150 koníkmi je to najslabšie čo do tohto kompaktného SUV dostanete. Potom je ešte pár opcii. A ešte dvojlitrový benzín s 240 koňmi. Halóóóó (nielen) Land Rover! RX7 od Mazdy z roku 1994 má dvojvalcový motor s objemom 1,3 litra. A počet koní? 239!
Och matka strojárstva, vidíš to?! Vraciame sa v čase…

RR_Evoque_Zanzibar_Bronze_200813_03_LowRes

Zaľúbil sa chlapec, tak už sa to stalo

Napriek motorom a “zavádzaniu” so spotrebou sa mi tento model nesmierne páči. Prídem si ako 15 ročný chlapec, ktorému sa zapáčilo dievča a nechce vidieť jeho povahové črty. Ale pozrite na ten chvostík na kufri, na ten difúzor medzi výfukmi. A tie svetlá. Vidím v nich to posolstvo: kúp si ma, kúp si ma!

Práve preto asi anglická automobilka predala za 18 mesiacov 170.000 kusov tohto Krasoňa (už nepíšem Evoque, lebo sa to ťažko píše).

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj: Land Rover; Foto: zdroj

RR_Evoque_Zanzibar_Bronze_200813_05_LowRes

About V

Leave a Reply

Your email address will not be published.